Sarıgöl 102 yıl önce 4 Eylül 1922 sabahı şafakla beraber Çolak İbrahim Bey komutasındaki süvari birlikleri Sarıgöl’e giriş yapması ile birlikte düşman işgalinden kurtarıldı. 2 yıl 2 ay 9 gün süren zulüm ve vahşet Türk ordusunun ve halkın direnişi sayesinde sona erdi.
Sarıgöl Nasıl Kurtarıldı?
1.Dünya Savaşının Mondoros mütarekesiyle sona ermesinin ardından Anadolu'nun dört bir yanı işgal edilmişti. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in de Yunanlılar tarafından işgal edilmesi ve Yunan ordularının içlere doğru ilerlemesi üzerine 23 Ağustos 1919’da Alaşehir’de Yarbay Muhittin Bey başkanlığında toplanan ilk Kuvai Milliye Teşkilatına Afşaroğlu Mehmet Bey, Alemşahlı Mahallesinden Mazlum Bey, Dindarlı Mahallesinden Çavuş oğlu Hüseyin, Sarıgöl’den Hacı İsa oğlu Halil ağa, Arap Süleyman ve Halil Kardeşler, Özpınar (Cabertarar) Mahallesinden Hacı Yitik temsilci olarak katılmışlar ve düşmana karşı ilk direniş teşkilatını kurmuşlardır. Bu arada Sarıgöl’den “Etem Hoca Sarıhan'', Alemşahlı Köyü’nden, ”Mazlum Bey Ulu 16-25 Ağustos 1919 tarihleri arasındaki ”Alaşehir Kongresi’ne” Sarıgöl delegesi olarak katıldılar. Her ne kadar bölük pörçük kuvvetlerle düşmana karşı çete savaşları edilmişse de, 25 Haziran 1920 de Sarıgöl düşman işgaline uğramış, her türlü zulüm ve vahşeti yaşamıştır.
6 Ağustos 1922 sabahı Afyon cephesinden taarruza geçen Mustafa Kemal komutasındaki Türk orduları düşman cephesini bozmuş, 4 Eylül 1922 sabahı şafakla beraber Çolak İbrahim Bey komutasındaki süvari birlikleri Sarıgöl’ü düşman işgalinden kurtarmış, 2 yıl 2 ay 9 gün süren zulüm ve vahşet Türk ordusunun ve halkın direnişi sayesinde sona ermiştir.
Etem Hocanın mezarı düzenlendi
Cumhuriyetin ilanından sonra 4 dönem Sarıgöl Belediye Başkanlığı yapan Alaşehir delegesi Etem Hoca (Sarıhan) 1952 yılında 93 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Geçtiğimiz yıllarda Manisa Valiliğinin 1919 Yılında Alaşehir Kongresine katılan delegelerin mezarlarının tekrardan anıt mezar şeklinde düzenlenmesi emrinden sonra dönemin Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı tarafından Sarıgöl ilçe mezarlığında bulunan Etem Hoca’nın mezarı için 3 adet proje hazırlatıldı. Bu projelerden bir tanesi seçilerek mezar günümüzdeki şeklini aldı.