Mariana Çukuru, 10 bin 994 metrelik derinliğiyle dünyanın en derin noktası olarak biliniyor. Genişliği 60 bin metreden fazla olan Mariana Çukuru ülkemizde 2013 yılında gündem olmuştu. Bunun sebebi ise Tayvan’dan Meksika’ya giden bir gemide kamarot olarak çalışan Cemil Çakır’ın Mariana Çukuruna düşmesiydi.

Türk denizciye ne olduğunu merak edenler Mariana Çukuruna düşen Cemil Çakır kimdir sorusuna yanıt arıyor. Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Cemil Cakir Kimdir3

Mariana Çukuruna Düşen Türk Cemil Çakır Kimdir?

Büyük Okyanus’ta, Japonya ile Endonezya arasında bulunan Mariana Çukuru dünyanın en derin noktasıdır. 1875 yılında, İngiliz HMS Challenger gemisinde bulunan bilim insanları tarafından keşfedilen çukurun derinliği, 10 bin 994 metre ve genişliği ise 60 bin metreden fazladır. Yıllardır birçok araştırmaya ve belgesele konu olan Mariana Çukuru ülkemizde özellikle 2013 yılında yaşanan bir olayın ardından bilinir hale geldi.

Tavyan’dan Meksika’ya giden bir geminin mürettebatı olan Türk denizci Cemil Çakır’ın Mariana Çukuru’na düşmesi uzun süre gündemde kaldı. Saatlerce süren arama çalışmalarına rağmen izine rastlanamayan Cemil Çakır, Mariana Çukuruna düşen ilk ve tek kişi oldu. Bu olay, geçen 11 yılın ardından zaman zaman sosyal medyada konuşulmaya devam ediliyor ve Türk denizcinin kim olduğu merak ediliyor. Bu nedenle sık sık Cemil Çakır kimdir sorusu soruluyor.

Cemil Çakır, 1987 yılında dünyaya geldi. 5 Ağustos 2013 tarihinde Özgür Aksoy isimli yük gemisinde çalışmaya başladı. Cemil Çakır, gemi Tayvan’dan Meksika’ya yük taşırken 21 Ekim 2013 tarihinde Mariana Çukuruna düştü. Ancak aradan geçen süreçte bu olayın nasıl yaşandığı hala aydınlatılamadı. Ailesi, Cemil Çakır’ın iş kazasına kurban gittiğini savunurken Akmar Denizcilik Holding ise Cemil Çakır’ın intihar ettiğini öne sürüyor. Taraflar arasındaki dava Anadolu 13. İş Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

Cemil Çakır Kaç Yaşında?

21 Ekim 2013 tarihinde Mariana Çukuruna düşen Cemil Çakır, o tarihte 26 yaşındaydı. Talihsiz denizci hayatta olsaydı şimdilerde 37 yaşında olacaktı.

Cemil Çakır Nereli?

Cemil Çakır hakkında merak edilen bir diğer konu ise nereli olduğudur. Cemil Çakır, 1987 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.

Cemil Cakir Kimdir 5

Cemil Çakır Nasıl Düştü?

Mariana Çukuruna düşen ilk insan olan Cemil Çakır kimdir sorusuna yanıt bulanlar talihsiz olayın nasıl yaşandığını da merak ediyor. Cemil Çakır’ın ailesi ile Akmar Denizcilik Holding arasındaki davada görgü tanıklarının ifadelerine de başvuruldu.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin ulaştığı Akmar Denizcilik Holding’in savunmasına göre olay şu şekilde yaşandı:

  • “Japonya açıklarında saat 09:00 sularında müteveffa Cemil Çakır hızla geminin sancak tarafından 5 numaralı ambardan puntele tırmanmış ve birden güverte kıç tarafta bulunan gemicilerden birine el sallayarak denize atlamıştır. Denize atladığını gören gemi personeli hemen can simidi atmış. Ancak müteveffa tarafından, bir-iki metre yakınında bulunmasına rağmen, can simidine doğru herhangi bir hamlede bulunulmamış.” Atladığı yerin belirlenmesi için üzerinde duman işareti olan kurtarma simidi atılmış ve gemiyle dönüş manevrası yapılmış. Ardından kurtarma botu ile personel denize inerek bir saat kadar arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmiş. Ancak bu faaliyetler sonuçsuz kalmıştır. Bu esnada gemiden tehlike sinyali gönderilmiş olup bu sinyale karşılık Japonya arama kurtarma uçağı kaldırarak arama faaliyetlerine iştirak etmiş. Aynı zamanda en yakın ticaret gemisi de olağan seferini bırakarak arama kurtarma faaliyetlerine katılmıştır."

Akmar Denizcilik Holding’in Cemil Çakır’ın intihar ettiği yönündeki savunmasına rağmen mahkemede konuşan Ferit Uysal, Cemil Çakır’ın intihara meyilli olmadığını söyledi.

Ferit Uysal’ın Cemil Çakır kimdir diye merak edilen denizci hakkındaki açıklaması şu şekilde:

  • “Cemil Çakır intihara meyilli biri değildi. Manevi duyguları yüksek biriydi”.

Mahkemede konuşan tanıklardan bir diğeri olan Ethem Yüzük ise "Cemil Çakır herkese saygılı biriydi. İntihara meyilli bir kişi değildi. Gemi adamlığı ile ilgili bir eğitim almamıştı.”

Mariana Çukur’una düşen Türk denizci Cemil Çakır’ın ailesinin mahkemeye verdikleri dilekçelerinde de olaydan Akmar Denizcilik Holding sorumlu tutuluyor. Çakır Ailesi’nin dilekçelerinde şu ifadelere yer verildi:

  • “Cemil Çakır’ın ölümünde firma yetkilileri ve gemi kaptanının ihmali var. Gemi adamı Sağlık Merkez psikiyatri bölümünün, Çakır için ‘sağlıklı’ raporu vermesi hatalı. Çakır, uzun yıllar şizofren tedavisi görmüş. Kullandığı ilaçlardan anlaşılacağı üzere, gemi adamlığı yapamayacağı açık. İşverenin sorumluluğu olduğu kadar sağlık raporunu veren kurum da sorumludur.”

Konuyla ilgili Anadolu 13. İş Mahkemesi’nde görülen dava hala devam ediyor.

Cemil Cakikimdir 4

Mariana Çukuruna Düşen Türk Bulundu Mu?

Cemil Çakır, Mariana Çukuruna nasıl düştü sorusunun ardından en çok merak edilen konulardan biri de Türk denizcinin bulunup bulunmadığıdır. 21 Ekim 2013 tarihinde derinliği 10 bin 994 metre olan Mariana Çukuruna düşen Cemil Çakır hala bulunamadı.

Mariana Çukuruna Düşen Türk Cemil Çakır kimdir, nasıl düştü ve bulundu mu sorularını sizler için yanıtladık.