Çapraz sorgu, bir olay ile ilgili gerçeğin polis tarafından ortaya çıkarılmak için kullanılan teknikler arasında yer almaktadır. Polis çapraz sorgu esnasında neler yapar ve nasıl sorular yöneltmektedir diye merak ediliyor. Bu süreçte tanık sorgulama işlemi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Doğrudan sorgu tanığı çağıran taraflar ile gerçekleştiriliyor. Çapraz sorguda ise tanığı çağıran değil de karşı tarafın yaptığı sorgu biçimidir.

Polis soruşturma esnasında doğrudan sorgulama tekniği ile çapraz sorgulama tekniğini kullanarak olayı aydınlatmaya yönelik çalışmalarını sürdürür. Sorgulama teknikleri farklı ve çeşitli yöntemlerle gerçekleştirir. Peki, bu yöntemlerden olan çapraz sorgu nedir, ne demek? Çapraz sorgu nasıl uygulanır? Çapraz sorgu kimlere yapılır? Çapraz sorgu ve doğrudan sorgu arasındaki fark nedir? Polis çapraz sorgu yapar mı? Gibi sorular çokça merak edilmektedir. İşte bu merak edilen soruların cevapları haberimizin ayrıntısında yer almaktadır.

Çapraz Sorgu Nedir, Ne Demek?

Çapraz sorgu tekniği nedir sorusunun cevabına gelin hep birlikte göz atalım. Çapraz sorgu Türkiye’de Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 201’inci maddesinde Doğrudan Sorgu Yöneltme başlığı altında yer almaktadır. Çapraz sorgu davada gerçekleri ortaya çıkarmak için tanık ve sanıklara uygulanan sorgulama tekniklerinden biridir.

Çapraz sorguda yoruma açık olan ama net cevaplar olan, nerede, ne zaman, kim ve kimler gibi ucu açık ve yoruma dayalı sorular yer alır. Bu sorulara cevaplanmayacak daha kısa sorular sorulur ve şüphelinin sergilediği tavırlar gözlemlenir.

Çapraz sorguyu yapacak kişinin sorguladığı şüpheliye yöneltilen tüm suçlamaları ve olayın tüm detaylarını bilmesi gerekmektedir. Çapraz sorgu yapacak kişinin sorgu esnasında kontrolü elinde tutması ve karşısındaki şüpheliyi sıkıştırarak hatalar yapması ve gerçeği öğrenmeyi amaçlar.

Çapraz Sorgu Nasıl Uygulanır?

Çapraz sorgu tekniği nasıl uygulanır diye merak edenler için şu şekilde açıklamak mümkün olacaktır. Çapraz sorgu yapacak kişi öncelikle şüpheliyi doğrudan sorguladıktan sonra kendine has ve olayla göre çapraz sorgulama tekniği geliştirir. Çapraz sorgu nasıl uygulanır dediğimizde sabit bir teknik bulunmamakta ve yaşanan olaya, kişi göre belirlenmektedir.

Çapraz sorgu yapacak kişinin dikkat etmesi gereken detaylarda vardır. Bunlardan en önemlisi sorguyu yapacak kişinin konuya hâkim olması ve kontrolü elinde bulundurmasıdır. Çapraz sorguyu yapacak kişi şüphelinin sözlerini kullanarak sorular yöneltmesi ve sonuç elde etmeyi amaçlamasıdır. Çapraz sorguda, sorular belli amaca ve bilgiyi ulaşmak için elde etmek amacıyla mantık çerçevesinde, belli sıralamaya göre açık, anlaşılır ve çok net olmalıdır.

Çapraz Sorgu Kimlere Yapılır?

Çapraz sorgu kimlere yapılır diye baktığımızda ise bu sorgu tekniğiniz suçlu olduğundan şüphelenilen kişiler üzerinde yapıldığını görüyoruz. Bir kişi çapraz sorguya alınmadan önce doğrudan sorgulanır. Eğer ki doğrudan sorguda elde edilen veriler istenilen gibi değilse bu defa şüpheli kişi çapraz sorguya alınır. Çapraz sorguda şüpheliye, daha önce sorguda verdiği ifadelerden sorular alınarak daha kısa ve net bilgilerle cevaplar alınmaya çalışılır. Şüpheli üzerinde çapraz sorgu yapan kişinin olay hakkında tüm detayları bilmesi ve kontrolü elinde bulundurması önemlidir.

Çapraz sorguya tabi tutulan şüpheliye, konuyla ilgili belirli amaçlar doğrultusunda ve mantık çerçevesinde soruların sorulması büyük önem arz etmektedir. Çapraz sorguyu gerçekleştiren kişinin şüpheliye doğrudan sorular yönelterek olayın aydınlatılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Çapraz sorgu uygulanan şüpheliler, doğrudan istenileni vermedikleri için güvenlik güçlerinin başvurduğu bir tekniktir.

Çapraz Sorgu Ve Doğrudan Sorgu Arasındaki Fark Nedir?

Çapraz sorgu ile doğrudan sorgu arasında en temel fark ise soruyu yönelten kişilerle alakalıdır. Doğrudan sorguda şüphelinin avukatı kendi müvekkiline veya tanığa sorular yöneltmektedir. Çapraz sorguda ise şüpheli, tanık, sanık veya bilirkişi herhangi biri karşı tarafın avukatı sorular yöneltmektedir.

Polis Çapraz Sorgu Yapar Mı?

Polis sorgu yapacağı esnada savcı talimatıyla soruşturmada şüphelinin kimlik bilgilerini, sorgu nedenini belirler. Şüpheli üzerinde doğrudan sorgulama tekniğini uygular. Bu sorgulama bittikten sonra eğer ki sorguda şüpheli kişinin verdiği ifadelerde tutarsızlık saplarsa çapraz sorgu yapmak ihtiyacı doğabilir. Polis çapraz sorguda olayı daha detaylı aydınlatmak için şüphelinin daha önce verdiği cevaplarda kısa sorular yönelterek daha net cevap vermesini gözlemektedir.