Tokat'ta deprem! Tokat'ta deprem!

Orta oyunu kültürünün önemli karakterlerinden olan Bebe Ruhi hakkında vatandaşlar çok fazla soru soruyorlar. İşte o sorulardan olan Bebe Ruhi kimdir nasıl bir tiptir? Bebe Ruhi ne demek? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Bebe Ruhi kimdir nasıl bir tiptir? Bebe Ruhi ne demek?

Beberuhi, Karagöz oyununun karakterlerinden biridir. Yaşça büyük, ancak aklı küçük ve biraz aptal bir cüce karakterdir. Kendisi bir yaygaracıdır ve artık klasikleşmiş bir şarkısıyla perdeye çıkar. Durmaksızın konuşan, peltek dilli, yaygaracı, şımarık tavırlı, söz taşıyarak ortalığı karıştıran bir karakterdir. Ayrıca, Melih Ekener’in Hababam Sınıfı’ndaki Bebe Ruhi karakteriyle de tanınmıştır.

Karagöz oyunu, Türk Tiyatrosu’nun geleneksel bir türüdür ve çeşitli şekillerin arkadan aydınlatılmış bir perdeye yansıtılması prensibine dayanır. Oyunun kökeni hakkında birçok farklı hikaye bulunmaktadır. En yaygın olanı, Sultan Orhan döneminde Bursa’da bir cami inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz adlı iki işçinin, diğer işçileri çalışmaktan alıkoydukları için padişah tarafından idam edildiği hikayedir. Padişahın bu eyleminden pişmanlık duyması üzerine, Şeyh Küşteri Hacivat ve Karagöz’ün suretlerini yapar ve onların konuşmalarını ve hareketlerini perde önünde canlandırır.

Karagöz oyunu dört bölümden oluşur:

  • Mukaddime (Giriş): Oyunun başlangıcıdır ve Hacivat bir semai okuyarak perdeye çıkar.
  • Muhavere (Söyleşme): Bu bölümde sadece Karagöz ve Hacivat arasında karşılıklı konuşma vardır.
  • Fasıl: Oyunun ana bölümüdür ve yardımcı karakterler de oyunun akışına göre bu bölümde yer alır.
  • Bitiş: Oyunun en kısa bölümüdür ve Karagöz, Hacivat’a bir tokat atar.

Karagöz oyunundaki karakterler belirli tipleri temsil eder. Bu tiplerin en önemlileri “Karagöz” ve "Hacivat"tır. Karagöz, eğitim görmemiş, nüktedan ve zeki bir karakterdir. Hacivat ise biraz eğitim görmüş, gösteriş meraklısı ve yarı aydın bir karakterdir. Oyunda yer alan diğer karakterler sadece Karagöz ve Hacivat’la konuşmak için perdeye çıkar. Karagöz gölge oyunundaki diğer karakterler arasında Zenne (kadın), Himmet Ağa, Tuzsuz Deli Bekir (sarhoş), Efe (zorba), Beberuhi (cüce ve aptal), Kayserili (pastırmacı), Acem (zengin), Yahudi (bezirgân), Çelebi (genç bir mirasyedi), Arnavut (bahçıvan), Arap, Frenk, Zeybek ve Tiryaki bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi