Gece yatmadan önce süt içmenin yararları ve zararlarının neler olduğu araştırılıyor. Süt, kalsiyum ve mineral bakımından zengin bir besin olduğu için evimizde doğal bir şekilde ağırlanmaya devam ediyor. Uzmanlar, 1 yaşından sonra sütü ölçülü, 2 yaşından sonra ise düzenli tüketen çocukların kas ve kemik gelişimlerinin çok sağlıklı olduğunu söylüyor. Peki gece yatmadan önce süt içmenin yararları zararları nelerdir? İşte ayrıntılar...

Gece yatmadan önce süt içmenin yararları neler?

Süt, sağlıklı bir besin olduğu için günün istediğiniz zamanında içebilirsiniz. Fakat sütü en iyi zamanında içmek istiyorsanız; uyumadan önce süt içmenin neden iyi olduğunu anlatan bu yazıyı dikkatlice okuyun. Çünkü bu yazıda sütün uyku kalitesini nasıl arttırdığından bahsedeceğiz...

1- Uykuda tokluk sağlar

Süt, hem gündüz hem de gece tok tutan bir içecektir. Bu sayede gece yemek için uykunuz kaçmaz. Uykuya dalacağınız zaman ılık süt tüketirseniz açlık hissetmezsiniz. Süt, vücudunuzu besleyen bir gıda olduğundan sabah daha zinde kalkarsınız.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (1)

  Sütün tokluk etkisini artırmak için içine bal, tarçın, kakule veya fındık tozu katabilirsiniz. Bu şekilde daha lezzetli ve doyurucu bir süt hazırlayabilirsiniz.

2- Hücrelerin yenilenmesini destekler

Süt, vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan bir besindir. Bu işlem uyku sırasında da devam eder. Hücre yenilenmesi her yaş için önemli olduğu için süt içmek faydalıdır.  Uykuya dalarken süt içmek ise hücrelere ekstra bir destek sağlar Uykudan önce süt içmek cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (2)

Çünkü süt, uykunuzda hücrelerinizi yeniler. Ciltteki yara, kesik, gözenek ve sorunlar uykuda daha çabuk iyileşir. Bu süreci hızlandırmak için uyumadan önce süt içebilirsiniz.

3- Kesintisiz uyku kazandırır

Süt içmek, uykunun bölünmesini engelleyen vitaminler ve mineraller içerir. Her gece sık sık uyanma sorunu yaşıyorsanız, ılık süt içip uykuya dalmayı deneyebilirsiniz.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (3)

Süt, vücudun gevşemesine ve rahatlamasına katkıda bulunur. Kasları ve sinirleri yatıştırır. Bu sayede, birçok insan için kesintisiz bir uyku sağlar.  Yatmadan önce süt içmek, uykuya daha kolay geçmenize ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

4- Mide yanmasını önler

Birçok insanın uyku sırasında mide ağrısı olur. Bunun nedeni mide asidinin artması ve midenin aç kalmasıdır.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (4)

Uyku öncesi mide ağrılarını önlemek için yatmadan 15 dakika önce süt içmek iyi bir fikirdir. Ayrıca yatmadan önce tarçın eklenmiş süt içmek mide ağrısını hızla geçirecek ve daha iyi uyumanıza katkı sağlayacaktır.

5- Öksürüğü iyileştirir

Boğazınız kuruduğunda süt içmek çok faydalıdır. Eğer uyku sırasında öksürüyorsanız, ılık süt içip yatmanız iyi olur.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (5)

Süt, hem çocukların hem de yetişkinlerin gece öksürüklerine iyi gelir. Süte bal ve zencefil katarsanız, öksürükten daha çabuk kurtulabilirsiniz.

6- Yağ yakımını sürdürür

Metabolizmanızı hızlandırmak için süt içmenin faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Son zamanlarda kilo vermek için çabalıyorsanız, uyumadan önce bir bardak süt içerek vücudunuzun gece boyunca çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (6)

Ayrıca, uyku öncesi tarçın, bal ve zencefil eklenmiş süt içmek bağırsaklarınızın daha kolay temizlenmesine yardımcı olur. Sabah kalktığınızda bağırsaklarınız boşalmış olur ve kendinizi daha zinde hissedersiniz. Tartıda da kilo kaybettiğinizi fark edebilirsiniz.

7- Kas ve kemik gelişimine destek olur

Süt, kalsiyum ve protein gibi kas ve kemik sağlığı için önemli besinler içerir.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (7)

Bu yüzden her yaşta süt tüketmek faydalıdır. Süt, uyumadan önce içildiğinde, kemikleri daha güçlü ve dayanıklı kılar. Bu da olası yaralanmalara karşı koruma sağlar. Çocukların boyunun uzaması ve kemiklerinin sağlam olması için, uyumadan önce süt içmeleri tavsiye edilir.

8- Beyin sağlığını korur

Süt, vücudun her bölümünü koruduğu gibi, beyin sağlığı için de önemli bir besin. Alzheimer gibi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktan korunmak için, küçük yaşlardan itibaren uyumadan önce süt tüketmeliyiz.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (8)

Süt, uyku sırasında beyin hücrelerimizin gelişimine ve sağlığına katkı sağlar. Bu nedenle, her yaş grubunun severek içebileceği bir içecek olur. Uykunuzun kaliteli olması, tümör riskini azaltması, hafızanızın güçlü kalması için, her gece yatmadan önce bir bardak süt içmeyi ihmal etmeyin.

9- Ağız ve diş sağlığına iyi gelir

Süt içmenin her yaş için faydalı bir özelliği var. Yatmadan önce süt içerseniz; dişlerinizin uykunuzda çürümesini engellersiniz.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (9)

Süt içmek ağız kokusunu gidermek, diş çürümesini önlemek, dişleri güçlendirmek için iyi bir alışkanlıktır. Çocuklar diş çıkardıklarında uyumadan önce süt içmeleri, yeni dişlerinin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.

10- Mide bulantısını hafifletir

Hamilelikte mide bulantısı çekenler gece uykusunu kaçırmamak için süt içebilirler. Süt, mide bulantısını geçirmenin yanı sıra, bebeğin sağlıklı büyümesine de katkı sağlar.Bu yüzden, sütü hem gündüz hem de gece uyumadan önce tüketmek faydalıdır. Mide rahatsızlığı olanlar, sütü ılık olarak içerek midelerini yatıştırabilirler.

Gece Yatmadan Önce Süt Içmenin Yararları Zararları Nelerdir (10)

Peki faydalarını sıraladık, gece yatmadan önce süt içmenin bir zararı var mıdır? Gelin inceleyelim...

Gece yatmadan önce süt içmenin zararları neler?

Çocukların gelişim döneminde süt içmeleri önerilir. Süt, fiziksel ve zihinsel gelişim için çok önemlidir. Fakat yetişkinler için bu geçerli değildir. Süt, birçok yararı vardır ama bu yararlar yetişkinlerde aynı sonucu vermez. Uyumadan önce süt tüketmek, şişkinlik ve gaz sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca sindirim sistemini olumsuz etkileyerek kabızlık yapabilir.