Bir işletme kuruyorsanız bir web sitesine ihtiyacınız olacaktır. Çünkü web siteniz markanızı yansıtır ve bu durum tüm online markalar için geçerlidir. Ancak web sitesi kurmadan önce bazı bileşenlere ihtiyacınız vardır.
Aşağıdaki listede bir web sitesi kurmak için ihtiyacınız olan minimum gereksinimleri bulabilirsiniz.
1. Domain
İlk adım olarak her web sitesinin bir isme ihtiyacı vardır. Bir isim (alan adı olarak da bilinir) olmadan web siteniz çalışamaz. Bunu bir evin sokak adresi gibi düşünebilirsiniz; burada adres alan adı, ev ise web sitenizdir.
Bir domain seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç kural vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
-
Bir işletme web sitesi kuruyorsanız, alan adınız şirketinizin adıyla eşleşmelidir.
-
Kendiniz için kişisel bir web sitesi veya kişisel bir blog kurmayı planlıyorsanız, alan adı olarak tam adınızı kullanmak iyi bir seçenektir.
-
Eğer mümkünse alan adı uzantısı olarak .com almaya çalışın. Fakat aktif 100 milyondan fazla alan adı olduğunu unutmayın, bu nedenle en iyi alan adlarının hepsi kayıt edilmiş olabilir. Alan adları genellikle .com, .net, .org, .com.tr, .ca veya .de ile biter. Alan adınızın küresel nüfusu hedeflemesini istiyorsanız, bir .com uzantısı kaydettirmeyi düşünebilirsiniz. Türkiye veya Almanya'dan yerel ziyaretçileri hedeflemek istiyorsanız, .com.tr veya .de uzantısını seçin.
Genellikle hosting hizmetinizle birlikte bir alan adı da satın alabilirsiniz. Alternatif olarak, kendi başına bir alan adı satın alabilir ve daha sonra bir hosting hizmetine bağlayabilirsiniz.
Hosting.com.tr gibi alan adı kaydedebileceğiniz sayısız site vardır. Alan adınızı kaydettiğinizde, satın aldığınız bu süre boyunca (örneğin bir yıl) alan adı sizin mülkiyetinizdedir.
2. Hosting
Bir alan adına ek olarak, web hosting’e de ihtiyacınız olacaktır. "Hosting" web sitenizin dosyalarının depolandığı yerdir. Temel olarak, diğer kişilerin web sitenize erişmesini sağlayan uzak bir bilgisayardır (bir sunucu).
Aylık veya yıllık olarak bir hosting satın almanız mümkündür. Alternatif olarak, web sitenizi kendiniz de barındırabilirsiniz, ancak bu pahalı donanım ve sağlam bilgisayar bilgisi gerektirdiği için önerilmez
Hosting hizmetleri, müşterilerin gereksinimlerine uyacak şekilde farklı şekil ve boyutlarda gelir. Birçok web hosting türü vardır ve nasıl seçim yapacağınız, istediğiniz güvenlik düzeyine, web sitenize gelen ziyaretçi sayısına vb. bağlıdır. Ancak genellikle, paylaşımlı hosting başlangıç için en iyi seçenektir, paylaşımlı hosting, yalnızca ekonomik olmakla kalmaz, teknik her şey hizmet sağlayıcı tarafından halledildiği için yönetimi nispeten kolaydır.
Pahalı bir hosting hizmeti genellikle sınırsız depolama alanı, ek e-posta adresleri, içerik yönetim sistemleri (örneğin WordPress) ve daha da önemlisi daha fazla hız gibi daha fazla özellik sağlar.
Tüm web hosting sağlayıcılar temelde aynı gibi görünse de, hız ve güvenilirlik açısından büyük farklılıklar vardır. İsteyeceğiniz son şey, hosting’iniz düzgün çalışmadığı için müşterilerinizi kaybetmektir.
Özetle hosting planında hız çok önemlidir. Web sitenizin trafiği arttıkça, sitenizin yavaşlamasını veya çökmesini önlemek için hosting hizmetinizi yükseltmeniz gerekir. Daha performanslı Hosting alt-yapısına geçiş yapmak veya websitenizi yüksek performanslı yeni nesil ve son model üstün performanslı ve yüksek güvenlikli teknolojilere sahip Hosting.com.tr hosting paketlerinden birini seçebilirsiniz.
3. Web site dosyaları
Web sitenizin kendisi, sayfa düzenini, yapısını ve özelliklerini oluşturan ilgili bir dizi dosyadan oluşur. Çoğu modern site, sitelerin veri depolamasını ve işlemesini sağlayan "arka uçtaki" bir veri tabanına bağlıdır.
Web siteniz geliştirildikten sonra ana makinede (sunucu) saklanır. Tıpkı bilgisayardaki diğer dosyalar gibi web siteniz de onunla arayüz oluşturmak için bir programa ihtiyaç duyar. Bu program Google Chrome, Internet Explorer, Firefox ve Safari gibi bir web tarayıcısıdır.
E-posta hesapları, içerik yönetim sistemleri (CMS), veri tabanı işlevselliği ve diğer tüm destekleyici teknolojiler gibi diğer temel unsurlar genellikle hosting hizmetinizle birlikte verilir.
Bu noktada başlangıçta ihtiyacınız olan her şeyi sağlayan bir hosting hizmeti kullanmanız önerilir. Hosting.com.tr harika bir başlangıç noktasıdır.
4. Web sitesi oluşturucu
Son olarak, web sitenizi oluşturmak için bir araca ihtiyacınız vardır. Piyasada birçok web sitesi oluşturma uygulaması ve platformu mevcuttur. Bazı insanlar sıfırdan bir web sitesi kodlamaktan hoşlanırken bazıları WordPress kullanır, bazıları ise çevrimiçi sürükle ve bırak web sitesi oluşturucularının basitliğini ve kullanıcı dostu olmasını tercih eder.
Web sitesi oluşturucu, kolaylıkla bir web sitesi oluşturmanızı sağlayan yeni başlayanlar için kullanıcı dostu bir araçtır.
Piyasada birçok sürükle ve bırak web sitesi oluşturucu vardır ve hangisinin en iyisi olduğunu söylemek kolay değildir. Her birinin kendine özgü artıları ve eksileri olsa da, temelde hepsi aynı şeyi yapar.
Website builder araçlarından birini seçerseniz, hiçbir teknik bilginiz olmadan sadece dakikalar içinde bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
Son olarak, web sitenizi kurarken sitenizi Google Search Console'a bağlayın. Google Search Console (GSC), arama motorundan web sitenize gelen ziyaretçileri izlemenizi sağlar ve en popüler içerik hakkında daha iyi bir fikir verir.
GSC ayrıca size web sitenizin sağlığı hakkında genel bir bakış sunar. Web siteniz hakkında fikir edinmek için yararlı ve ücretsiz bir araçtır.
Web Sitesi Kurmak İçin İhtiyacınız Olan Her Şeyi Tek Bir Yerden Alın
Hosting.com.tr, profesyonel bir işletme web sitesi, blog, çevrimiçi mağaza veya herhangi bir site kurmak için tercih edebileceğiniz en popüler alan adı kayıt ve hosting şirketidir. Web sitesi kurarken ihtiyacınız olan her şey tek bir yerde bulmanızı sağlar.