Uçuşlarda yolcuların konforunu ve emniyetini sağlamak için çalışan görevliye hostes veya kabin görevlisi denir.Peki sizce kapalı hostes olur mu? Son günlerde ayrım yapılmaksızın kapalı hostes alımları var. Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz sorularınızın cevaplarını haberimizde açıkladık...
Kapalı hostes olur mu?
Hostesler, yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak için yemek, içecek dağıtmanın yanı sıra, uçuş güvenliği ve acil durumlarla ilgili bilgilendirme de yaparlar.
Kapalı hostes ise, son zamanlarda çok yaygınlaşan, başlarını örten hosteslere verilen isimdir. Kapalı hostes elbet olur.
Türkiye'de kapalı hostes olmak mümkün mü?
Kapalı hostes olarak çalışmak isteyenler, Türkiye’deki birçok havayolu şirketinde iş bulabilirler. Fakat, bu şirketlerin çoğu, hosteslerin İngilizce konuşabilmelerini, lise veya üniversite diplomasına sahip olmalarını, en az 165 cm boyunda olmalarını, güzel bir fiziksel görünüme sahip olmalarını talep etmektedirler.
Ayrıca, kapalı hosteslerin, çalıştıkları havayolu şirketinin imajını yansıtan, zarif ve profesyonel bir görünüm sergilemeleri beklenmektedir.
Avrupa'da ve Amerika'da kapalı hostes olmak ?
Batı ülkelerinde, özellikle Avrupa ve Amerika’da, son zamanlarda kapalı hosteslerin sayısı artış göstermektedir. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi dilleri iyi bilen ve kaliteli bir eğitim görmüş kişiler, uygun şartları yerine getirdikleri sürece kapalı hostes olabilmektedirler. Fakat, Avrupa ve Amerika’da kapalı hostes olmak isteyenler, şirketlerin koyduğu standartlara tam olarak uymaları zorunludur.
Thy kapalı hostes alıyor mu?
Kapalı hostes alımı hakkında net bir bilgi yoktur. THY’nin kabin memuru alım ilanı ve temsil el kitabı, üniforma giymeyi ve belirli kurallara uymayı gerektiriyor.
Bu kurallardan biri de vücudun görünen kısımlarında dövme, piercing, yanık ve yara izi gibi şeylerin olmaması. Bu yüzden THY’nin kapalı hostes alıp almadığına dair net bir şey söylemek mümkün değil.
Thy hostes alımı şartları?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Mavi kartlı olmak
- 01/01/1983 ile 31/12/2003 tarihleri arasında doğanlar
- Lise veya daha yüksek eğitim seviyesine sahip olmak
- İngilizceyi iyi seviyede konuşabilmek (Başka bir yabancı dil bilmek avantaj sağlar.)
- Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı olmamak
- Türk Hava Yolları veya başka bir işyerinden disiplinsizlik veya sağlık sorunu nedeniyle ayrılmış olmamak
- Türk Hava Yolları’nın bağlı şirketlerinde çalışıyor olmak tercih edilir.
Fiziksel koşullar nelerdir?
- Boyunuz 160 ile 180 cm arasında olmalıdır. Boy ve kilo ölçümleri Türk Hava Yolları veya onun belirlediği bir kurum ya da kuruluş tarafından yapılacaktır.
- Vücudunuzun görünen kısımlarında dövme, piercing veya yara, yanık, leke gibi kalıcı izler olmamalıdır. Hangi bölgelerin göründüğünü gösteren bir görseli incelemeniz gerekmektedir. Görselde beyaz renkle işaretlenmiş bölgelerde bu tür izler bulunmamalıdır.
- Kabin memuru, üniforma giymeyi gerektiren bir meslektir. Türk Hava Yolları’nda çalışan kabin ekibi üyeleri, “Kabin Ekibi Üniforma Kullanımı ve Temsil El Kitabı”na uygun şekilde davranmak zorundadır.
Sağlık koşulları nelerdir?
- Adaylar, işe başlamadan önce SHGM tarafından onaylanmış Havacılık Tıp Merkezleri’nden uçuşa elverişli olduklarını gösteren bir rapor almak zorundadırlar.
- Türk Hava Yolları’nın kendi hekimleri, bu rapora rağmen adaylara ek muayene ve tetkikler yaptırabilirler. Türk Hava Yolları’nın belirlediği işe giriş sağlık koşullarına göre adayların işe alınıp alınmayacağına karar verirler. Bu karara itiraz edilemez.
- Adaylar, işe giriş muayenesinde tıbbi geçmişleri hakkında doğru bilgi vermeleri gerekmektedir. İşe başladıktan sonra beyan etmedikleri bir hastalık ortaya çıkarsa, bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalırlar.