Cryoprop olarak adlandırılan bu yeni gösterici, iki megawatt sınıfı süper iletken bir elektrikli tahrik sistemini entegre ederek ve olgunlaştırarak, havacılıkta devrim yaratmayı hedefliyor.

Cryoprop, sıvı hidrojenle soğutulan bir helyum devridaim döngüsü kullanarak çalışacak ve Toulouse, Fransa ile Ottobrunn, Almanya'daki Airbus ekipleri tarafından geliştirilecek. Airbus UpNext CEO'su Michael Augello, “Önceki çalışmalarımız, süper iletken teknolojilerin gelecekteki hidrojenle çalışan uçakların yüksek güçlü elektrifikasyonu için önemli bir kolaylaştırıcı olacağını göstermişti. Yeni göstericinin tahrik sisteminde performans iyileştirmelerine yol açacağına ve önemli ağırlık ile yakıt tasarrufu potansiyeline dönüşeceğine gerçekten inanıyorum” dedi.

Airbus, birkaç yıldır yüksek güçlü elektrikli tahrik sistemleri için süper iletken teknolojiler üzerinde çalışıyor ve bu çabalar geçen yıl 500 kW'lık entegre kriyojenik tahrik sisteminin devreye alınmasıyla somut sonuçlar vermeye başladı.

Cryoprop projesi, güvenlik, sanayileşme, bakım ve operasyonlarla ilgili tüm hususları dikkate alarak gelecekteki uçak uygulamaları için süper iletken teknolojilerin potansiyelini doğrulayacak. Bu tanıtım, Airbus'a üst düzey şirket içi uzmanlık geliştirme ve süper iletken kablolar, motorlar, kriyojenik güç elektroniği ve kriyojenik soğutma sistemleri gibi alanlarda yeni ürünlerin tanıtımını hızlandırmak için yeni bir ekosistem oluşturma fırsatı verecek.

Bingöl'de Deprem! Bingöl'de Deprem!

Airbus'ın bu yeni girişimi, havacılık endüstrisinde daha sürdürülebilir ve verimli teknolojilerin geliştirilmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Editör: Safa Erdoğan