Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 85 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında törenle anıldı. Peki, Dolmabahçe Sarayı nerede? Dolmabahçe Sarayı'na nasıl gidilir? İşte ayrıntılar...

Dolmabahçe sarayı nerede?

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²'lik bir alan üzerinde bulunan Osmanlı sarayıdır.

Dolmabahçe sarayı nerede Nasıl gidilir Dolmabahçe sarayını kim yaptı (2)

Dolmabahçe'ye nasıl gidilir?

Beşiktaş'tan İETT otobüsleri veya dolmuşlarla, Anadolu Yakası'ndan gelenler Üsküdar-Kabataş Kadıköy-Kabataş deniz yolu ile gelebilirler. Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ile de Dolmabahçe Sarayı'na ulaşılabilir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Dolmabahçe sarayını kim yaptı?

Dolmabahçe sarayı nerede Nasıl gidilir Dolmabahçe sarayını kim yaptı

Dolmabahçe'nin yapım emrini veren ve ilk kullanan padişah Sultan Abdülmecid

Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı'nın cephesi, İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında 600 metre boyunca uzanmaktadır. Avrupa mimarî üsluplarının karışımı olan eklektik bir uslûpta, Ermeni mimarlar Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından 1843-1855 yılları arasında inşâ edilmiştir.

Dolmabahçe sarayı nerede Nasıl gidilir Dolmabahçe sarayını kim yaptı (3)

Mustafa Kemal'in hayatının son günlerinde hasta olarak yattığı ve 10 Kasım 1938 tarihinde vefat ettiği yatağı

1855 yılında tamamıyla bitirilen Dolmabahçe Sarayı'nın açılış töreni Rus İmparatorluğu ile 30 Mart 1856'da imzalanan Paris Antlaşması'ndan sonra olmuştur. Hicrî 7 Şevval 1272, milâdî 11 Haziran 1856 tarihli Ceride-î Havâdis gazetesinde, sarayın 7 Haziran 1856'da resmen açıldığı haberi verilmiştir.

Dolmabahçe ziyaret günleri ve saatleri 

Dolmabahçe Sarayı ziyaret bilgilerine göre, Pazartesi günleri kapalı olan saray diğer günler 09:00 - 17:30 arasında açık oluyor. Saraydan son çıkış saati 18:30 olarak belirlendi.