son günlerde bolu halkının en çok araştırdığı konu olan Bolu'nun en zengin ve en elit ilçesi hangisidir sorusunun cevabına haberimizde yer vereceğiz eğer siz değerli okuyucularımız da hazırsanız başlayalım

Bolu

Bolu, Batı Karadeniz Bölümü’nde bulunan Karadeniz Bölgesi’ne bağlı bir ildir.

Bolu’nun nüfusu 314.802 kişidir ve bu nüfusun %74,4’ü kentlerde yaşamaktadır (2020 yıl sonu itibarıyla). İlin yüzölçümü 8.313 km2 olup, km2 başına 38 kişi düşmektedir. (Merkez ilçede bu sayı 132’dir.) İlin nüfusu yılda % 0,42 oranında azalmıştır. İl merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 741 m.'dir.

TÜİK’in 2020 verilerine göre Bolu’da merkez ilçe dahil olmak üzere 9 ilçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve 487 köy bulunmaktadır

Bolu'nun en zengin ve en elit ilçesi hangisi (1)

Tarihçe

Bolu’ya ilk gelenlerin Bebrikler olduğu tahmin edilmektedir. Bu bölgeye Bebrikya denildiği sanılan bu topraklara MÖ 8. yüzyıl sonrasında Bithynialılar geldi. Bu bölge daha sonra Bithynia adını aldı ve buradaki önemli yerler Kienos (sonra Prusias, bugün Konuralp) ile Bithynion (bugünkü Bolu)’idi. İskender’in ölümünden sonra Bolu’da bağımsız Bitinya Krallığı kuruldu.

Bithynium olarak bilinen kente Claudius İmparatorluğu zamanında Claudiopolis ismi verildi. M.S. 12. yüzyıl başlarında Hadrianus İmparatorluğu’nun sevgilisi Antinoos’un doğduğu yer olan kent daha sonra Hadrionapolis olarak anılmaya başlandı. Bir piskoposluk merkezi olan ve Bizans döneminde Polis adı verilen kenti, 11. yüzyılda bölgeye gelen Türkmenler Bolu dediler.

Bithynia, Roma döneminde önem kazandı ve Bizans yönetimindeyken doğal konumu sayesinde 7. ve 9. yüzyıllardaki Arap saldırılarından zarar görmedi. 11. yy’dan sonra Bizanslılar ile Anadolu Selçuklular arasında el değiştiren bölge 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularının, sonra İlhanlıların eline geçti. Osman Gazi zamanında (1299-1324) Konur Alp tarafından Osmanlı topraklarına katıldı ve sancak merkezi oldu. 1324-1692 arasında Bolu’yu yöneten sancak beyleri arasında Konur Alp, Gündüz Alp, I. Süleyman (Kanuni) ve Zor Mustafa Paşa ön plana çıkar.

Bu dönemde, bir süre İsfendiyaroğulları’nın ele geçirdiği Bolu, 1692’de voyvodaların yönetimine girdi. 1811’de II. Mahmud voyvodalığı kaldırınca, Bolu-Viranşehir yeniden sancak oldu. 1864 Vilayet Nizamnamesi ile Bolu Sancağı Kastamonu Vilayeti’ne bağlandı. II. Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu’ya bağlı olduğu için, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer aldılar. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923’te Vilayet oldu. Bolu’nun son Mutasarrıfı Ahmet Fahrettin Bey, Bolu’nun ilk valisi oldu. Batı Anadolu ağzı konuşulmaktadır.

Coğrafya

Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde bulunan bir ildir. Yüzölçümü 8.276 km² (827.600 Ha.) olup, Türkiye’nin toplam alanının %1,015’ini kaplar. İl topraklarının %18’i tarıma, %59’u ormana, %15’i çayır ve meraya, %8’i ise diğer kullanımlara ayrılmıştır.

İlde ortalama yükseklik 1000 m., merkez ilçenin yüksekliği ise 725 m. civarındadır. Coğrafi konumu itibariyle 30 derece 32 dakika - 32 derece 36 dakika doğu boylamları ile 40 derece 06 dakika - 41 derece 01 dakika kuzey enlemleri arasında yer alır.

Bolu, Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş bölgesindedir. Karadeniz kıyısındaki ilçelerde nemli ve ılıman bir iklim hüküm sürerken; iç kesimlerde dağların etkisiyle iklim daha soğuk ve kurak olur. Seben, Mudurnu ve Kıbrısçık, Gerede’nin güneyi ve Dörtdivan’ın güneyinde karasal iklim hakimdir.

İlde çok zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliği vardır. Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde otsu bitkiler yıl boyunca yeşil kalırken; karasal iklimin görüldüğü yerlerde yaz aylarında kurur. Bolu, orman bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden biridir. Kayın ve meşe ağaçları kıyılarda, göknar ve sarıçam ağaçları yükseklerde yaygındır. Karasal bölgelerde antropojen bozkırlar ve karaçam ve meşe ormanları görülür.

