DEM Parti'nin İstanbul adaylarını Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'yi aday göstermesi sonrası vatandaşlar, Aynı partiden iki belediye başkan adayı nasıl oluyor? DEM Parti iki aday nasıl gösteriyor? İki belediye başkan adayı nasıl gösteriliyor? Eş belediye başkan adaylığı ne demek? İki Belediye Başkan adayı ne demek? Eş belediye başkan adayı nasıl oluyor? Gibi soruların cevabını araştırıyor.

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı için iki ismi belediye başkan adayı gösteren DEM Parti'nin bu girişimi bir eş belediye başkanlık sistemidir.

DEM Parti iki eş başkan ile yönetiliyor. Eş Başkanlık; Eş başkanlık, bir kurumun veya topluluğun liderliğini paylaşan kişilerdir. Bazı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve hareketler, toplumsal cinsiyet eşitliği, demokratik katılım ve ortak karar alma gibi amaçlar için eş başkanlık sistemini benimsemiştir. Eş başkanlık sisteminin yararları ve zararları, uygulama alanı, kurum ve koşullara bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Eş Belediye Başkanlığı ne demek?

Eş belediye başkanlığı, iki kişinin belediyeyi ortaklaşa yönettiği bir sistemdir. Bu sistem, toplumsal cinsiyet adaleti, demokratik katılım ve ortak karar verme gibi hedeflerle bazı siyasi partiler tarafından benimsenmektedir. 

Eş belediye başkanlığı, Türkiye’de yasal bir statüye sahip değildir. Belediye Kanunu’na göre, seçilen belediye başkanı, belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, belediyeyi devlet kurumlarında temsil etme ve imza atma yetkisine sahip tek kişidir.

Eş belediye başkanlığı benimseyen partiler, seçilen belediye başkanının yanı sıra, gayri resmi bir eş başkan atamaktadır. Bu eş başkan, belediye meclisinin kabul ettiği bir yönetmelikle belirlenmektedir. Eş başkan, belediye başkanıyla birlikte belediyenin iç işlerini idare etmekte, toplumun isteklerini dinlemekte ve karar verme sürecine dahil olmaktadır. Fakat, eş başkanın imza atma yetkisi yoktur. Belediye başkanı, eş başkanın onayını verdikten sonra imza atabilmektedir.

Eş belediye başkanlığı sisteminin yararları, daha çok katılımcı, eşit ve demokratik bir yönetim anlayışı getirmesidir. Sakıncaları ise, yasal olarak tanınmaması, hukuki problemlere sebep olması ve yönetim sürecini ağırlaştırmasıdır