Enerji içecekleri arasında en bilinen markalardan biri olan Redbull’da alkol var mı sorusu, halihazırda tüketen ve tüketmek isteyen vatandaşlar için merak konularından biri.
Enerji içeceklerinin alkollü olup olmadığı ve Redbull’un içerisinde hangi maddelerin yer aldığını araştırdık… Bu içeceklerin sağlık üzerindeki etkilerini de incelediğimiz kapsamlı bilgileri haberimizin devamında bulabilirsiniz!
Redbull’da Alkol Var Mı?
Modern yaşamın hızlı temposuna ayak uydurmak isteyenler ya da sadece tadını sevenler için enerji içecekleri içerisinde yer alan Redbull, vazgeçilmez bir içecek haline gelmiştir. Fakat tüketicilerin birçoğu özellikle Redbull’da alkol var mı diye merak eder.
Redbull, enerji içeceği kategorisi içerisinde yer alan, çoğunlukla spor yapan ve 18-35 yaş arasındaki vatandaşların tercih ettiği bir markadır. Enerji artışı sağladığı bilinen Redbull, özellikle de spor ile ilgilenen tüketicilerin performansında bir artış gösterir.
Diyanet’in de açıkladığı üzere Redbull alkollü içecekler arasına girmeyen bir enerji içeceğidir.
Redbull’un İçindekiler Neler?
Redbull’da alkol var mı sorusunu Diyanet’in açıklaması üzerine açıkladık. Peki, Redbull’un içinde neler var, gelin açıklayalım.
Standart enerji içecekleri arasında yer alan Redbull, çoğunlukla genç yetişkinler ve sporcular tarafından tüketildiğinden alkol içermeyen kategoride yer alır. Redbull’un içerisindeki maddeler ise aşağıdaki gibidir:
- Redbull 250 ml içerisinde 37,5 mg kafein
- Redbull 250 ml içerisinde 200 mg taurin
- Redbull 100 ml içerisinde 11 g şeker
- Redbull içecekleri içerisinde B grubu vitaminleri
bulunmaktadır.
Redbull İçerik Özellikleri
Redbull içerisinde yer alan maddeler enerji içeceğinin ana özelliği olan performans artırıcı etki gösterirler.
Redbull içeceğinin içindeki madde ve özelliklerini açıkladık…
Kafein
Kafein uyarıcı bir madde olarak bilinir. Özellikle çay ve kahve gibi günlük olarak sık tüketilen içeceklerde doğal olarak yer alması ile popüler bir maddedir. Bünyeye uyanıklık hissinin verilmesinde merkezi sinir sistemini uyardığından özellikle çalışanlar ve öğrenciler tarafından kahve ve çay çok sık tercih edilir.
Bir enerji içeceği olan Redbull’da da yer alan kafeinin en temel özelliği kalp atış hızı ve kan basıncını yükseltmesidir. Vücudu susuz bırakır. Çok fazla kafein alındığında ise rahatsız edici derecede uykusuzluk, kalpte çarpıntı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkilere sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Taurin
Taurin bir aminoasit olarak insan vücudunda doğal olarak üretilir. Redbull gibi enerji içeceklerinde ise dışarıdan üretilmiş taurin bulunur. Kalp atışını, kas kasılmalarını ve enerji seviyelerini düzenlemek konusunda yardımcı olur.
İnsan vücudu gerekli miktarda taurin ürettiği için ekstra bir takviyeye gerek yoktur. Fakat tıp dünyasında da fazla taurin alımında belgelenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Not: Bazı ülkeler taurin içermesi sebebiyle enerji içeceklerini yasaklamıştır.
B12, B6 ve B3 Vitaminleri
Birçok besinde doğal olarak bulunan bu vitaminler, günlük hayatta da kullanılan en yaygın takviyeler arasında yer alır.
