Düzce ilinin en güzel ilçesi ve mahallesi hangisi? Gibi sorular sosyal medyada ve internet mecralarında sık sık soruluyor. İşte bu ve bunun gibi soruların cevapları haberimizde yer alıyor.
Düzce ilinin en güzel ilçesi ve mahallesi hangisi?
Düzce MÖ 1. binyılda Batı Karadeniz'de iki koloni kenti kurulmuştur. Bunlardan biri Diospolis (Akçakoca), diğeri ise Hypia'dır.
Düzce'nin de içinde bulunduğu bölge, MÖ 1200-700 yılları arasında Trakyalı halkların yurdu olarak bilinmektedir. MÖ 6. yüzyılda Pers hükümdarı Darius tarafından bu bölge, Paflagonya, Frigya, Mariandinler ve Suriye ile birlikte 3. Satraplık Bölgesi haline getirilmiştir. Makedon Kralı Büyük İskender tarafından MÖ 334 yılından sonra imparatorluğun sınırları içine alınan bölge, MÖ 323'te Babil'de ölümü üzerine imparatorluğun generalleri arasında bölünmesi sonucunda Bithynia Krallığı'na dahil edilmiştir.
Bithynia, Anadolu'nun kuzeybatısında bugünkü Kocaeli Yarımadası'nın yer aldığı bir bölgedir. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Filyos Nehri (Billaios), batı ve güneybatısında ise Antik Phrygia Epictetus ile çevrilidir. Bölgede bugün Kocaeli, İznik, Yalova, Bursa, Bilecik, Sakarya, Düzce, Bolu ve Zonguldak illeri yer alır.
Düzce il sınırları içerisinde yer alan Prusias ad Hypium ve Diapolis Antik kentlerinde Helenistik ve Roma Dönemlerinin derin izlerini taşıyan arkeolojik veriler bulunmaktadır.
Diapolis Antik Kenti
Diapolis, MÖ 1. binyılda Karadeniz sahillerinde oluşturulan koloni kentlerden biridir. Kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. MÖ 3. yüzyılda Bithynia Krallığı'nın egemenliğine giren kent, Roma Dönemi'nde de önemli bir yerleşim yeri olmuştur.
Prusias ad Hypium Antik Kenti
Prusias ad Hypium, MÖ 1. binyılda Hypios Nehri (Melen) yakınlarında kurulan bir kenttir. Kentin ilk adı Hypia'dır. MÖ 2. yüzyılda Bithynia Kralı I. Prusias tarafından ele geçirilen kent, Prusias ad Hypium adını almıştır. Roma Dönemi'nde önemli bir imar hareketine sahne olan kent, bu dönemde birçok önemli yapıya kavuşmuştur.
Bölgede MÖ 297'de kurulan Bithynia Krallığı, MÖ 74 yılında Roma İmparatorluğu'na devredilmiştir. Roma İmparatorluğu'nun MS 395'te ikiye bölünmesiyle bölge Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde kalmıştır. Helenistik ve Roma Dönemi'nde refah içinde yaşayan bölge, Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi'nde durgun bir döneme girerek varlığını sürdürmüştür.
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nde, Orhan Gazi'nin komutanlarından Akçakoca Bey tarafından 1319 yılında Akçakoca, Konuralp Bey tarafından da 1323 yılında Konuralp İslam coğrafyasına katılmıştır.
Konuralp, 31 Mart 2014 tarihi itibariyle tüzel kişiliği kaldırılarak Düzce Merkez ilçesinin mahallerine dönüştürülmüştür. 1981 yılında belediye olan Düzce ise 9 Aralık 1999 tarihinde ülkemizin 81. İli olmuştur.
Coğrafyası
Düzce, İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir gibi önemli anakentlere yakınlığı ve sahip olduğu doğal güzellikleri ile hem bölgenin hem de ülkemizin cazibe merkezi olmaya aday bir ildir.
Düzce, Bolu, Sakarya ve Zonguldak illeri arasında yer alır. Kuzeyinde Karadeniz ile sınırlıdır. Batı Karadeniz Bölgesi'nin içinde yer alan Düzce'nin rakımı 150 metredir. Efteni Gölü ve Büyük Melen boyunca rakım 112 metreye kadar düşer.
Elmacık Dağları üzerinde bulunan Kardüz Yaylası, 1.830 metre ile ilin en yüksek noktasıdır. Düzce, akarsuları, gölleri, yaylaları ve kumlu plajları ile doğal güzellikleri ile öne çıkan bir ildir. Kuzeyde 22 kilometre uzunluğunda Karadeniz kıyısına sahiptir.
