Son günlerde günaydın demenin islamiyete göre uygun olup olmadığı tartışılıyor. Cübbeli Ahmet Hoca'nın çıkışı Diyanet işleri başkanı Ali Erbaş'ın ifadeleri Özgür Demirtaş'ın Twiti tartışmlaarı sürdürüyor. Peki günaydın demek günah mı? işte detaylar...

Cübbeli Hoca Günaydın günah mı?

Cübbeli Ahmet Hoca da günaydın demekle ilgili bir espri yapmıştır. CNN Türk’te katıldığı bir programda, kendisine günaydın demenin caiz olup olmadığı sorulduğunda, “Ben selam verilmeyecek adama ‘günaydın’ derim” demiştir. Bu sözler stüdyodakileri güldürmüştür. Cübbeli Ahmet Hoca, açıklamasının devamında, “Dine göre Ermeni, Yahudi adama ‘Selamunaleyküm’ diyemem ki… Ona ‘günaydın’ demek lazım” demiştir.

Cübbeli Ahmet Hoca’nın bu espriyi yapmasının sebebi, Demokrat Partili Cemal Enginyurt’un “Ben Arap mıyım?” diyerek “Selamunaleyküm” ifadesini reddetmesiydi. Cübbeli Ahmet Hoca, Enginyurt’un adının Arapça olduğunu ve güzel anlamına geldiğini söyleyerek, ona “Güzellik Enginyurt” diyeceğini belirtmiştir.

Bu gelişmlerin ardından Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş attığı bri Twitte Cübbeli Hoca'ya ''O zaman sana Günaydın'' şeklinde Twit atmış, Cübbeli Hoca ise Özgür Demirtaş'ı tanımıyorum. Benim tanımadığım biri de ünlü değildir'' demiştir.

Diyanet'e göre günaydın demek günah mı?

Günaydın demek, sabahları iyi dileklerde bulunmak için kullanılan bir selamlama şeklidir. Bu sözün dinimizde bir sakıncası yoktur. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2015 yılında “Ramazan Günlükleri” adlı kitabında, günaydın demenin cahiliye dönemindeki bazı sözlere benzediğini belirtmiştir. Bu sözlerle, günaydın demenin yanlış olduğunu söylemek istememiş, sadece selam vermenin daha güzel olduğunu vurgulamıştır. Erbaş, kendisi de ara sıra günaydın dediğini ifade etmiştir.

Peygamberimiz (sav), selam vermenin imanın ve kardeşliğin bir parçası olduğunu buyurmuştur. Selam verirken, sünnet olduğunu hatırlamalı ve o kişi için dua etmeliyiz. Selam vermek sünnet, almak ise farzdır. Girdiğimiz ve çıktığımız yerlerde selam vermeliyiz. Dinimizde selam vermenin yeri çok büyüktür.