Son yıllarda İslam birliği gibi kavramlar sık sık dillendiriliyor. Bu nedenle vatandaşlar İslam ülkeleri hakkında pek çok soru soruyorlar. İşte bu sorulardan olan En güçlü 10 İslam ülkesi hangisidir? Sorusunun cevabı haberimiz içerisinde yer almaktadır.

En güçlü 10 İslam ülkesi

10.) Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda yer alan ve Umman Körfezi ile Basra Körfezi arasında kalan bir Arap ülkesidir. BAE, yedi emirlikten oluşur: Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü’l-Hayme, Şarika ve Ummül-Kayveyn5. BAE’nin resmi dili Arapçadır, fakat ülkede çok çeşitli diller de konuşulur. BAE’nin nüfusu 9.9 milyon civarındadır ve bunun büyük bir kısmı yabancılardan oluşur6.

BAE, zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip bir ülkedir. Ülkenin 2019 yılındaki GSYİH’si 421 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. BAE, aynı zamanda bölgenin önemli bir ulaşım ve ticaret merkezidir. Dubai şehri, dünyanın en büyük havaalanlarından ve limanlarından birine ev sahipliği yapar. BAE, ayrıca turizm, finans, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde de gelişmiştir.

BAE’nin yönetim şekli federal bir monarşi olarak tanımlanabilir. Her emirliğin kendi yerel yönetimi vardır, ancak federal hükümete tabidirler. Federal hükümetin başı BAE Devlet Başkanı’dır. Devlet başkanı genelde Abu Dabi emiri olan kişi olur. Şimdiki devlet başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan’dır8. BAE’nin dış ilişkileri ise bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumaya odaklanmıştır. BAE, ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa gibi ülkelerle iyi ilişkiler içindedir. BAE, ayrıca Yemen, Libya, Suriye ve Katar gibi ülkelerdeki çatışmalara da dahil olmuştur.

9.) Malezya

Malezya, Güneydoğu Asya’da bulunan, iki ana kara parçasından oluşan, 13 eyaletli, parlamenter monarşi ile idare edilen bir federal ülkedir. Malezya’nın kuzey sınırı Tayland ile, güney sınırı Endonezya ile, batı sınırı Hint Okyanusu ile ve doğu sınırı Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Malezya’nın en büyük ve başkent şehri Kuala Lumpur’dur. Ülkenin 2020 yılındaki nüfusu yaklaşık 32.7 milyon kişi olarak belirlenmiştir.

Malezya’nın ana dili Malaycadır, fakat ülkede çok sayıda etnik grup yaşadığından İngilizce, Arapça, Tamilce, Hintçe ve Çince gibi diller de yaygın olarak kullanılmaktadır. Malezya’nın resmi dini İslam’dır ve halkın büyük bir kısmı Müslüman’dır. Ayrıca Budizm, Hinduizm, Hristiyanlık ve diğer dinler de ülkede varlıklarını sürdürmektedir.

Malezya’nın para birimi ringgittir (MYR) ve 1 ringgit yaklaşık 1.76 Türk lirasına denktir2. Malezya ve Türkiye arasında saat farkı 5 saattir. Türkiye, Malezya’ya göre 5 saat geridedir.

Malezya ekonomisi gelişmekte olan ülkelere dahildir. Ülke tarım, sanayi ve turizm alanlarında etkinlik göstermektedir. Pirinç, hindistan cevizi, çay, mısır, ananas ve tütün ülkenin önemli tarım ürünlerindendir. Malezya’nın başlıca ticaret ortakları Çin, Japonya ve ABD’dir.

8.) Bangladeş

Bangladeş, Güney Asya’da Hindistan ve Myanmar ile komşu olan bir ülkedir. Ülkenin adı Bengal dilinde “Bengal’in ülkesi” anlamına gelir. Bengalce, ülkenin resmî dilidir. Bangladeş’in nüfusu çoğunlukla (%91) Müslüman’dır ve resmî dini İslam’dır. Diğer dinler arasında Hinduizm, Budizm ve Hristiyanlık da vardır.

Bangladeş, 1971 yılında Pakistan’ın bir parçası olan Doğu Pakistan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır. Daha önce ise Bengal, İngilizlerin Hindistan’daki bir eyaletiydi. Bangladeş, Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Bağlantısızlar Hareketi gibi uluslararası kuruluşların üyesidir.

