Beyran, 500 yıllık bir geçmişe sahip olan ve sadece beylere sunulan bir yemek olarak bilinen Gaziantep’in yöresel ve tarihi bir lezzetidir. UNESCO tarafından 2017 yılında koruma altına alınan bu yemek, uzun süre kemik suyunda pişirilen et ile yapılır ve yüksek ateşte servis edilir. Bu sayede damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Beyran ustası Uğur Dertli, Gaziantep’in yöresel ve tarihi bir yemeği olan beyranın Gastronomi Festivalinde çok ilgi çektiğini söyledi. Dertli, “Festivalde farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen konuklarımız beyranı çok sevdiler ve çok istediler” diye konuştu.

“Misafirlerimiz çok fazla talep gösterdiler”
Son dönemde  gerçekleştirilen festivallerde yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı haline geldiğini belirten Beyran Ustası Uğur Dertli, “Beyranın Gaziantep’teki kültürü farklılaştı. Önceden kahvaltıda tüketilirdi. Yaklaşık 15 yıldan beri sabah ve akşam yemeği haline geldi. Son yıllarda ise düzenlenen festivallerle daha da ilgi odağı oldu. Beyran geçtiğimiz senelerde Gastronomi Festivali düzenlendiği zaman farklı illerden ve ülkelerden gelen misafirlerimiz çok fazla talep gösterdiler” dedi.

“Turistler tarafından yoğun ilgi var”
Dertli, zahmetli bir yapım serüveni olan beyranın turistlerin damak zevkine uygun halde sofralara sunulduğunu belirterek, “İçerisinde kullandığımız et 9 saat kemik suyunda haşlanıyor. İçerisinde kırmızıbiber karabiber, sarımsak ve limon kullanıyoruz. Beyrana vatandaşlar ve turistler tarafından yoğun ilgi var. İlk kez tüketen insanlar yemeğin acı olduğunu iletiyor ve daha az acılı olsun istiyorlar. Biz de isteklerine göre yapabiliyoruz” dedi.

“Çok zahmetli ve emek isteyen bir yemektir”

Beyran ustası Dertli, beyranın çorba olmadığını, çok zor ve emek isteyen bir yemek olduğunu söyledi. Dertli, beyranın yerli ve yabancı konuklar tarafından çorba sanıldığını belirterek, “Dışarıdan gelen vatandaşlarımızın talebi bu yönde orada aşırı yoğunluktan dolayı rahat ettiremiyoruz ama kendi restoranlarımızda ağırladığımız da daha memnun kalıyorlar. Geçen yıla oranla tabi ki fiyat farkı var. Kullanılan ürünlere yüzde 300’e oranla zam var. Geçen yıl beyranın fiyatı 75 TL’ydi şimdi ise 115 TL’dir. Beyrana koyduğumuz eti, kemik suyu, işçiliğini hesap edersek şuan 115 TL 2-3 tane simit parası oluyor. Dışarıdan gelen misafirlerimize özellikle beyranı tadın diye tavsiye ediyoruz. Çünkü gerçekten kültürümüz ve yöresel olarak ön plana çıkmış bir yemek oldu. Hatta dışarıdan gelen misafirlerimiz çorba diyor bu kati çorba değildir. Bu yemektir. Çok zahmetli ve emekli bir yemektir” dedi.