Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Kasım 2023 tarihinde yayınladığı enflasyon rakamları, emekli ve memur maaşlarındaki artış beklentilerini de şekillendirdi. Bu verilere göre, son 4 aylık enflasyon farkıyla birlikte, emekli maaşlarındaki artış oranı yüzde 29,40 olarak belirlendi.

Emekliler ve memurların son 4 ayda alacakları maaş artışı şimdilik yüzde 29,40 olarak görünüyor. Ancak, kesin maaş artış oranının belirlenebilmesi için diğer enflasyon rakamlarının açıklanması beklenmektedir.

Ekimde Enflasyon yükseldi

Türkiye’nin ekonomik durumu, enflasyon verileri ışığında daha da belirginleşiyor. TÜİK’in Ekim ayı tüketici fiyat endeksi artışı, enflasyonla mücadeledeki zorlukları ortaya koyuyor. Hem üreticilerin hem de tüketicilerin satın alma gücünü düşüren enflasyon, ekonomik büyüme ve istihdam üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.

Ayrıca, yüksek enflasyon Türk Lirası’nın değerini düşürürken, döviz kurlarını yükseltiyor. Bu durum, ithalat maliyetlerini yükseltiyor ve cari açığı genişletiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmak zorunda kaldı. Ancak, faiz oranlarının %35’e çıkması, kamu borçlanma maliyetlerini de artırıyor ve bütçe açığını genişletiyor. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik zorluklarını daha da karmaşık hale getiriyor.

En düşük maaş belli oldu

Açıklanan oranlar doğrultusunda, hazine destekli ücret üzerinden zam uygulanırsa, en düşük emekli maaşı 9 bin 705 TL’ye çıkacak. Ancak, net zam oranının belirlenmesi için diğer oranların da duyurulması gerekiyor.