Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2024 yılında halka açılacak ilk şirketleri açıkladı. Bunlardan biri de Bor Şeker fabrikası oldu. Bor Şeker’in halka arz olması, yatırımcıların dikkatini çekti. Bor Şeker’in faaliyet gösterdiği sektör, kimin tarafından satın alındığı ve halka arz sürecinin ne zaman başlayacağı soruları gündeme geldi. En sık sorulan sorulardan biri de Bor Şeker Fabrikası kime ait? merak ettiğiniz soruların cevaplarını haberimizde açıkladık...
Bor şeker fabrikası
2018 yılında özelleştirilerek DSL Yatırım ve Danışmanlık A.Ş.'ye geçen Niğde Bor Şeker Fabrikası, 1983 yılında kurulmuş olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER)'nin bir fabrikasıdır. Fabrika, mevcut personelin büyük bir kısmını işe alarak ve her yıl yatırım yaparak şeker üretimini sürdürmektedir. Fabrikanın üretim kapasitesi ve kalitesi de bu sayede artmaktadır.
Bor Şeker, şeker üretiminde hem ulusal hem de uluslararası kalite standartlarını sağlayan bir faaliyet ve kalite politikası izlemektedir. Fabrikasının üretim kapasitesini ve kalitesini yükseltmek için her yıl yatırım yapan Bor Şeker, 2020 yılında bünyesine 40 ton/h buhar kazanı katarak, 2023 yılında da 10.000 ton/gün kapasiteli pancar yıkama tesisi inşa ederek şeker üretimine devam etmektedir.
Bor şeker fabrikası kimin?
Doğuş Çay, 2018’de özelleştirilen Bor Şeker Fabrikası’nı aldı. Fakat fabrikayı kendisi işletmedi. Dişli Ailesi’nin de ortak olduğu DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’ne sattı.
Bor Şeker, 1983 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesinde kurulan bir şirkettir. Niğde’nin Bor ilçesinde şeker pancarı orijinli ürünler üretmektedir. 2018 yılında özelleştirme sürecinde DSL Yatırım ve Danışmanlık A.Ş. tarafından satın alınmıştır. 2020 yılında yaptığı yatırımlarla 40 ton/h kapasiteli bir buhar kazanı tesisine kavuşmuştur.
2023 yılında ise pancar yıkama tesisinin kurulum kapasitesi 10.000 ton/güne ulaşmıştır. Şirket, 5 il, 10 ilçe ve 53 köydeki çiftçilerden aldığı şeker pancarı ile toz şeker ve küp şeker gibi ürünler elde etmektedir.
Bor Şeker Fabrikası kime ait?
Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. İkinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Bor Şeker’in yüzde 50’sine sahiptir. Diğer yüzde 50’lik kısım ise Emir Haktan Dişli, Sadık Enes Dişli, Eren Ali Dişli ve Handan Dişli adlı ortaklar arasında biliniyor.
Halka arz fiyatı ve beklentiler nedir?
Bor Şeker A.Ş. paylarını 26,54 TL’den halka sunacak, fakat SPK ne zaman talep toplanacağını ilan etmedi. Şirketin halka arz edilecek pay oranı yüzde 29,17 olarak belirlendi. Halka arzın toplam değeri 1,85 milyar lira civarında olması bekleniyor. Bor Şeker A.Ş.'nin halka arzı, iş çevreleri ve yatırımcılar için büyük bir ilgi odağı haline geldi.