Haluk Özdil'in bir Televizyon programında dile getirdiği bir madde bir anda gündeme bomba gibi düştü. Bu maddenin Türkiye'de çok fazla bulunduğunu ve geleceğin enerjisininin buradan sağlanacağını söylemesi bir anda o maddeye karşı olan merakı artırdı. İşte 20 Eylül 2023'de ne olacak? Haluk Özdil'in Topraktan fışkıracak dediği madde nedir? Gibi soruların cevapları.

20 Eylül 2023'de ne olacak? Haluk Özdil'in Topraktan fışkıracak dediği madde nedir?

Haluk Özdil kimdir?  Haluk Özdil, Ankara’nın yerlisi olarak 1957 yılında doğmuştur. Ankara’da eğitimini tamamlayıp memur olarak çalışmaya başladığı gençlik yıllarında, kamu kuruluşlarının yayınladığı dergilere yazılar göndermeye başlamıştır.

Haluk Özdil’in fotoğraf sanatına olan ilgisi Ankara fotoğraf sanatçıları derneğinde gelişmiş, Türkiye’de çeşitli ödüller kazanmış, yurt dışında dört kez sergilenmeye layık görülen “Arayış” adlı fotoğrafı Devlet Resim Heykel Müzesi’nde arşivlenmiştir.

Yazar, 7 yıl süren memuriyet hayatını noktalamış, İstanbul’a taşınmış ve ulusal çapta yayın yapan gazete ve dergilerde çalışmıştır. 1995 yılından itibaren bir yayın grubunun yayın yönetmenliğini üstlenmiş, 2008 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. Haluk Özdil, daha sonra mesleki yaşamını sonlandırarak yazmaya odaklanmıştır.

Haluk Özdil bir Televizyon kanalında yaptığı açıklama ile topraklarımızdan Toryum maddesi fışkıracak dedi. Peki bu Toryum nedir?

Toryum nedir? Nükleer enerji, atom çekirdeklerinin bölünmesi yoluyla elde edilen ve insanlık için faydalı bir enerji kaynağı olan bir güç türüdür. Nükleer yakıt olarak kullanılan maddeler arasında uranyum ve plütonyum gibi elementler bulunmaktadır. Toryum da nükleer reaksiyonlarda kullanılabilen bir elementtir ve uranyum gibi bir nükleer yakıt hammaddesi olarak kabul edilmektedir. 

Toryum, uranyum gibi doğada saf halde bulunamaz, ancak 60 kadar mineralde izlerine rastlanır. Bu minerallerden sadece monazit ve thorite, toryum elde etmek için kullanılır. Bu mineraller de genelde nadir toprak elementleri ile bir arada bulunurlar.

Toryum, Th sembolü ve 90 atom numarası ile metalik, zayıf radyoaktif bir elementtir. Toryum havayla temas ettiğinde oksitlenir ve toryum dioksit meydana gelir; bu element orta sertlikte, şekil verilebilir ve yüksek bir erime noktasına sahiptir.

Toryum, nükleer enerji üretiminde uranyumun alternatifi olarak sunulmuştur, çünkü toryum kendiliğinden bölünemez. Toryum, Dünya kabuğunda uranyumdan çok daha fazla bulunur ve Türkiye’nin toryum rezervleri dünyanın en büyük rezervlerindendir.

Toryum, elektrikli cihazlarda, elektrik ampullerinde, ısıya dayanıklı seramiklerde ve optik camlarda da kullanılmaktadır. 

Toryum elementi hakkında daha fazla bilgi almak için BURAYA TIKLAYINIZ!!!