İsveç'te kanser tedavisi gören sanatçı Beytocan,sabah saatlerinde hayatını kaybetti.İşte detaylar...

Beytocan kimdir? 

Beytocan kimdir

Beytocan, Kürt müzik dünyasının sevilen isimlerinden biri olan bir sanatçıydı. Asıl adı Beytullah Güneri olan Beytocan, 1955 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bir şeyh ailesinin altıncı çocuğu olarak doğdu.

Küçük yaşlarda din eğitimi alan Beytocan, ilkokula başladıktan sonra ailesiyle birlikte Diyarbakır merkeze göç etti. Müziğe olan ilgisi ve yeteneği çocukluk yıllarında ortaya çıktı. Kendi yazdığı şiirleri ve şarkıları arkadaşlarına okudu.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Kürtçe konuştuğu ve şarkı söylediği için tutuklandı ve 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Cezaevinde işkence gördü ve sağlığı bozuldu. 1987 yılında serbest bırakıldığında İstanbul’a yerleşti.

Selami Şahin’in desteğiyle ilk kasetini 1990 yılında çıkardı. “Beytocan” ismini Selami Şahin’in verdiği sanatçı, Kürt halkının acılarını, özlemlerini ve umutlarını yansıtan şarkılar söyledi.

1991 yılında Türkiye’de yaşadığı baskılardan dolayı İsveç’e zorunlu olarak göç etti. İsveç’te de sıkıntılı günler geçiren Beytocan, 5 buçuk yıl sonra oturma izni alabildi. İsveç’te de müzik çalışmalarına devam eden sanatçı, 23 yıl sonra 2014 yılında Diyarbakır’a dönebildi. Diyarbakır’da büyük bir coşkuyla karşılanan Beytocan, sevenleriyle buluştu.

Beytocan öldü mü ne zaman? Beytocan neden öldü?

Beytocan son hali  

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Kürtçe konuştuğu ve şarkı söylediği için tutuklanan sanatçı 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Cezaevinde işkence gördü ve sağlığı bozuldu. 1987 yılında serbest bırakıldığında İstanbul’a yerleşti. Selami Şahin’in desteğiyle ilk kasetini 1990 yılında çıkardı. “Beytocan” ismini Selami Şahin’in verdiği sanatçı, Kürt halkının acılarını, özlemlerini ve umutlarını yansıtan şarkılar söyledi.

1991 yılında Türkiye’de yaşadığı baskılardan dolayı İsveç’e zorunlu olarak göç etti. İsveç’te de sıkıntılı günler geçiren Beytocan, 5 buçuk yıl sonra oturma izni alabildi. İsveç’te de müzik çalışmalarına devam eden sanatçı, 23 yıl sonra 2014 yılında Diyarbakır’a dönebildi. Diyarbakır’da büyük bir coşkuyla karşılanan Beytocan, sevenleriyle buluştu.

Beytocan, uzun süredir kanser tedavisi gören ve bir süre önce ağır bir ameliyat geçiren sanatçının çenesinin bir kısmı sağ tarafından çıkarılarak, ayağından bir parça yerine konulmuştu. Sanatçı, bu ameliyattan sonra konuşmakta güçlük çekiyordu.

Beytocan, bu sabah Stockholm’de hayatını kaybetti. Sanatçının ölüm haberini ailesi ve dostları duyurdu.

Beytocan, 12 Eylül 2023 tarihinde İsveç’te kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Sanatçının cenazesi Diyarbakır’a getirildi ve Silvan ilçesinde toprağa verildi. Beytocan’ın ölümü Kürt müzik dünyasında büyük bir üzüntü yarattı. 

Neçirvan Barzani’den Beytocan için başsağlığı mesajı...

Nechirvan Barzani Aysun Gültekin başsağlığı mesajı

Beytocan, 68 yaşında hayata gözlerini yumdu. Uzun süredir İsveç’te tedavi gören sanatçı, Kürt halkının acılarını, özlemlerini ve umutlarını yansıtan şarkılarıyla tanınıyordu.Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İsveç’te kanser nedeniyle vefat eden Kürt müzik sanatçısı Beytocan’ın ailesine ve sevenlerine taziye mesajı gönderdi.

Koça dawiyê ya hunermendê navdarê Kurd Beytocan, em xembar kirin. Sersaxiyê ji malbat û kesûkar û hevalên wî re dixwazin, hevparên xema wan in. 

Hunermend Beytocan bi stran û awaz û hunera xwe ya bilind, cihekî hejî û asteke bilind di muzîk û strana Kurdî de girt û ewê hertim bîranîna wî zindî bimîne. Canê wî şad be.

Neçirvan Barzani, @IKRPresident hesabından yayımladığı mesajda, Beytocan’ın ölümünden duyduğu derin üzüntüyü ifade etti. Beytocan’ın ailesine, yakınlarına ve dostlarına sabır ve metanet dileyen Barzani, “Beytocan, Kürt müziğinin önemli bir ismiydi. Şiirleri, ezgileri ve yüksek sanatıyla Kürt müziğine büyük katkılar sağladı. Anısı hep yaşayacaktır. Ruhu şad olsun” diye konuştu.