Dünyada ilk kez Türkiye'de rastlanan Auto-brewery hakkında vatandaşlar pek çok soru soruyor. İşte Auto-brewery sendromu nedir? İçmeden sarhoş olmak hastalığı nedir? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Auto-brewery sendromu nedir? İçmeden sarhoş olmak hastalığı nedir?

Auto-brewery sendromu, vücutta doğal olarak alkol üretimi gerçekleşen bir tıbbi durumdur. Bu durum, sindirim sisteminde bulunan maya veya bakterilerin, gıdaların parçalanması sırasında şekerleri alkole çevirmesiyle oluşur. Auto-brewery sendromu olan kişiler, alkol almamış olsalar bile, vücutlarında oluşan alkol nedeniyle sarhoşluk belirtileri gösterebilirler.

Bu durumun semptomları ve şiddeti kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazıları sadece hafif etkilenirken, diğerleri daha ağır semptomlar yaşayabilir. Auto-brewery sendromu, gastrointestinal hastalık ve mikrobiyom bozuklukları gibi altta yatan bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumun tanısı zor olabilir ve genellikle tekrarlayan semptomlar ve alkol tüketimine bağlı belirtiler dikkate alınarak yapılır.

Tedavi, semptomların nedenine ve şiddetine göre değişir. Bazı durumlarda, diyet değişiklikleri veya özel ilaçlar semptomları azaltabilir. Ancak, Auto-brewery sendromu’nun tedavisi genellikle bireysel bir yaklaşım gerektirir ve karmaşıktır.

Bağırsak fermantasyon sendromu olarak da bilinen Auto-brewery sendromu (ABS) çok nadir görülen bir hastalıktır. Endojen alkol üretimi ile karakterizedir. Tipik olarak sendeleyerek yürüme, konuşma bozukluğu, gastrointestinal sıkıntı ve konfüzyon hali gibi alkol zehirlenmesi belirtileriyle ortaya çıkar. Spesifik olmayan semptomlar nedeniyle, ABS tanısına ulaşmadan önce diğer etiyolojilerin ekarte edilmesi gerekir.

Bu sendrom için doğrulayıcı test, glukoz testi sonrasında kan veya nefes etanol seviyelerinin yükselmesidir. Tedavisi antifungal ilaçların kullanımını ve karbonhidrattan zengin diyetten kaçınmayı içerir. Bu derlemede, ABS'nin etiyolojisi, klinik görünümü, tanısal testleri, yönetimi ve tıbbi yönleri özetlenmektedir.

Alkol bilinen en eski içeceklerden biridir. İçki içme alışkanlıkları dünya genelinde büyük farklılıklar gösterse de, dünya nüfusunun büyük bir kısmının sosyal yaşamında önemli bir role sahiptir .

Alkol tüketiminin geniş kapsamlı sosyal ve tıbbi etkileri nedeniyle, endojen üretimi fikri hem araştırmacılar hem de halk için ilgi çekici bir alandır. Bağırsak fermantasyon sendromu olarak da bilinen otomatik bira sendromu (ABS), alkol tüketiminin az olduğu veya hiç olmadığı bir ortamda etanol konsantrasyonunun fark edilebilir bir seviyeye yükseldiği durumu tanımlar.

Altta yatan bağırsak sorunları olan hastalarda daha sık görülen nadir bir durumdur. Bu benzersiz fenomenin önerilen mekanizması, insan vücudundaki karbonhidratların mikroorganizmalar tarafından fermantasyonu etrafında dönmektedir.

Auto-brewery sendromu nedir İçmeden sarhoş olmak hastalığı nedir SG

Alkolün farmakokinetiği çeşitli faktörlerden etkilenir. Etanol kan dolaşımına girmeden önce ilk geçiş metabolizmasına uğrar; bu nedenle vücuttaki etanol miktarı, vücut sıvılarında birikmeye başlamadan önce saatte 6 ila 8 g'ı aşmalıdır. Etanolün bu kadar büyük miktarda endojen üretimi yeterli veri ile desteklenmemektedir, ancak bu benzersiz fenomenin yeniliği, birçok yanlış anlamaya ve tıbbi amaçlarla manipüle edilebilecek güvenilir olmayan bilgilere yol açmıştır. Bu derleme makalesi, çeşitli vaka raporları ve çalışmaların bulgularını analiz ederek bu nadir durumun anlaşılmasını geliştirmeyi amaçlamaktadır.