Küresel piyasalarda Çin’den gelen ekonomik veriler satış baskısını artırdı. Çin’in hizmet faaliyetlerinde son 8 ayın en yavaş genişlemesi yaşandı. Yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratan verilerin ardından piyasalarda satışlar hızlandı. Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ticaret ortağı olduğu için, ekonomik performansı küresel piyasalar üzerinde büyük bir etkiye sahip. Çin’in hizmet sektörü, ülkenin toplam gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu nedenle, hizmet faaliyetlerinin yavaşlaması, Çin ekonomisinin büyüme hızının düşeceği endişelerini artırıyor.

Çinli gayrimenkul şirketi Country Garden’ın ödemeleri de yakından takip ediliyordu. Ülkenin en büyük inşaat şirketi olan Country Garden, kupon ödemelerini son gününde gerçekleştirdi. Şirket, iki tane dolar cinsi tahvilin ödemesini bugün yaptı. Country Garden, Çin’in gayrimenkul sektöründeki borç krizinin merkezinde yer alan Evergrande Group’un ardından ikinci büyük borçlu şirket konumunda. Evergrande Group, geçtiğimiz haftalarda borç ödemelerini yapamadığını duyurmuş ve küresel piyasalarda paniğe yol açmıştı. Bu nedenle, Country Garden’ın ödemelerini yapması, piyasalarda bir miktar rahatlama sağladı.

Öte yandan Fed’in bu ay politika faizini sabit bıkacağını fiyatlanıyor. Piyasalar, yüzde 93 ile faizlerin sabit bırakılmasını bekliyor. Trader’lar, yüzde 60 ihtimalle başka bir faiz artırımı gitmeyeceğini tahmin ediyor. Fed, eylül ayında yaptığı toplantıda, varlık alım programını azaltmaya başlayacağını açıklamıştı. Varlık alım programı, FED’in piyasaya likidite sağlamak için her ay 120 milyar dolarlık tahvil alması anlamına geliyor. FED’in bu programı azaltması, piyasada para arzının daralacağı ve faizlerin yükseleceği beklentisini oluşturuyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımının varlık alım programının azaltılmasından bağımsız olduğunu ve enflasyonun geçici olduğunu söylemişti. Bu nedenle, piyasalar FED’in faiz politikasına ilişkin ipuçları aramaya devam ediyor.

Petrol fiyatlarında ise yukarı yönlü seyir sürdü. Petroldeki yükselişte OPEC+ piyasayı daraltan arz kesintileri yol açtı. Petrol fiyatları, kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye yakın seyretti. OPEC+, petrol üretimini günlük 400 bin varil artırma kararı almıştı. Ancak bu artışın talebi karşılamakta yetersiz kalacağı düşünülüyor. Özellikle Asya’da enerji krizi yaşanması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, petrol talebinin artması bekleniyor. Bu nedenle, petrol fiyatlarında yükseliş eğilimi devam ediyor.

Piyasalar güne nasıl başladı? Borsa İstanbul güne yüzde 0,24 oranında yükselişle 8.161 puandan başladı. Borsa İstanbul, dün yüzde 0,67 oranında düşüşle 8.140 puandan kapanmıştı. Borsada bugün bankacılık ve sanayi endeksleri öncülüğünde alımlar görülüyor.

Dolar/TL, güne 26,79 civarında başladı. Euro/TL paritesi 28,86’dan alıcı buldu. Dolar/TL, dün 26,75 seviyesinden kapanmıştı. Dolar/TL’de bugün 26,70-26,90 aralığında hareket bekleniyor. Dolar/TL’de yön arayışının sürdüğü görülüyor.

Sabah saatleri itibariyle ons altın 1.936 dolardan işlem görüyor. Ons altın, dün 1.931 dolardan kapanmıştı. Ons altın, FED’in faiz politikasına ilişkin beklentilerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Ons altın için bugün 1.920-1.950 dolar aralığında işlem hacmi bekleniyor.

Uyarı: Yayınlarımız Bilgilendirme Amaçlıdır. DYOR!