Bangladeş’in bayrağı yeşil bir zemin üzerinde kırmızı bir daire şeklindedir. Yeşil renk, ülkenin doğasını ve İslam’ı ifade eder. Kırmızı renk ise bağımsızlık savaşında verilen şehitleri anlatır2. Bayrağın ortasındaki daire ise güneşi simgeler ve Bangladeş halkının enerjisini ve gelişimini gösterir.

Bangladeş’in nüfusu 2020 yılında yaklaşık 165 milyon kişiye ulaşmıştır. Bu nüfusun en büyük kısmı (yaklaşık 21 milyon kişi) ülkenin başkenti Dakka’da ikamet etmektedir. Dakka, dünyanın en kalabalık ve en yoğun nüfuslu kentlerinden birisidir. Ülkenin diğer büyük şehirleri ise Chittagong, Khulna, Rajshahi, Sylhet ve Mymensingh’dir.

Bangladeş’in para birimi taka’dır (BDT). Bir taka 100 poisha’ya ayrılır. Taka’nın anlamı “para” veya "değer"dir. Taka’nın kağıt paraları 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 ve 1000 taka değerindedir. Bozuk paralar ise 1, 2 ve 5 taka ile 1, 5, 10, 25 ve 50 poisha değerindedir.

Bangladeş’in yüzölçümü yaklaşık 147 bin kilometrekaredir. Bu alanın %6,4’ü suyla örtülüdür. Ülkenin en uzun nehri Brahmaputra Nehri’dir. Brahmaputra Nehri’nin Bangladeş’teki ismi Jamuna’dır. Jamuna Nehri, Ganga (Padma) Nehri ile birlikte dünyanın en büyük deltalarından birini meydana getirir.

Bangladeş’in en yüksek noktası Keokradong Dağı’dır (1.230 metre). Ülkenin iklimi tropikal monsun iklimidir. Yıl boyunca sıcaklık ve nem yüksektir. Muson yağmurları Haziran-Ekim ayları arasında görülür. Bu dönemde çok fazla yağış alır. Kasım-Mart ayları arası ise kuru mevsimdir.

7.) İran

İran, Güneybatı Asya’da bulunan bir ülkedir. Güneyinde Basra Körfezi ve Umman Körfezi ile sınırlıdır. Kuzeyinde ise Hazar Denizi vardır. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan komşu ülkeleridir. Tahran, ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Farsça, ülkenin resmî dilidir. Anayasaya göre İran’ın resmî dini İslam, resmî mezhebi ise Caferi Şiiliği’dir.

İran’ın tarihi MÖ 4000’lere kadar uzanmaktadır. Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Coğrafi konumu nedeniyle Avrasya’da stratejik bir öneme sahip olmuştur. Birçok devlet ve uygarlık İran topraklarında hüküm sürmüştür.

Medler, Ahamenişler, Makedonyalılar, Sasani İmparatorluğu, Emevîler, Abbâsîler, Sâmânîler, Gazneliler, Selçuklular, Harezmşahlar, Moğollar, Timurlular ve Safevîler bunlardan bazılarıdır. İran, bugün de bölgesel bir güç olarak kabul edilmektedir ve petrol ve doğalgaz rezervleri sayesinde dünya enerji piyasasında önemli bir rol oynamaktadır.

2023 yılı itibarıyla yaklaşık 86 milyon nüfuslu olan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Nüfusunun çoğunluğunu Farslar oluştururken, Azeriler ve Kürtler önemli azınlıklardır. Beluçlar, Türkmenler ve Araplar ise daha küçük etnik gruplardır.

6.) Pakistan

Pakistan, Güney Asya’da bulunan ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedir. Dünyada en fazla insanın yaşadığı beşinci ülke olan Pakistan, 212,2 milyondan fazla insanı barındırmaktadır. Ayrıca dünyanın en büyük ikinci İslam toplumuna ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin yüzölçümü 881,913 km² olup, bu alanda dünyada 33. sırada yer almaktadır.

Pakistan’ın güneyinde Umman Denizi ve Körfezi ile 1046 km uzunluğunda kıyısı vardır. Komşuları ise doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin’dir. Pakistan, Vahan Koridoru adı verilen dar bir bölgeyle Tacikistan’dan ayrılmaktadır. Aynı zamanda Umman ile de deniz sınırına sahiptir.

