Ülkemizde son günlerin en çok merak edilen konularından biriside Belediye Başkanı tutuklanırsa ne olur? Belediye Başkanı hapis cezası alırsa ne olur? Başkanlığı düşer mi? Yerine kim geçer? sorusu oluyor. İşte detaylar...

Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan Belediye Başkanının Bakanlığı düşmez. Tutuklu bulunduğu süre zarfınca yerine vekaleten bir belediye başkan vekili seçilerek belediye yönetilmeye devam eder. Bu süre zarfında ödenen başkanlık ödeneğini de başkan vekili alır.

Ancak, Belediye Başkanın yetersizliği Danıştay tarafından onaylanırsa, Belediye Başkanının Başkanlığı sona erer ve Başkanlık sıfatını kaybeder.

Belediye kanunun 44. maddesinde Belediye başkanlığının görevden nasıl düşürldüğü şu maddelerle belirlenmiştir.

Madde 44- Belediye başkanlığı, ölüm ve istifa hâllerinde kendiliğinden sona erer.

Belediye başkanının;

a) Mazeretsiz ve kesintisiz olarak yirmi günden fazla görevini terk etmesi ve bu durumun mahallin mülkî idare amiri tarafından belirlenmesi,

b) Seçilme yeterliğini kaybetmesi,

c) Görevini sürdürmesine engel bir hastalık veya engellilik durumunun yetkili sağlık kuruluşu raporuyla belgelenmesi,

d) Meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılması,

Hâllerinden birinin meydana gelmesi durumunda İçişleri Bakanlığının başvurusu üzerine Danıştay kararıyla başkanlık sıfatı sona erer.

Belediye Başkanını görevden uzaklaştırma yetkisi kime aittir?

İçişleri Bakanlığı, Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47/1. maddesine dayanarak, belediye başkanlarını görevden alma yetkisine sahiptir. Buna göre, mevcut bir belediye başkanına herhangi bir suçtan dolayı soruşturma açılırsa, kesin hüküm verilene kadar İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılır.