Bir yardım kuruluşu, bazı multivitamin ürünlerinin kanser olasılığını %30'a kadar artırabileceği için tütünle aynı uyarı etiketlerini taşıması gerektiği konusunda uyardı.

Killing Cancer Kindly, takviyelerin "vücudu büyük dozlarda tamamen gereksiz besinlerle bombaladığını" söylüyor. Sonuç olarak, kanserli hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını sağlayabilirler.

Bu arada gıdalarda bulunan doğal vitaminler hiçbir tehlike oluşturmaz çünkü yavaş emilirler ve vücut geri kalanını atmadan önce sadece ihtiyacı olanı alır.

NHS onkoloğu Dr. Mohammad Muneeb Khan, sentetik hapların ise kan dolaşımını önerilen günlük besin dozunun iki katına kadar 'doldurarak' kanserler için bir 'süper gıda' haline geldiğini söylüyor.

Multivitamin takviyeleri prostat, bağırsak ve meme kanseri gibi diğer kanserlerin gelişme riskini artırabilir.

Dr Khan şunları söyledi: "Sentetik haplar, ortalama bir insan vücudunun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla miktarda ve tamamen gereksiz mikro besinler içermektedir. Bu küçük organik bileşikler o kadar çoktur ki organlarımız bunları kullanmakta zorlanır ve aslında vücutta yüzmeye bırakılırlar.

"Sorun şu ki, bu fazla multivitaminler vücudumuzda her gün üretilen yüzlerce potansiyel kanserli hücreyi beslemek için hazırdır. Normalde vücudumuz bu kanser hücrelerini etkili bir şekilde yok etme kapasitesine sahiptir, ancak iyi beslendiklerinde ve sayıları hızla arttığında bu bir zorluk haline gelir.

"Etrafta koşuşturan ve her şeyi silip süpüren yüzlerce açgözlü küçük Pac-Men'i hayal edin ve sonra bağışıklık sistemi gibi vücudumuzun kanser karşıtı savunmalarını tamamen aşana kadar zaman içinde sayılarının katlanarak arttığını düşünün. İlk bakışta tartışmalı gibi görünse de çözüm, multivitaminleri bir ilaç olarak yeniden sınıflandırmak ve insanları yan etkileri konusunda bilinçlendirmektir.

"Bir sağlık uyarısı ve reçete, hem çocuklar hem de yetişkinler olmak üzere çoğu insanın diyetlerinde ek vitaminlere ihtiyaç duymadığı yönündeki genel tavsiyenin yanında en iyi sonucu verecektir."

Uyarılar, Dr Khan'ın yetişkinlerde kanseri önlemeye yönelik bir rehber olan yeni araştırma kitabı 'You'll Wish You Were an Elephant (Killing Cancer Kindly)'de yer almaktadır. İngilizlerin neredeyse yarısının, genellikle üreticilerin 'temel' organik bileşikler olarak adlandırdığı geniş bir spektrum içeren günlük bir takviye aldığı düşünülmektedir.

Bunların, hücrelerimizde gıdaları enerjiye dönüştüren kimyasal reaksiyonlar olan normal metabolik fonksiyonun sürdürülmesine yardımcı olduğu söylenmektedir.

Vücudumuz hareket etmekten düşünmeye, büyümekten onarmaya kadar her şeyi yapmak için bu enerjiye ihtiyaç duyar. Şimdiye kadar, takviyelerin kullanımının güvenli olduğu ancak beslenme yetersizliği olduğu kabul edilenler dışında herkes için gereksiz olduğu düşünülüyordu.

Dr. Khan şunları ekledi: "Sentetik multivitamin takviyelerinin uzun bir süre boyunca her gün kullanılması halinde riski artırdığına işaret eden bilimsel araştırmalar giderek artmaktadır.

Önde gelen çalışmalardan biri olan CARET çalışmasında, B6, B9 ve B12 vitaminlerini içeren günlük takviyelerin akciğer kanserine yakalanma riskini yaklaşık yüzde 30 oranında artırdığı tahmin edilmiştir.

"A vitamini ve B vitamini kompleksi (B1, B6 ve B12 gibi vitaminler dahil) içeren takviyelerin günlük kullanımını inceleyen çalışmalar da benzer şekilde, farklı kanser türleri için risk artışında bir korelasyon olduğunu göstermiştir, ancak ne kadar olduğunu doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

"Şu anda diğer vitaminler için de aynı şekilde araştırmalar eksik olsa da, bunların da benzer etkilere sahip olacağını varsaymak doğru olacaktır.

"Doğal vitaminler vücutta yavaşça salındığı için tehlike arz etmez, dolayısıyla sadece ihtiyacımız olanı alırız ancak sentetik multivitaminler hızla emilir ve vücuda kullanabileceğinden çok daha fazlasını yükler.

Bu durum kanser hücreleri için harika bir haberdir çünkü normal sağlıklı hücrelerin alabildiğinden 10 kat daha fazla vitamin ve diğer besin maddelerini alabilirler, bu da büyüme ve çoğalmalarını hızlandırır ve vücudumuzun onları yok etme yeteneklerini alt üst eder."

Multivitamin takviyelerinin yarattığı kanser riskine ilişkin öncü bir çalışma önümüzdeki yıl başlayacak ve KCK'nın bir Amerikan üniversitesiyle işbirliği yapmasını içerecek.