Son günlerde birçok vatandaşın merak ettiği Escobar ne demek, kelime anlamı nedir, kime Escobar diyorlar? İşte tüm bu merak ettiğiniz sorular şimdiki haberimizde...

Escobar ne demek Escobar kime kimlere denir

Escobar, bir soyadı olmasına rağmen, dünyada uyuşturucu baronu” olarak bilinen bir kavram haline gelmiştir. Çünkü bu soyadı taşıyan kişi, tarihin en büyük uyuşturucu taciridir.

Bu kişinin adı Pablo Escobar’dır. Amerika kıtasının en güçlü ve zengin uyuşturucu baronu olarak ün yapmıştır.

Pablo Emilio Escobar Gaviria, 1 Aralık 1949’da Kolombiya’da doğmuştur.

Kolombiya’nın en ünlü uyuşturucu karteli olan Medellín Karteli’nin kurucusu ve lideri olarak tanınmaktadır.

Escobar, özellikle DEA olmak üzere birçok kuruluş tarafından “narko-terörist” olarak nitelendirilmektedir.

Uyuşturucu işindeki en başarılı döneminde Dünya’nın en zengin 7. kişisi olmuştur.

“Kokain Kralı” lakabıyla da anılan Escobar’ın, ölüm anında servetinin yaklaşık 30 milyar dolar (2019 enflasyonuyla 58,7 milyar dolar) olduğu tahmin edilmektedir.

Uyuşturucu sektöründe farklı uyuşturucu kartellerini birleştirerek kokain ticaretini tek elden yürütmesi, devrimci bir etki yaratmıştır.

1980’lerden 1991’e kadar yönettiği Medellín Karteli; başta Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika olmak üzere birçok bölgede geniş çaplı uyuşturucu ağları kurmuştur.

Uyuşturucu kaçakçılığının yanında Kolombiya Hükümeti’ne karşı savaş açmış; güvenlik güçlerine, kamu görevlilerine ve sivillere karşı bombalı ve silahlı saldırılar düzenlemiştir.

Escobar, en az 4000 kişinin ölümüne neden olmuştur.

Ayrıca M-19 gibi yasadışı örgütler ve Küba için kaçak silah ticareti yapmış, kara para aklamıştır.

2 Aralık 1993 tarihinde Pablo Escobar’a karşı yapılan operasyonda Pablo Escobar kaçmaya çalışırken radyo dalgaları teknolojisi kullanılarak Kolombiya elektronik gözetleme ekibi tarafından yerini bulundu; Tuğgeneral Hugo Martínez’in yönettiği operasyonla Medellin’de orta sınıf bir apartmanda saklanırken yakalandı. Uzun süren çatışma sonunda DEA ve Kolombiya güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Ölümünden sonra yakınları tarafından Escobar’ın öldürülmediğini, kendisinin sol kulağına ateş ederek intihar ettiğini iddia etmişlerdir.

Cenaze törenine yaklaşık 25 bin civarı hayranı katılmıştır.

Yine yakınları tarafından Pablo Emillo Escobar Gavirya’nın Amerika’da hapis hayatını yaşamaktansa Medellín’de ölmeyi tercih edeceğini söylemişlerdir.

Cihan Çanak babası kim? Aslen nereli? Cihan Çanak babası kim? Aslen nereli?

Oğlu Juan Pablo Escobar veya şimdiki adıyla Sebastián Marroquín ise telefonda babasıyla yaptığı konuşmaları anlatırken babasının “intihar edeceğini ve teslim olmayacağını defalarca kez söylediğini” belirtmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi