Türkiye neredeyse 20 yılda bir büyük afetler ile sınanıyor. Son olarak 6 Şubat 2023'te ülke tarihinin en büyük deprem felaketinde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

Bunun yanında çok fazla ev kullanılamaz hale gelmiş ve insanlar evsiz kalmıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konu ile ilgili bir açıklama yaptı ve sonrasında vatandaşların kafasında yeni soru işaretleri belirdi. Bunların başında ise bütün meskenlere afet sigortası mecburi mi oluyor sorusu var.

Bütün Meskenlere Afet Sigortası Mecburi Mi Oluyor?

Mehmet Şimşek Haziran ayında yeni bir uygulamanın devreye gireceğini söyledi. Buna göre zorunlu afet sigotasına sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınıda dahil edilecek. Bununla birlikte Şimşek:  "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor" dedi.

Zorunlu deprem sigortası Türk insanının hayatına 17 Ağustos 1999 tarihi sonrasında girmişti. O tarihte yaşanan ve 7,4 büyüklüğünde olan Gölcük Depremi sonrasında bir KHK (Kanun Hükmünde Kararnama) yayınlanmıştı. KHK'da sivil konutların sigorta kapsamına alınması zorunlu tutulmuştu. Ayrıca DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu)'da bu KHK ile birlikte kurulmuştu.

Bu sigorta sisteminin son halini 2012 yılında çıkan Afet Sigortaları Kanunu ile aldığını belirten Bakan Şimşek, "Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor"  diyerek sözlerine devam etti.

Artık Taşınabilir Mallarda Sigortalanabilecek

Mehmet Şimşek Türkiye'de doğal yollardan oluşan afetlerin sayısının artışına dikkat çekti. Bu afetlerde meydana gelen hasarların yıkıcılığına dikkat çeken Şimşek, "Ayrıca, deprem afetinde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılmakla birlikte diğer doğal afetlerde yapısı gereği konuttan ziyade konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor.

Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına konuta ek olarak konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdi" dedi.

Şu durumdaki sigortasının yetersiz olduğundan dem vuran Şimşek. Bugün kullandığımız sigorta sadece deprem ve deprem sonrası yaşanacak afetleri baz alıyor. Fakat bu sigorta kapsamının geniletilmesi gerekiyor diyerek sözlerine şu şekilde noktaladı:

  • Çok kısa zamanda ZAS ile birlikte sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta kapsamına alınması planlanıyor.
  • Deprem sigortasında binalar, diğer sigortalarda ise binalar ve taşınmazlar teminat altına alınacak.
  • Mevcut sigorta sisteminde köy alanlarında olmayan teminat artık oralarda da tanınacak.
  • Bu sisteme Haziran sonunda geçmeyi planlıyoruz.

Bu bilgiler sonucunda bütün meskenlere afet sigortası yapılmasının zorunlu olacağı sonucuna ulaşıyoruz.

Merkez Bankası Temmuz Ayı Faiz Kararını Açıkladı Merkez Bankası Temmuz Ayı Faiz Kararını Açıkladı

Bütün Meskenlere Afet Sigortası Mecburi Mi Oluyor 11

Kaynak: Haber Merkezi