Çerkes halkının en kalabalık olarak bulunduğu ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. 2 milyondan fazla Çerkes bulunan ülkemizde bu halk ile ilgili çok fazla soru soruluyor.

Bizde sizler için Çerkesler Türk mü, hangi soydan gelir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Çerkes halkı hakkında tüm ettiklerinize bu yazıda ulaşabilirsiniz.

Çerkesler Türk Mü Çerkesler Hangi Soydan Gelir 1

Çerkesler Türk Mü?

Çerkesler Kuzey Kafkasya'da hayatlarını devam ettiren bir etnik gruptu. Rusya tarafından soykırıma uğramasının ardından Çerkes halkı Osmanlı toplaklarına yerleşti ve yaşamlarını burada devam ettirmeye başladı.

Dünyada en çok Çerkes Türkiye'de bulunduğu için haliyle Çerkesler Türk mü ve Çerkesler Rus mu soruları sık sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Çerkesler ne Türk ne de Rus değillerdir. Çerkes halkının geçimişini incelediğimizde Meot kabilesine dayanan bir arkeolojik yapı görmekteyiz.

Araştırmalar sonucunda Hint-Avrupa dillerinin konuştuğu kanısına varılan Çerkesler kendileri bir etnik kökene dayandıkları için Türk mü ya da Rus mu gibi sorulara direk olarak hayır cevabı verilmelidir.

Çerkeslerin Türk olmadığını anladık. Birde geldikleri soya bir göz atalım...

Çerkesler Türk Mü Çerkesler Hangi Soydan Gelir 2

Çerkesler Hangi Soydan Gelir?

Çerkes halkları her zaman bizler tarafından çok fazla merak edilen gruplar olmuştur. Özellikle yukarı da cevapladığımız Çerkesler Türk mü sorusu ve hangi soydan gelir soruları en çok sorulanlar arasında.

Sasaniler Türk Mü? Sasani Devleti Hangi Millet? Sasaniler Türk Mü? Sasani Devleti Hangi Millet?

Çerkesler üzerine yapılan araştırmalar incelediğinde Çerkeslerin soyları ile ilgili aşağıdaki gibi bilgilere ulaşıyoruz:

Bilim insanları Çerkesleri genetik olarak incelemişler ve çeşitli sonuçlara ulaşmışlardır. Adige, Kadarbey-Balkarya, Karaça-Çerkes ve diğer Çerkes grupların DNA'ları üzerine yapılan araştırmalarda Çerkeslerin en yakın genetik akrabaları İnguşlar, Çeçenler ve Ahbazlar olarak belirlenmiştir.

Çerkeslerin dahil olduğu bu gruplar günümüzde Kuzey Kafkasya Halkları olarak genel bir isimle sınıflandırılmıştır.

Çerkesler Türk mü ve hangi soydan gelir sorularına cevap verdik. Birde Çerkesler hakkında en çok sorulanlara sizler için cevap vermeye çalışalım...

Çerkesler Türk Mü Çerkesler Hangi Soydan Gelir 3

Çerkeslerin Dini Nedir? Çerkesler Alevi mi?

Çerkesler hakkında çok fazla sorulan sorulardan bir tanesi de Dinlerinin ne olduğu yönünde. Çerkes halklarında ki kişiler genellikle Sunni Müslümanlık inancını benimseyen kişiler olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Bununla birlikte çok fazla savaş ve istilaya maruz kalan Çerkes toplulukları her savaşın ardından kendi kökenlerinden biraz daha uzaklaşmış oluyorlar. Çerkesler hakkında Aleviler mi sorusu da çok fazla soruluyor. 

Çerkes halkı genel anlamda Sunni Müslümanlık inancını kendisine rehber edinmesinden ötürü Alevi olmadıklarını söylemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Çerkesler Türk Mü Çerkesler Hangi Soydan Gelir 4

Çerkesler Türkiye'de Nerede Yaşar? Türkiye'de En Çok Çerkez Hangi İlde?

Çerkeslerin dünya üzerinde en kalabalık oldukları ülkenin Türkiye olduğunu yazımızın ilk kısmında geçirmiştik. Bizim ülkemizde bu kadar çok Çerkes olması akıllara Çerkesler nerede yaşıyor ve ülkemizde hangi ilde daha çok Çerkes var sorusunu getiriyor.

Türkiye'de Çerkeslerin en çok yaşadığı il olarak karşımıza Kayseri çıkıyor. 1955 yılında ki veriler incelendiğinde o dönemki Çerkes nüfusu Kayseri nüfusunun yaklaşık %55'i kadardı. Çerkesler ülkemizde toplam 40 ilde yaşıyorlar.

Kayseri ile birlikte Çerkes nüfusunun en yoğun olduğu illerimiz aşağıdaki gibidir;

  1. Kayseri
  2. Kocaeli
  3. Bolu
  4. Balıkesir
  5. Tokat
  6. Samsun

Çerkesler hakkında ki yazımızın sonuna geldik sizde bu konuda ki fikirlerinizi ve katkılarınızı bize yorum olarak iletebilirsiz...