Fakat B6 ve B12 vitaminleri ağızdan alımlarda iyi emilim sağlamazlar. Bu sebepten Redbull’un içerisinde yer alan vitaminler çoğu zaman istenilen etkiyi yaratmaz.
Şeker
Vücudun tercih ettiği bir yakıt olan glikoz, standart bir enerji içeceği olan Redbull içerisinde de yüksek miktarda yer alır. Fakat fazla şeker alımında obezite ve diyabet söz konusu olabilir.
Redbull İçtikten Sonra Vücutta Ne Olur?
Günün yoğun temposunda enerji ihtiyacı karşılamak ya da spor yapmadan önce performansı artırmak için takviye almak için Redbull sık tüketilen içecekler arasında yer alıyor. Peki, Redbull içtikten sonra vücudumuzda neler oluyor? Gelin, açıklayalım…
İşte, Redbull alımının ardından vücutta gerçekleşen bazı etkiler aşağıdaki gibidir:
- Kafein 10 dakika içerisinde emilmeye başlar ve 45 dakika içerisinde ise kalp hızının artması ve kan basıncının yükselmesi gibi etkilerini tam olarak gösterir.
- Kafeinin yanı sıra diğer uyarıcılar da hızla emilerek mide ve bağırsaklarda kana karışır. Vücuttaki enerji seviyesini artırır ve uyanıklılığı tetikler.
- Redbull içerisinde yer alan şeker, kana hızla karışır ve glikoz seviyesini yükseltir. Bu da bünyede kısa süreli bir enerji artışı sağlar.
- Redbull’un yüksek kafein içermesi uyku düzenini bozabilir. İşlerini veya derslerini gece yapmak isteyenler için Redbull alımı mantıklı bir tercih olsa da uzun vadede uyku düzenine dikkat etmek gerekir.
- Kafeinin idrar söktürücü etkisi sebebiyle vücutta sıvı kaybı daha çok yaşanabilir. İdrar sıklığının olası artma ihtimali ise vücutta dehidrasyon riskini artırır.
- Enerji içeceklerini tavsiye edilenden fazla içmek mide rahatsızlıklarının yanı sıra; sinir sistemini aşır uyararak sinirlilik hali yaratabilir. Fiziksel olarak ise titreme etkisi yaşanabilir.
- Redbull enerji veren bir içecek olduğundan kısa vadede kişiyi canlandırmayı hedefler. Fakat bu durum ‘’crash’’ etkisi meydana getirebilir. Redbull’un vücuttaki etkisi tamamen geçtiğinde tüketicinin bir anda biten enerjisi, kendisini yorgun hissetmesine sebep olabilir.
Redbull Yaş Sınırı Var Mı?
Redbull’da alkol var mı sorusunun ardından alkolsüz bir enerji içeceği olan marka için merak edilen sorulardan biri de tüketilmesinde yaş sınırı olup olmadığıdır.
Ülkemizde Redbull gibi enerji içeceklerini içmenin yaş sınırı 18’dir. Bu tip içecekler alkol ile suistimal edilebildiğinden 18 yaşından küçük çocukları korumak için böyle bir sınır getirilmiştir.
Özellikle 18’den küçük gençlerin dikkatini çeken Redbull, potansiyel sağlık riskleri sebebi ile bu yaş grubuna satışı yasak olan bir içecektir. Büyüme ve gelişme süreçlerinin en önemli safhalarından birinde olan genç bireyler, Redbull içerisindeki maddelerden daha belirgin olarak etkilenebilir.
Redbull’da alkol var mı sorusunu cevapladık. İçerisinde alkol olmasa dahi sağlıklı bir yaşam için Redbull gibi enerji içeceklerinin bilinçli ve dengeli şekilde tüketilmesi oldukça mühimdir.
Enerji içeceği Redbull her vücutta aynı tepkiyi göstermez. Kişilerin özel sağlık durumları bu tür içecekleri içmeye müsait olmayabilir. Bu sebeple Redbull tüketicilerinin uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmeleri önerilir.