Düzce toprakları, kıyı kesimi dışında ortası çukur, çevresi dağlarla çevrilmiş alanlardan oluşur. Kuzeyde Akçakoca Dağları, doğuda Bolu Dağları, güneyde Elmacık Dağları yer alır. Orta kesimdeki çukur alanda Düzce Ovası yer alır.
Başlıca akarsuları Küçük Melen, Asar Suyu, Uğur Suyu, Aksu Deresi ve Büyük Melen'dir. Akçakoca kıyı kesimi dışında kalan akarsuların tümü Efteni Gölü'nde birleşir ve Büyük Melen Nehri ile taşınarak Karadeniz'e dökülür.
Turizm
1950’li yıllarda deniz ve karavan turizmi ile ülkemizde ilk turizm hareketinin başladığı Düzce’nin denize kıyısı Akçakoca; Denizi, kumu, Balıkçı Barınağı, her mevsimin özelliğine göre balık çeşitleri, gün batımı, sivil ve dini mimarisi, dağ çileği, kestane balı, fındığı, kilometrelerce uzanan plajları ve şifalı kumu, yemyeşil bitki dokusu, piknik ve mesire alanları, tarihi anıt ağaçları, tarihi Ceneviz Kalesi, mağarası, şelaleleri, ve yöresel ağız tatları ile yerli ve yabancı turistler için dikkat çekicidir.
Ulaşım
Düzce'de Karayolları
Düzce'de toplam 238 kilometre karayolu bulunmaktadır. Bu yolların 196 kilometresi bitümlü sıcak karışım kaplamalı, 42 kilometresi ise sathi kaplamalıdır.
Bölünmüş Yollar
Düzce'de 2016 yılı sonu itibarıyla 165 kilometre bölünmüş yol bulunmaktadır. Bu yollardan 66 kilometresi daha önceki yıllardan başlayıp 2002 yılı sonuna kadar, 99 kilometresi ise 2003-2016 yılları arasında yapılmıştır.
Yol Bakım ve Onarımı
Düzce'de yol bakım ve onarımı çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda, 2016 yılında aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır:
-
Akçakoca-Karasu yolunun 4. Bölge Müdürlüğü sınırlarındaki 21 kilometrelik kesiminin iyileştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır.
-
Anadolu Otoyolu Abant 1. Bölge Hududu Yolu ve Üçköprü Oht Büyük Onarım İşi kapsamında, 22 kilometrelik yolda 6 kilometrelik onarım yapılmıştır.
-
Gümüşova Gerede Otoyolunda Bolu Düzce Deprem Kalıcı Konut Alanları Bağlantı Yolları Düzce Otoyol Bağlantı Yolu (km 4+800-8+400) Yapım İşi kapsamında, 4 kilometrelik yol yapımına başlanmıştır.
-
Düzce-Akçakoca Ayrım-Yığılca Yolu'nun 7 kilometrelik kesiminin projesinin onaylanmasından sonra ihale hazırlıklarına başlanacaktır.
-
Bolu Dağı Geçişi (Devlet Yolları Onarımı) kapsamında, 33 kilometrelik yolda 9 kilometrelik onarım yapılmıştır.
-
Konuralp (Üskübü, Roma) Köprüleri (Tarihi Köprü Onarımı) kapsamında, projenin onaylanması için Anıtlar Yüksek Kurulundan onay alınmıştır.
-
Üskübümelen Köprüsü (Akçakoca-Ereğli) Ayr.-Düzce Yolu ve Küçükmelen Köprüsü (Hendek-Düzce Yolunda) yapım ihaleleri yapılmıştır.
-
Düzce Çevre Yolu 2. Kısım ve Düzce-Akçakoca –Yığılca yollarının proje çalışmaları devam etmektedir.
-
Akçakoca-Melenağzı Yolu'nun proje çalışmaları tamamlanmış olup yapım ihalesi yapılması planlanmaktadır.
Köy Yolları
Düzce'de toplam 2.762,7 kilometre köy yolu bulunmaktadır. Bu yolların 721,456 kilometresi asfalt sathi kaplama, 488,577 kilometresi BSK (Sıcak Asfalt), 1.392,49 kilometresi stabilize, 160,177 kilometresi ise kilitli parke taşıdır.
Köy yolları ağının en önemli sorunu ormanların açma yapılarak yok edilmesi, yerlerine fındık ağaçları dikilmesi sonucu artış gösteren heyelan ve toprak erozyonudur.
Düzce'nin nesi meşhur?
Düzce, Karadeniz kıyısında yer alan bir ildir. Bu nedenle, ilin mutfağı Karadeniz mutfağının etkisindedir. Düzce'de denenmesi gereken bazı yöresel lezzetler şunlardır:
-
Islama köfte: Pirinçle doldurulmuş köftenin, nohut ve sebzelerle pişirildiği bir yemektir.
-
Tirit: Tavada kızartılmış ekmeklerin, et suyu, yoğurt ve sarımsak ile karıştırılarak hazırlandığı bir yemektir.
-
Balık: Düzce, Karadeniz kıyısında yer aldığı için, balık yemekleri için oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Hamsi, istavrit, palamut gibi taze deniz ürünlerini Düzce'de yiyebilirsiniz.
-
Karalahana çorbası: Karadeniz mutfağının en sevilen çorbalarından olan karalahana çorbası, karalahana, domates, soğan ve pirinç ile hazırlanır.
-
Kaygana: Yumurta ve peynir ile hazırlanır.
-
Mısır ekmeği: Mısır unu ve su ile hazırlanır.
Düzce'de ayrıca, yöresel tatlılardan olan ekmek kadayıfı, baklava, katmer gibi lezzetleri deneyebilirsiniz.
Düzce'de nerede ne yenir?
Düzce'de yeme içme için öne çıkan bazı yerler şunlardır:
-
Rumeli Kebapçısı: Merkez ilçede yer alan bu restoranda, Düzce'nin en sevilen lezzetlerinden olan islama köfte ve tirit yemeğini bulabilirsiniz.
-
Çiftlik Restaurant: Merkez ilçede yer alan bu restoranda, Karadeniz mutfağının yanı sıra dünya mutfağından da lezzetler sunuluyor.
-
Mavi Köşe: Merkez ilçede yer alan bu restoranda, Karadeniz mutfağının lezzetlerini uygun fiyatlarla tadabilirsiniz.
-
Düzce Börek Evi: Merkez ilçede yer alan bu restoranda, Düzce'nin meşhur böreğini deneyebilirsiniz.
Akçakoca'da, deniz ürünleri ve balık yemekleri için birçok restoran bulunmaktadır. Bu restoranlarda, hamsi, istavrit, palamut gibi taze deniz ürünlerini yiyebilirsiniz.
Düzce'nin İlçeleri
Merkez ilçe: Düzce'nin merkez ilçesi, ilin en kalabalık ilçesidir.
Akçakoca: Düzce'nin Karadeniz Bölgesi'nin deniz kıyısındaki en batıda kalan ilçelerinden biridir.2018 nüfus sayımına göre 38,846'dır.
Cumayeri: Düzce'nin kuzeybatısında yer alan ilçelerinden biridir.2018 nüfus sayımına göre 14,895'dir.
Çilimli: Çilimli 1990 tarihinde Düzce’den ayrılarak müstakil bir ilçe olmuştur. Aralık 1999 tarihinde de Düzce’nin il olmasıyla birlikte Çilimli, Düzce’ye bağlanmıştır.
Gölyaka: Düzce'nin ilçesidir.Efteni Gölü etrafına kurulduğu için,adına Gölyaka denmiştir ve etrafı dağlarla çevrilidir. İstanbul'a 200 km, Ankara'ya ise 250 km mesafededir.
Kaynaşlı: Kaynaşlı ilçesi 9 Aralık 1999 tarihinde 23901 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 584 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre Düzce iline bağlı ilçe olmuştur.
Yığılca: Yığılca, Düzce ilinin ilçesidir. Batıdan Düzce ili ve Akçakoca ilçesi, güneyden Kaynaşlı ilçesi ve Bolu ili, kuzeyden Zonguldak ilinin Alaplı ilçesi, doğudan Bolu ilinin Mengen ilçesi ile çevrili bulunmaktadır.
Düzce'li vatandaşlar tarafından sık sık sorulan Düzce ilinin en güzel ilçesi ve mahallesi hangisi? Sorusuna cevap vermek için yaptığımız araştırmalar sonucunda. Düzce'nin en güzel ilçesi olarak karşımıza Akçakoca ilçesi çıkıyor.