Dünyanın en büyük askeri güce sahip ülkeleri son yıllarda gücünü artırmak adına farklı yatırımlar ve teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Bu bağlamda yapılan araştırmalar ve elde edilen sonuçlar hem düşündürür hem de korkutur cinsten

Küresel Askeri Harcamalar Rekor Kırdı: 2 Trilyon 443 Milyar Dolar

Dünyada silahlanma yarışı tüm hızıyla devam ediyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan rapora göre, küresel askeri harcamalar 2023 yılında 2 trilyon 443 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Bu rakam, 2022'ye kıyasla yüzde 6,8'lik bir artış anlamına geliyor.

SIPRI raporuna göre, savunmaya en çok harcama yapan ülkeler ABD, Çin ve Rusya oldu. Bu üç ülkenin toplam askeri harcamaları, küresel savunma harcamalarının yarısından fazlasını oluşturuyor.

Dünya Silahlanmaya Rekor Yatırım Yapıyor! 1

Harcamalar İlk Kez Beş Kıtada Birazdan Arttı

SIPRI raporunun en dikkat çekici bulgularından biri, 2009 yılından bu yana ilk kez askeri harcamaların SIPRI'nin tanımladığı tüm beş coğrafi bölgede (Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu) artması oldu. Bu durum, küresel ölçekte artan bir gerginlik ve silahlanma yarışına işaret ediyor.

En Fazla Askeri Harcamayı ABD, Çin ve Rusya Yaptı

2023 yılında en çok askeri harcama yapan ilk 10 ülke sırasıyla şu şekilde:

  • ABD: 916 milyar dolar
  • Çin: 296 milyar dolar
  • Rusya: 109 milyar dolar
  • Hindistan: 73 milyar dolar
  • Suudi Arabistan: 72 milyar dolar
  • Birleşik Krallık: 59 milyar dolar
  • Almanya: 56 milyar dolar
  • Ukrayna: 64 milyar 800 milyon dolar
  • Fransa: 57 milyar dolar
  • Japonya: 54 milyar dolar

Görüldüğü gibi, ABD ve Çin, küresel askeri harcamaların yarısını oluşturuyor. ABD'nin askeri harcamaları 2022'ye kıyasla yüzde 2,3, Çin'in askeri harcamaları ise yüzde 6 artmış durumda.

Dünya Silahlanmaya Rekor Yatırım Yapıyor! 2

Ukrayna'da Savaş Harcamaları Katlandı

Ukrayna'da 2022'de başlayan savaş, ülkenin askeri harcamalarını da önemli ölçüde artırdı. SIPRI raporuna göre Ukrayna'nın 2023 yılındaki askeri harcamaları 64 milyar 800 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2022'ye kıyasla yüzde 30, 2014'e kıyasla ise yüzde 1270'lik bir artış anlamına geliyor.

Küresel Barış ve Güvenlikte Bozulma

SIPRI raporu, artan askeri harcamaları küresel barış ve güvenlik açısından endişe verici bir gelişme olarak değerlendiriyor. Raporda, "Askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artış, küresel barış ve güvenlikteki bozulmaya doğrudan bir tepkidir. Devletler askeri güce öncelik veriyor ancak giderek istikrarsızlaşan jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalını riske atıyorlar" ifadelerine yer veriliyor.

Dünya Silahlanmaya Rekor Yatırım Yapıyor! 3

Küresel askeri harcamalardaki artış, dünya genelinde artan gerginlik ve silahlanma yarışının bir göstergesi. Bu durum, küresel barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Artan askeri harcamalar yerine, barışçıl çözümler ve diplomasiye öncelik verilmesi gerekiyor.