Pakistan, 1947 yılında Britanya Hindistanı’nın bölünmesi sonucunda kurulmuştur. Pakistan Hareketi adlı örgüt, Müslümanların yaşadığı bölgelerin bağımsızlığını savunmuş ve Hint Müslümanları için bir vatan oluşturmuştur. İlk olarak bir dominyon olarak kurulan Pakistan, 1956 yılında çıkarılan bir anayasa ile İslam cumhuriyetine dönüşmüştür.

Etnik çatışmalar ve Hindistan’ın müdahalesi nedeniyle Doğu Pakistan 1971 yılında ayrılarak Bangladeş ismini almıştır. Pakistan, 1973 yılında İslam hukukuna dayalı yeni bir anayasa kabul etmiştir. 2008 yılında askeri yönetimden sivil yönetime geçiş yapılmıştır. 2010 yılında ise parlamenter sistem uygulanmaya başlanmıştır.

Pakistan, dünyanın altıncı büyük askeri gücüdür ve nükleer silah sahibi bir devlettir. Ekonomisi hızla büyüyen ve orta sınıfın genişlediği bir ülke olan Pakistan, gelişmekte olan ekonomiler arasında sayılmaktadır. Ancak Pakistan’ın siyasi tarihi askeri darbeler, siyasi istikrarsızlık ve Hindistan ile yaşanan gerilimlerle doludur. Ülke aynı zamanda yoksulluk, okur yazarlık oranının düşüklüğü ve yolsuzluk gibi sorunlarla mücadele etmektedir.

Pakistan’ın başkenti İslamabad’dır. Diğer büyük şehirleri arasında Lahor, Karachi, Peşaver, Faysalabad ve Multan bulunmaktadır. Pakistan’ın uluslararası telefon kodu +92 ve ISO kodu PK’dir.

5.) Nijerya

Nijerya, Afrika kıtasının batı kısmında bulunan ve yaklaşık 230 milyonluk nüfusuyla kıtanın en kalabalık ülkesi olan bir federal cumhuriyettir. Ülkenin başkenti Abuja iken, en büyük şehri Lagos’tur. Nijerya, 1 Ekim 1960’ta İngiltere’den bağımsızlığını kazanmıştır. Nijerya’da 300’den fazla etnik grup ve çok çeşitli dil vardır.

En büyük etnik gruplar Hausa, Yoruba ve Igbo olarak bilinmektedir. Resmi dil İngilizce olmakla birlikte, Hausa, Yoruba, Igbo ve diğer yerel diller de sıkça kullanılmaktadır. Nijerya, hem Hristiyan hem de Müslüman nüfusun bulunduğu bir ülkedir. Nüfusun yarısı kadarı Müslüman, diğer yarısı ise Hristiyan veya geleneksel inançlara mensuptur.

Nijerya, coğrafya açısından dört bölgeye ayrılabilir: Kıyı şeridindeki mangrov bataklığı bölgesi, tropikal ormanlık bölge, savana bölgesi ve kuzeydeki yarı kurak bölge. Ülkenin en önemli akarsuları Nijer ve Benue’dir. Ülkenin en yüksek noktası Chappal Waddi Dağı’dır (2.419 m). Nijerya, Afrika’nın en büyük ekonomisine sahip olan bir ülkedir.

Ülkenin en büyük gelir kaynağı petrol ihracatıdır. Bunun yanında ülke, tarım, madencilik, imalat ve hizmet sektörlerinde de etkinlik göstermektedir. Nijerya, kültür ve sanat alanında da zengin bir ülkedir. Ülke, Nollywood olarak adlandırılan film endüstrisiyle ünlüdür. Nollywood, dünyanın en büyük ikinci film endüstrisi olarak görülmektedir.

Ayrıca ülke, Nobel Ödüllü yazar Wole Soyinka, Afrobeat müziğinin öncüsü Fela Kuti, popüler müzisyenler Davido ve Burna Boy gibi birçok tanınmış sanatçıya da ev sahipliği yapmaktadır.

4.) Mısır

Mısır, Afrika ve Asya kıtalarının birleştiği yerde bulunan bir Arap ülkesidir. Nil Nehri’nin etrafında yoğunlaşan nüfusu, 7.000 yıllık geçmişi, zengin kültürü, çöller ve piramitler ile tanınır. Mısır’ın en büyük ve başkent şehri Kahire’dir.

