Zurab Pololikashvili, "Turizm işlerini değerli ve insana yakışır işler haline getirme ve turizmi herkes, özellikle kadınlar ve küresel gençler için daha iyi bir gelecek fırsatı haline getirme sorumluluğumuz var" dedi. Bu çağrı, BM Turizm'in Seyahat ve Turizm Kalkınma Endeksi 2024'te Dünya Ekonomik Forumu ile yeniden ortaklık kurmasının ardından geldi.

BM Turizm Genel Sekreteri Pololikashvili, Küresel Hedeflerin sona ermesine altı yıl kala, turizmde insan merkezli bir dönüşüm çağrısında bulundu. Bu dönüşümün, toplulukları turizm gelişiminin merkezine yerleştirerek gerçekleşebileceğini vurguladı.

Endeksin Bulguları ve Önemi

Seyahat ve Turizm Kalkınma Endeksi 2024 raporu, turizmin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomiler için önemini açıkça ortaya koyuyor. Raporda, sektörün salgının etkilerinden hızla kurtulduğu belirtilirken, hava bağlantısı, iş gücü kıtlığı ve teknoloji ile yeniliğin eşit olmayan şekilde benimsenmesi gibi zorlukların arttığına dikkat çekiliyor.

Pololikashvili'nin Açıklamaları

Zurab Pololikashvili, endeksin lansmanında yaptığı konuşmada, toplulukların turizm gelişiminin merkezine yerleştirilmesi gerektiğini yineledi. "Turizm işlerini değerli ve insana yakışır işler haline getirme sorumluluğumuz var ve turizmi başta kadınlar ve küresel gençler olmak üzere herkes için daha iyi bir gelecek için bir fırsat haline getiriyoruz," dedi.

Turizmde Pandemi Sonrası Toparlanma

Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi Çanakkale'de Korkutan Deprem! İstanbul'da da hissedildi

Seyahat ve Turizm Kalkınma Endeksi'nin lansmanı, BM Turizm'in en son Dünya Turizm Barometresini yayınlamasıyla birlikte gerçekleşti. Barometre verilerine göre, uluslararası turizm 2024 yılının ilk çeyreğinde pandemi öncesi seviyelerin %97'sine ulaştı. Ocak-Mart döneminde, bir önceki yıla göre %20 artışla 285 milyondan fazla turist uluslararası seyahat etti ve sektör 2024 yılı sonuna kadar 2019 seviyelerinin %2 üzerine çıkma yolunda ilerliyor.

Bu veriler, turizmin küresel ekonomiye olan katkısını ve toparlanma sürecindeki güçlü performansını gözler önüne seriyor. Pololikashvili'nin insan merkezli dönüşüm çağrısı, bu güçlü performansın sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde devam etmesini sağlamayı hedefliyor.

Editör: Safa Erdoğan