Su krizi yakın gelecekte tüm dünyanın bir sorunu hale gelecek gibi görünüyor. Bugün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bu konuya değindi ve dikkatli olmanın öneminden bahsetti. Peki bu Su krizi nedir? İşte cevaplar...
Su krizi nedir?
Su gezegenimizin %70'ini kaplar ve her zaman bol olacağını düşünmek basittir. Ancak içtiğimiz, içinde yıkandığımız, tarlalarımızı suladığımız tatlı su inanılmaz derecede nadirdir.
Dünyadaki suyun sadece %3'ü tatlı sudur ve bunun da üçte ikisi donmuş buzullarda saklı ya da başka bir şekilde kullanımımıza açık değildir.
Sonuç olarak, dünya çapında yaklaşık 1,1 milyar insan suya erişimden yoksundur ve toplam 2,7 milyar insan yılın en az bir ayında su kıtlığı çekmektedir.
Yetersiz sanitasyon da 2,4 milyar insan için bir sorun teşkil etmektedir; bu insanlar kolera ve tifo gibi hastalıklara ve su kaynaklı diğer hastalıklara maruz kalmaktadır. Her yıl çoğu çocuk olmak üzere iki milyon insan sadece ishalli hastalıklardan ölmektedir.
Ekosistemlerin gelişmesini sağlayan ve artan insan nüfusunu besleyen su sistemlerinin birçoğu stres altına girmiştir. Nehirler, göller ve akiferler kuruyor ya da kullanılamayacak kadar kirleniyor. Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası yok oldu.
Tarım, diğer tüm kaynaklardan daha fazla su tüketiyor ve bunun büyük bir kısmını verimsizlik yoluyla israf ediyor. İklim değişikliği dünya genelinde hava ve su düzenini değiştirerek bazı bölgelerde kıtlık ve kuraklıklara, bazı bölgelerde ise sellere neden oluyor.
Su krizi neden olur?
Su krizinin asıl nedeni olarak doğal dengenin bozulmasını gösterebiliriz. Bu sebeple yağışların azalması ve yağdığı zamanda akıp gitmesi su krizinin başlıca nedenleri arasında gösterilebilir. Bunun yanında suyu israf etmekte çok büyük bir risktir.
Özellikle tarım alanlarında sulama yapılırken kontrolün kaybedilmesi her yıl milyarlarca metreküp suyun heba olmasına neden oluyor. Ayrıca tüm faaliyetlerde suyun düzenli kullanılması gerekiyor ki sut kıtlığı kapımızı çalmasın.
Dünyada Su krizi yaşayan ülkeler hangileridir?
Dünyada birçok ülke su krizi ile karşı karşıya özellikle fakir Afrika ülkeleri bu sorunu en derinden hisseden ülkelerin başını çekiyor. 2023 yılında yapılan bir araştırmada su krizini en çok hisseden ülkeler şu şekilde sıralanmıştır;
1. Amerika Birleşik Devletleri
2. Mısır
3. Irak
4. Hindistan