Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaretle korunan siyez buğdayı, Türkiye'nin dört bir yanından yoğun ilgi görüyor. Yöre çiftçileri tarafından üretilen siyez buğdayından yapılan ekmek ve diğer ürünler, farklı şehirlere gönderiliyor.
"Hitit buğdayı" olarak da bilinen ve kökeni 10 bin yıl öncesine uzanan siyez buğdayı, özellikle diyabet hastaları tarafından tercih ediliyor. Glisemik indeksi düşük olması ve metabolizmayı hızlandırması gibi sağlık açısından birçok faydası bulunan siyez ekmeği, bu sayede diyabet hastalarınca tercih ediliyor.
İhsangazi'de siyez yetiştiriciliği yapan genç girişimci Yasin Ciğerci, siyez buğdayından katma değerli ürünler üreterek daha fazla kazanç elde ettiklerini ifade etti. Bu sayede hem yerel ekonomiye katkıda bulunuyor hem de diyabet hastalarının sağlıklı beslenmelerine yardımcı oluyor.
“Hiçbir katkı maddesi yok"
Siyez unuyla yapılan ekmeklerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını belirten Ciğerci, “Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde genç çiftçi olarak siyez üretimi ve çiftçilik yapıyorum. Atalarımdan kalan bu mirası gelecek nesilere aktarmak istiyorum. Siyez buğdayı çok önemli, buğdayların da atasıdır. Biz de kendi değirmenimizi kurduk ve siyez unu yapıyoruz. Bu siyez buğdayından da ekmek yapıyoruz. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan ekmeklerimizi yapıyoruz.
İçerisinde sadece siyez unu, siyez mayası ve kristal kaya tuzu var. Suyunu ilave ettikten sonra yoğurma işlemini yapıp yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendirdikten sonra hamuru, yuvarlak şekilde yapıp ekmeğimizi pişiriyoruz. Ekmeğimizi daha sonra odun ateşi ile buluşturuyoruz. Közün sıcaklığı ile vatandaşlarımızla buluşturuyoruz” dedi.