Bolu İl Merkezi’ne göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık ise güneydedir. Bolu’nun komşu illeri batıda Düzce ve Sakarya, güneybatıda Bilecik ve Eskişehir, güneyde Ankara, doğuda Çankırı, kuzeyde Zonguldak ve kuzeydoğuda Karabük’tür. İl sınırları toplam 621,4 km. uzunluğundadır.

Düzce’nin 1999 yılında il olmasıyla Bolu’nun denize kıyısı kalmamıştır.

Nüfus

Bolu ilinin nüfusu 2023 yılı TÜİK verilerine göre [11] 320.824 kişidir. Bu nüfusun çoğunluğu (%75,42) şehirlerde ikamet etmektedir. İlin toplam yüzölçümü 8.313 km2 olup, nüfus yoğunluğu 39 kişi/km2dir. (Merkez ilçede bu sayı 136’dır.) İldeki nüfus artış hızı % 0,25’tir. En fazla nüfus artışı Gerede ilçesinde (% 1,25), en az nüfus artışı Kıbrıscık ilçesinde (% -6,02) gerçekleşmiştir.

Bolu ilinde merkez dahil 9 ilçe, 12 belediye, 93 mahalle ve 487 köy bulunmaktadır.

Bolunun ilçeleri

Bolu’nun ilçeleri hakkında bilgi vermek için, web arama sonuçlarını kullanacağım. Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan bir ildir. Bolu’nun kuzeyinde Zonguldak, doğusunda Çankırı, güneyinde Ankara, güneybatısında Bilecik, batısında Sakarya ve kuzeybatısında Düzce illeriyle komşudur. Bolu’nun toplam nüfusu 2020 yılı itibarıyla 316.126’dır. Bolu’nun ilçeleri şunlardır:

  • Dörtdivan: Bolu’nun en küçük ilçesidir. Nüfusu 6.750’dir. İl merkezine 30 km uzaklıktadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Dörtdivan’ın simgesi olan Dörtdivan Kalesi, Bizans döneminden kalma bir eserdir.
  • Gerede: Bolu’nun en büyük ilçesidir. Nüfusu 33.926’dır. İl merkezine 80 km uzaklıktadır. Gerede, Türkiye’nin en yüksek rakımlı ilçelerinden biridir. Gerede’de bulunan Arkut Dağı Kayak Merkezi, kış sporları için ideal bir yerdir.
  • Göynük: Bolu’nun en eski ilçelerinden biridir. Nüfusu 15.050’dir. İl merkezine 100 km uzaklıktadır. Göynük, tarihi evleri, camileri, hamamları ve çeşmeleriyle dikkat çeker. Göynük’te bulunan Akşemseddin Türbesi, Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan ünlü alim Akşemseddin’in kabrinin bulunduğu yerdir.
  • Kıbrıscık: Bolu’nun en az nüfuslu ilçesidir. Nüfusu 3.179’dur. İl merkezine 70 km uzaklıktadır. Kıbrıscık, doğal güzellikleri ve yaylalarıyla tanınır. Kıbrıscık’ta bulunan Sülüklü Göl, efsanelere konu olan bir göldür.
  • Mengen: Bolu’nun en meşhur ilçesidir. Nüfusu 13.958’dir. İl merkezine 60 km uzaklıktadır. Mengen, Türkiye’nin aşçılık merkezi olarak bilinir. Mengen’de her yıl düzenlenen Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali, binlerce kişiyi ağırlar.
  • Mudurnu: Bolu’nun en tarihi ilçelerinden biridir. Nüfusu 18.880’dir. İl merkezine 52 km uzaklıktadır. Mudurnu, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini barındırır. Mudurnu’da bulunan Saitabat Şelalesi, doğa severlerin uğrak noktasıdır.
  • Seben: Bolu’nun en yüksek rakımlı ilçesidir. Nüfusu 5.083’tür. İl merkezine 50 km uzaklıktadır. Seben, gölleri, mağaraları ve kanyonlarıyla doğa harikası bir yerdir. Seben’de bulunan Seben Kaya Evleri, Selçuklu döneminden kalma tarihi evlerdir.
  • Yeniçağa: Bolu’nun en gelişmiş ilçelerinden biridir. Nüfusu 6.947’dir. İl merkezine 40 km uzaklıktadır. Yeniçağa, adını aldığı Yeniçağa Gölü etrafında kurulmuştur. Yeniçağa Gölü, balıkçılık ve su sporları için elverişli bir göldür.

bu haberimizde siz değerliokuyucularımızla birlikte Bolu'nun en zengin ve en elit ilçesi hangisi? Sorusuna cevap aradık ve bolu halkıyla ve web aramalarından yola çıkarak Bolu'nun en zengin ve en elit ilçesi olarak karşımıza Gerede çıkmıştır.