Resmi dili Arapça, resmi dini ise İslam’dır. Mısır’ın devlet başkanı Abdülfettah el Sisi, hükümet başkanı ise Mustafa Madbuli’dir. Mısır’ın toplam alanı 1.002.450 km2, 2022 yılında tahmin edilen nüfusu ise 104 milyondur.

Mısır, Akdeniz ve Kızıldeniz kıyıları olan bir deniz ülkesidir. Batıda Libya, güneyde Sudan, doğuda ise Filistin ve İsrail ile sınır komşusudur. Mısır, Doğu Akdeniz’de bölgesel işbirliği ile güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesini desteklemektedir. Mısır, ayrıca G20’ye üye olan tek Afrika ülkesidir.

3.) Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, Arap Yarımadası’nın en geniş yüzölçümüne sahip ülkesidir. Resmi ismi Suudi Arabistan Krallığı olan bu ülke, merkeziyetçi ve mutlak bir monarşi ile yönetilmektedir. İslam’ın ortaya çıktığı ve Müslümanlar için en kıymetli iki şehir olan Mekke ve Medine’yi barındıran bu ülke, ayrıca dünyanın en zengin petrol kaynaklarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Suudi Arabistan, 1932 yılında Suud Hanedanı’nın birleştirdiği çeşitli bölgelerden oluşmaktadır. Ülkenin başşehri Riyad, nüfusu yaklaşık 34 milyon, para birimi Riyal’dir. Suudi Arabistan, İslam âleminin etkili bir oyuncusu ve Orta Doğu’nun siyasi ve ekonomik liderlerinden biridir.

2.) Türkiye

Türkiye, Anadolu ve Balkanlar’ın bir bölümünü kapsayan, Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü görevi gören bir ülkedir1. Türkiye’nin ana dili Türkçe olup, başkenti Ankara’dır. İstanbul ise Türkiye’nin en kalabalık ve en önemli şehridir. Türkiye’nin 2022 yılı itibarıyla nüfusu 85 milyonun üzerindedir.

Türkiye, dünyada yedi tane bulunan Türk devletlerinden birisidir. Türkiye’nin sınırları sekiz ülke ile çevrilidir: Batıda Yunanistan ve Bulgaristan, doğuda Ermenistan, Azerbaycan ve İran, güneydoğuda Irak ve Suriye, kuzeydoğuda ise Gürcistan. Türkiye, çok eski ve zengin bir kültürel mirasa sahiptir.

Çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan Türkiye’de nüfusun büyük bölümü Müslümandır. Türkiye, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak yönetilmektedir. Türkiye’nin ekonomisi gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir yere sahiptir. 2023 yılında GSYİH’sının 3,5 trilyon dolar olması öngörülmektedir. Türkiye, NATO, OECD, G20 ve BM gibi uluslararası kuruluşlara katılmıştır. Ayrıca Avrupa Birliği ile tam üyelik için görüşmeler yapmaktadır.

1.) Endonezya

Endonezya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da yer alan, Hint ve Pasifik okyanusları arasında kalan bir ada ülkesidir. Dünyanın en büyük ada ülkesi olan Endonezya, 17 binden fazla adadan oluşur ve yaklaşık 280 milyon nüfusa sahiptir. Bu nüfus, dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve en çok Müslüman nüfusa sahip ülkesi olmasını sağlar.

Ancak Endonezya’da farklı inançlara mensup insanlar da vardır. Hinduizm, Budizm, Hristiyanlık ve yerel dinler de Endonezya’da yaşayan topluluklar arasında görülür. Endonezya’nın başkenti Cakarta’dır ve dünyanın en kalabalık ikinci şehridir. Endonezya, G20 ülkelerinden biridir ve Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisine sahiptir.

Endonezya, biyolojik ve kültürel açıdan çok çeşitlidir. Ülkede 700’den fazla dil konuşulur ve çok zengin bir flora ve fauna vardır. Endonezya, tarihinde farklı medeniyetlerin izlerini taşır ve sömürgecilik, bağımsızlık savaşı, doğal felaketler, demokrasi gibi pek çok deneyim yaşamıştır. Endonezya, turizm için de çok cazip bir yerdir. Bali Adası, Endonezya’nın en meşhur turistik adasıdır ve romantik bir tatil için idealdir.