Almanya fırsat kartı Almanya hükümetinin Alman vatandaşı olmayan kişilere Almanya'da çalışma şansı tanıması için verilen karta denir. Kartı alabilmek için çeşitli şartları sağlamak gerekiyor. 

Bu şartları sağlayan kişiler Almanya fırsat kartı sahibi olabiliyor ve Almanya'da çalışma ve yaşama hakkına sahip oluyorlar. Türkiye'den de birçok vatandaş yurtdışında yaşamak hayali ile farklı yöntemlere başvuruyor. 

Bunlardan birisi de Almanya fırsat kartı. Bizde yazımızda sizler için Almanya fırsat kartı nasıl alınır, hangi meslek grupları fırsat kartı alabilir, başvuru koşulları ve tarihleri nelerdir bu sorulara cevap vereceğiz. Şimdiden keyifli okumalar...

Almanya Fırsat Kartı Nasıl Alınır 1

Almanya Fırsat Kartı Nasıl Alınır?

Almanya fırsat kartı genel olarak Green card uygulamasına benzer bir bir uygulamadır. Fakat belli başlı özellikler ile Green card ile farklılıkları vardır. Fırsat kartı Green card gibi çekiliş ile değil bazı özelliklere sahip olma ile elde edilir.

Almanya fırsat kartı uygulamasını genel olarak ülkedeki kalifiye yetişmiş eleman açığını azaltmak için başlatmıştır. Bu nedenle fırsat kartını alabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir.

Almanya fırsat kartına başvurmak için Alman hükümetinin puantaj sistemindeki gerekli puana sahip olmanız isteniyor. Bu puanlama sisteminde 6 puan ve üzerini toplayan kişiler Almanya fırsat kartına başvuru yapabiliyorlar.

Almanya Fırsat Kartı Nasıl Alınır 2

Almanya Fırsat Kartı Puantaj Sistemi Nasıl?

Almanya fırsat kartı alabilmek için en önemli şart puantaj sisteminde 6 puan ve üzerini alabilmek. Bu nedenle vatandaşların en çok sorduğu soru Almanya fısrat kartı puantaj sistemi nasıl sorusu. 

Almanya fırsat kartı puanlama sistemi aşağıdaki gibidir;

Puan Aranan Özellik
4 Puan Mesleki yeterlilik (Alman Hükümeti şartlarında)
3 Puan B2 Almanca dil seviyesi
3 Puan Meslekte son 7 yılda 3 yıl iş deneyimi
2 Puan Meslekte son 5 yılda 2 yıl iş deneyimi
2 Puan Belirli düzeyde Almanca
2 Puan 35 yaş altı olmak
1 Puan C1 düzeyinde İngilizce (Resmi belgeli)
1 Puan 35-40 yaş arasında olmak
1 Puan 6 ay kesintisiz Almanya'da yaşamış olmak (Yasal olarak)

Almanya fırsat kartı nasıl alınır inceledik. Gelin birde hangi meslekler fırsat kartı için daha avantajlı ona bir bakış atalım.

Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi

Almanya Fırsat Kartı Nasıl Alınır 3

Almanya Fırsat Kartına Hangi Meslekler Başvuru Yapabilir?

Almanya fırsat kartına başvurmak için özellikle mesleki anlamda donanımlı olmanız gerekiyor. Net olarak belli başlı mesleklerle ilgili sınırlandırma olmasada bazı mesleklerin fırsat kartı alımında daha ön planda olduğu biliniyor. 

Almanya fırsat kartı başvurusunda avantajlı olan meslekler şu şekildedir;

  • Mühendisler
  • Sağlık personelleri (Doktor, hemşire, yoğun bakım hemşiresi, fizyoterapist)
  • Kuaför
  • Duvar ustası
  • Tesisatçı
  • Marangoz
  • Eğitimciler (Ana okulu ve okul öncesi öğretmenleri)
  • İnsan gücü gerektiren diğer iş dalları

Bu meslek dallarında donanımlı olan kişiler Almanya fırsat kartı başvurusunda büyük avantaja sahip olacaklardır.

Almanya fırsat kartı ile ilgili öne çıkan sorulara cevap verdik. Birde sizlerin en çok sorduğu sorulara bir göz atalım.

Almanya Fırsat Kartı Nasıl Alınır 4

Almanya Fırsat Kartı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Almanya fırsat kartı almak isteyen vatandaşların en çok sorduğu sorulara cevap vermeye çalışalım.

Almanya Fırsat Kartı Bloke Hesap İstiyor Mu?

Almanya hükümeti fırsat kartına başvuracak kişileri 11 bin euroyu bir Alman bankasına yatırmasını ve aylık belli miktarlara kadar çekim yapmasını istiyor. Buradaki amaç ise iş bulana kadar Almanya'da giderlerinizi karşılayabilmek.

Almanya Fırsat Kartı ile İş Arama Vizesi Farkları Neler?

İş arama vizesi daha çok lisans mezunu olmuş kişilere hitap etmektedir. Almanya fırsat kartında ise lisans mezunu olmadan sadece yaptığınız meslekte yeterlilik gösteren belgeler ile başvuru yapabilmek mümkündür.

Almanya Fırsat Kartına Başvuru Yapabilmek için Almanca Bilmek Şart Mı?

Almanca bilmeyenler başvuru yapamaz diyemeyiz. Fakat puantaj sisteminden gerekli puanı toplasanız bile Almanca bilmenin size bir avantaj sağlayacağı kesin diyebiliriz.

Almanya Fırsat Kartına Başvuru Yapmak İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Yukarıda belirttiğimiz puantaj sisteminde puan almanızı sağlayan tüm belgelerin yeminli tercüman ile Almancaya çevrilmiş halleri gerekmektedir. Ayrıca size referans olabilecek kişilerden referans mektuplarınıda başvuru evraklarınız içerisine dahil edebilirsiniz.

Almanya Fırsat Kartı Nasıl Alınır 5

Almanya Fırsat Kartına Nasıl Başvuru Yapılır?

Almanya dışında yaşayanlar başvuru yapabilmek kendi ülkelerindeki Alman elçiliklerine yada konsolosluklarına başvuru yapabilirler. Almanya içerisinde başvuru yapmak isteyenler ise yerel yabancılar ofislerinden başvurularını tamamlayabilirler.

Almanya Fırsat Kartı Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Avrupa'nın dört bir yanından kişilerin merakla beklediği Almanya fırsat kartı başvuru tarihi belli oldu. Almanya Fırsat Kartı almak isteyenler 1 Haziran 2024 tarihi itibari gerekli evraklar ile başvurularını gerçekleştirebilecekler.

Almanya fırsat kartı nasıl alınır yazımızın sonuna geldik. Sizde görüşlerinizi yorumlar aracılığıyla dile getirebilirsiniz...

Kaynak: Haber Merkezi