Atatürk kurtuluş savaşının ardından Türkiye’yi kalkındırmak adına çabalar harcadı ve yeni birçok reformu hayata geçirdi. Bu büyük reformlardan biride eğitim alanında gerçekleşti. Atatürk 1 Kasım 1928 tarihinde Arap alfabelerinin kaldırdı ve yerine Latif alfabesini getirdi. Bu reform Türk milleti adına büyük bir değişimdi.
Türk milletinin yeni alfabeye geçiş sürecinde, ülke genelinde ‘’Ulus Okulları’’ adı altında millet okulları kuruldu ve bu okullarda Atatürk 11 Kasım 1928 tarihinde kendisi görev alarak, Türk harflerini millete öğretmeye başladı. Bu özel ve anlamlı gün sebebiyle Atatürk’e ‘’Başöğretmen’’ ünvanı verildi.
Başöğretmen Atatürk'e Neden Verildi?
Atatürk’ün eğitime verdiği önem ve bu yönde gerçekleştirdiği reformlarla birlikte Türk halkı tarafından ‘’Başöğretmen’’ ünvanı verilmiştir.
Atatürk’ün başöğretmenlik ünvanı ise resmi olarak 24 Kasım 1928 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmiştir. Çünkü Atatürk Türk milletinin aydınlanmasında büyük rol oynamış ve öncülük etmiştir.
Ülkemizde her yıl kutlanan 24 Kasım Öğretmenler Gününde, Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen ünvanıda anılmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk, "Başöğretmenlik" ünvanı 24 Kasım 1928 tarihinde verildi. Bu da Türk eğitim tarihinde boyunca ilk "Başöğretmen" olma ünvanını taşıdı.
Başöğretmen Ne Demek?
Başöğretmen ünvanı Atatürk’e eğitime verdiği önemden dolayı Türk halkı tarafından verilmiştir. Peki, başöğretmen ne demek? Sorusuna gelince, şu şekilde cevaplayabiliriz.
Başöğretmen, eğitim alanına önem veren, büyük hizmetleri olan ve öğretmenliği meslek edinmiş kişilere verilen ünvandır. Başöğretmenlik ünvanı taşıyan tek kişi ise Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk bu ünvanı, Türk milletinin aydınlanmasına öncülük etmiş ve eğitim devrimleri yaptığı için kendisine verilmiştir.