Mirketler sosyalliği ile bilinen koloni halinde yaşayan etobur hayvan türüdür. Bu hayvanlar, genelde 20-30 cm boylarında olurlar ve  toplu bir şekilde yaşamaktadırlar.  Dış görünüşleri çok tatlı olan bu etobur hayvanların  çok sadık bir hayvan türü olduğu bilinmektedir.  Güney Afrikanın kurak ve çöl ovalarında yaşayan  Mirket neden ölür? Gelin birlikte bakalım.

Mirket Neden Ölür?

Güney Afrika'nın çöllerinde koloni bir şekilde yaşayan bu hayvanlar hakkında sosyal medyada"Mirket sevdiğini başka koloniden biriyle gördüğü zaman üzüntüden ölür" gibi varsayım vardır.  Bu tamemen sosyal medyanın yarattığı bir algıdır. Böyle bir şey bilimsel açıdan doğru ve mümkün değildir. 

Mirketler birden fazla partner ile çiftleşp, üreyebilirler. Memeli bir hayvan türü olan mirket, sevdiğini başkası ile görünce üzüntüden ölmez.

Mirket Neden Ölür (1)

Genel olarak çok dayanıklı bir hayvan türü olan mirketlerin çeşitli ölüm sebepleri vardır, ancak bunlardan biri kesinlikle üzüntü değildir.

Memeli bir hayvan türü olan Mirketler, bazı istisnai durumlarda üzüntüden hastalanabilir ve zayıf düşebilirler. Sevdiği birinin ölümüne tanıklık eden bir Mirket depresyona girebilir ve üzüntüden dolayı zayıf düşebilir. 

Mirket Neden Ölür (6)

Mirketler Nasıl Hayvanlardır?

Mirketler, Güney Afrika'nın Etiyopya bölgesine özgü bir hayvan türüdür.  Vahşi doğada ortalama 5 ila 15 yıl arasında yaşayan sevimli hayvanlar toplu bir şekilde yaşamaktadır.

Güney Afrika'daki farklı coğrafi konumlara göre üç farklı mirket türü bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığı zaman biribirlerine çok benzeselerde, kürk renklerinden ayırt edilebilmektedirler.

Doğaüstü harikası bu hayvanlar, uzun ve ince bir gövdeye sahiptirler. 

Mirket Neden Ölür (3)

Bu sevimli hayvanlar genel olarak, 20-30 cm boylarındadırlar ve toplu bir şekilde yaşamaktadırlar. Bir kolonide 20 ila 50 mirket vardır ve koloni içinde hiyrarşi olduğunu söyleyebiliriz.

Mirket Neden Ölür (5)

Grup içerisinde her mirketin çeşitli rolleri vardır. Bu roller genel olarak şu şekildedir:

  • Alfa dişisi: Koloni içindeki baskın dişidir.  Grup içindeki beta mirketler ona ittat eder.
  • Alfa erkeği: Kolonideki baskın erkekdir.
  • Beta erkeği: Koloni içerisindeki 10 aylık erkek mirketlere denir. 
  • Beta dişisi: Kolonideki baskın dişidir.
  • Bebek bakıcısı:  Mirketler yiyecek toplamaya gittiği zaman koloninin bebeklerine göz kulak olan mirketlere denir. Alfa dişisi hiçbir zaman bu görevi üstlenmez.
  • Bekçi: Grup üzerindeki tehlikehleri gözlemleyen grup üyesidir.