DSÖ, alkol ve madde kulanımına dair 2019 yılına ait bir rapor yayınladı. Açıklana verilere göre, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin alkol veya madde kullanım bozukluğu yaşadığını ve bunlardan 209'unun alkol bağlımsı kişiler olduğu ifade edildi. Rapora göre, senede 2.6 milyon kişinin alkol tüketiminden hayatını yitiriyor. Bu ölümler tüm ölümlerin, yüzde 4,7'sini oluşturmakta. Alkol sebeiyle meydana gelen ölümlerin oranı 2010 yılından günümüze kadar azalma göstersede, çok fazla bir azalma olmadı. Alkole bağlı ölümlerin en çok görüldüğü yerler ise Avrupa ve Aferika olarak ifade edildi.

 Litre başına,alkol tüketiminden  bağlı ölüm oranlarının düşük gelirli ülkelerede daha çok görüldüğü, yüksek gelirli ailelerde ise daha az görüldüğü kaydedildi. Rapora göre, alkol sebebiyle gerçekleşn ölümlerden 474 bini kalp ve damar hastalıklarından, 401 bini kanserden ve 1.6 milyonu bulaşıcı olamayan hastalıklardan kaynaklandığı kaydedildi.

Neredeyse 724 bin ölümün sebebi ise, trafik kazaları, kendine zarar verme ve kişilerarasında şiddet gibi vakalar sebebiyle ve 284 bin kişi ise bulaşıcı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti.

"Madde kullanımı her sene milyonlarca ölüme sebep oluyor"
Açıklanan verilere göre, alkol ve uyuşturucu kullanımın azaltılması, kullanım bozuklukları için için tedaviye erişim yönünde çalışmaların küresel çapta hızlandırılması gerektiğinin altını çizilldi.  DSÖ, Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un yaptığı açıklamaya göre"Madde kullanımı bireysel sağlığa ciddi zararlar veriyor, kronik hastalıklar ve psikolojik rahatsızlık riskini artırıyor ve trajik bir şekilde her yıl milyonlarca önlenebilir ölümle sonuçlanıyor. Daha sağlıklı ve daha eşitlikçi bir toplum inşa etmek için acilen alkol tüketiminin olumsuz sağlık ve sosyal sonuçlarını azaltacak, madde kullanım bozukluklarının tedavisini erişilebilir ve ekonomik hale getirecek cesur eylemler gerçekleştirmeliyiz” dedi.