Sarıgöl güne patlama sesiyle başaldı. Saat 09.45 civarında patlamaya benzer bir ses ve hareketlilik Sarıgöl halkında hem korku hem de merak uyandırdı. Daha sonra elde ettiğimiz bilgilerde ise bu ses ve dalganın sadece Sarıgöl'de değil, Alaşehir, Salihli, Kula, Selendi, Buldan ve hatta Aydın'da bile hissedildiğini öğrendik.

Henüz yetkili kaynaklardan bir açıklama gelmezken halk bu durumun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını bekliyor. Bizde sizler için bu patlama ve titreşimin neden kaynaklı olabileceğini araştırdık. Sosyal medyadan elde ettiğimiz bilgileri ve daha önce yaşanan benzer olaylardan sonra yapılan açıklamaları derledik.

Rüzgar Gülü Çalışması Sırasında Dinamit Patlatılması

Bir Sosyal medya kullanıcı yaptığı paylaşımda Dağcıyusuf Mahallesi'nde rüzgar gülü çalışmasında 6 adet dinamitin aynı anda patlatılması nedeniyle bu sesin ortaya çıktığını söylüyor.

Rüzgar Gülü Çalışması Sırasında Dinamit Patlatılması

Sonik Patlama

Bir başka teoride sonik patlama. Buna benzer bir patlama önceki yıllarda Ankara'da yaşanmış ve açıklama olarak Sonik Patlama örnek gösterilmişti. 

Peki, Sonik Patlama nedir?

Sonik patlama, bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, muazzam miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama sesi veya bir kamçının sesi küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir.

Çanakkale'de korkutan deprem Çanakkale'de korkutan deprem

Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir. Bu yüzden bu tür uçakların karaların üstünde uçmasına yasak getirildi.

Sonik Patlama 22

Tamamen önlenememekle birlikte, araştırmalar, aracın dikkatle şekillendirilmesiyle, sonik patlamalara bağlı rahatsızlığın kara üzerindeki süpersonik uçuşun pratik bir seçenek haline gelebileceği noktaya kadar azaltılabileceğini göstermektedir.

Bir uçak havadan geçtiğinde, bir teknenin ardında yarattığı yay ve kıç dalgalarına benzer şekilde, uçağın önünde ve arkasında bir dizi basınç dalgası oluşturur. Bu dalgalar ses hızında hareket eder ve nesnenin hızı arttıkça dalgalar birbirine girer veya sıkıştırılır, çünkü birbirlerinin yolundan yeterince hızlı çıkamazlar.

Sonunda ses hızında, Mach 1 olarak bilinen kritik bir hızda hareket eden, deniz seviyesinde ve 20 °C (68 °F)'de hızı yaklaşık 1.235 kilometre/saat (767 mph) olan tek bir şok dalgasında birleşirler. (Kaynak: Vikipedi)

Karbondioksit Patlaması

X platformunda yer alan bir kanala göre bu durum. İzmir ve çevresinde daha önce devam eden doğa olaylarının devamı olarak Karbondioksit Patlaması gerçekleşecek.

Karbondioksit Patlaması 11

Meteor Patlaması

Polis ve jandarmaya gelen ihbarlar üzerine il genelinde yapılan araştırmalarda patlama sesinin kaynağı tespit edilemedi. Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan geniş çaplı soruşturmada benzer patlama sesinin çevre illerde de duyulduğu ancak şu an itibariyle patlama sesinin kaynağının tespit edilemediği öğrenildi.

Bazı uzmanlar ise patlama sesinin meteor patlaması kaynaklı olabileceğini ileri sürdü. İl genelinde hissedilen ve bazı bölgelerde paniğe neden olan patlama sesinin kaynağı araştırılıyor.

Meteor Patlaması 11

Muhabir: Erdinç Alkan