Covid-19 hayatımıza girdiği 2019 yılından beri etkileri azalmış gibi görünse de halen bizi etkilemeye devam ediyor. Covid-19'un hala tam olarak insanlık tarihine ne gibi etkiler bırakacağını bilmiyoruz. 

Bazı araştırmalar Covid-19'un insan ömrünü ortalama olarak düşürdüğünü iddia ediyor. Farklı araştırmalarda ise farklı hastalıkların insan genine işlendiği dile getiriliyor. İnsan ırkı henüz bu etkiler ile mücadele ederken DSÖ'den korkutan bir açıklama geldi.

Dsö'den Yeni Uyarı! Çok Daha Yıkıcı Bir Hastalık Gelecek 1

Ahmet Can Dündar ve Feride Özdinç küs mü? Neden kavga ettiler? Ahmet Can Dündar ve Feride Özdinç küs mü? Neden kavga ettiler?

DSÖ özellikle Avrupa kıtasında grip salgını riskine karşı uyarılarda bulundu. 

DSÖ'nün pandemilerde sorumlu görevlisi Dr. Maria Van Kerkhove grip salgınının kesin olarak kıtayı etkileyeceğini vurguladı. 

Bir podcast'e katılan Van Kerkhove Covid-19 insanlığın gördüğü son pandemi olmayacak dedi. Van Kerkhove'ye göre Covid-19'dan daha büyük ve yıkıcı salgınlar eski kıtada etkili olacak.

Van Kerkhove korkutan mesajları verdiği konuşmasında şunları da dile getirdi;

"Benim için grip kesin bir şey çünkü dolaşımda çok fazla var. Pek çok farklı türe bulaşmış durumda. Kuş gribimiz var ve reassortance (bir virüsün türler arasında sıçramasına izin veren genetik değişiklikler) için fırsatlar var, grip virüsü pandemisi için fırsatlar yüksek.Bu yüzden buna hazırlıklı olmak için bütün bir sistemimiz var. Sorun şu ki, başka bir koronavirüs pandemisi görecek miyiz? SARS-CoV-2'nin bir pandemiye neden olduğu düşünüldüğünde, elbette bu bir fırsat. Asıl soru şu: Bir Arbovirüs pandemisi görecek miyiz?"

Dsö'den Yeni Uyarı! Çok Daha Yıkıcı Bir Hastalık Gelecek 1 (1)

Su Tehlikesi Göz Ardı Edilmemeli

Van Kerkhove sivrisinek ve kene gibi hastalık taşıyabilen canlıların insanları ısırmasınında tehlikeli olabileceğini şöyle anlattı; "Şimdi, bunu dinleyen insanları korkutmak için söylemiyorum ama bizim için bu hazırlıklı olmamız gereken bir şey" dedi.

Van Kerkhove artık insanlık yaşamı sürmeye devam ettikçe pandemilerinde hep olacağını dile getirdi. Özellikle su kaynaklı salgınlar olabileceği konusunda tüm dünyayı uyardı. 

Van Kerkhove "Bilinen tehditler için gerçekten hazırlıklı olmalıyız ama aynı zamanda farklı bir şey için de hazırlıklı olmalıyız, belki su kaynaklı ya da başka bir şey. Bana göre pandemiler, ne yazık ki, yaşamımız boyunca karşılaşacağımız şeylerin bir parçası. Bunun hayatımız boyunca karşılaşacağımız son salgın olacağına inanmıyorum." sözleri ile uyarılarını yineledi.

Dsö'den Yeni Uyarı! Çok Daha Yıkıcı Bir Hastalık Gelecek 2

Mandıra Hayvanları İle Temas Etmek Tehlikeli Mi?

Van Kerkhove yeniden ortaya kuş giribi salgını hakkında da bazı uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi. ABD'de bir mandıra da çalışan kişide virüs tespit edilmesi korku yaratmıştı. Bu haberin ardından Avustralya'da da bir kuş gribi vakasının ortaya çıktığı duyurulmuştu.

Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi CDC son 3 ayda 40 kişide kuş giribi riski olduğunu ve bu kişilerin ortak özelliğinin mandıra hayvanları ile temas kurma olduğunu açıklamıştı. CDC'ye grip insandan insana bulaşmıyor.

Dsö'den Yeni Uyarı! Çok Daha Yıkıcı Bir Hastalık Gelecek 3

Kaynak: Haber Merkezi