Ella ertesi gün hapına gelen zamdan sonra bu hap ülkemizde gündem olmuştu. Vatandaşlar Ella hapı hakkında çok fazla soru soruyor ve araştırma yapıyor. İşte Ella nedir ne için kullanılır? Ella ertesi gün hapı? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Ertesi gün hapı zararları nelerdir? Gibi soruların cevapları haberimiz içerisinde yer almaktadır.

Ella nedir ne için kullanılır? Ella ertesi gün hapı? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Ertesi gün hapı zararları nelerdir?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalmayı önlemeye yarayan bir ilaçtır. İçinde bol miktarda progesteron hormonu vardır ve yumurtanın çatlamasını veya rahme tutunmasını önler. Ertesi gün hapı, her zaman kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi olmayıp, sadece acil durumlarda başvurulmalıdır. Ertesi gün hapının gebelik önleme şansı, cinsel ilişkiden ne kadar çabuk sonra alınırsa o kadar yüksektir.

Genel olarak ilişkiden sonraki 72 saatte alınması gerekir. Fakat bazı haplar 120 saate kadar etkili olabilir. Ertesi gün hapının baş ağrısı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, kanama değişiklikleri ve adet düzensizliği gibi yan etkileri olabilir. Ertesi gün hapı, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Ertesi gün hapı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Ancak, ertesi gün hapının da bazı yan etkileri ve zararları olabilir. 

Ella ertesi gün hapı Ertesi gün hapı nasıl kullanılır

İşte ertesi gün hapının zararları:

  • Hormonsal bozukluklar
  • Adet düzensizlikleri
  • Baş ağrısı ve kusma
  • Memelerde hassasiyet
  • Yorgunluk
  • Karın ağrısı
  • Vücutta alerji oluşumu
  • Cilt lekeleri
  • Kanama

Ertesi gün hapı, sadece zorunlu ve özel durumlarda ve yılda en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Yoksa, meme kanseri, rahim kanseri, tromboz ve pulmoner emboli gibi ağır hastalıkların riskini yükseltebilir. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olduğunca çabuk alınırsa etkisi ve güvenliği o kadar fazla olur. En geç 72 saat içinde alınmalıdır.

Çimen Yalçın kimdir? Alevi mi? Çimen Yalçın aslen nereli? Çimen Yalçın kimdir? Alevi mi? Çimen Yalçın aslen nereli?

Ertesi gün hapı, kısırlık yapmaz veya adet getirmez. Fakat, adet döngüsünü bozabilir ve gecikme veya akıntı gibi kanamalara sebep olabilir. Ertesi gün hapı, bir sonraki cinsel ilişkiler için bir koruma yöntemi değildir. Ertesi gün hapı kullandıktan sonra yine korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız hamile kalma ihtimaliniz vardır.

Kaynak: Hatice Zeybek