Ülkemizin güzide illerinden birisi olan Isparta özelinde vatandaşlar pek çok soru soruyorlar. Bu sorulardan arasında dikkat çeken sorularda var. Isparta'da yaşayan, yaşamak isteyen ya da Isparta'da yaşamı merak eden sorulardan olan Isparta'nın en mutlu ilçesi hangisi? Sorusunun cevabı haberimizin devamında yer alıyor.

Isparta'nın en mutlu ilçesi hangisi?

Gureba Hastanesi, şehrin ilk yataklı tedavi merkezi olarak 1900 yılında halkın desteğiyle açılmıştır. Ancak 1914 yılında meydana gelen deprem sonucu hastane yıkılmıştır. Yeni bir hastane yapmak için 1915 yılında çalışmalara başlanmış, fakat I. Dünya Savaşı nedeniyle inşaat 1922 yılına kadar sürmüştür. Bu hastane 30 yataklı olarak hizmet vermeye başlamış, cumhuriyet döneminde yapılan geliştirmelerle yatak sayısı 50’ye çıkarılmış ve Verem Hastanesi olarak anılmıştır.

Bu hastane günümüzde ayakta değildir. 1945 yılında Devlet Hastanesi’nin temeli atılmış ve 1946 yılında üç katlı bina tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Bu bina, taş bina olarak bilinir ve daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde kullanılmıştır.

Tokat'ta deprem! Tokat'ta deprem!

Isparta 32 SK, Isparta’nın profesyonel liglerde (futbol, basketbol, voleybol, hentbol) yer alan tek spor kulübüdür. 2021-2022 sezonunda 2. Lig’de oynamaktadır. Takımın maçlarını yaptığı stadyum ise 10.000 kişi kapasiteli Isparta Atatürk Şehir Stadyumu’dur.

Isparta, Türkiye’nin Isparta iline bağlı bir ilçedir. Şehir, gül üretimi ve el yapımı halıları ile ünlüdür. Isparta ve civarındaki insanların yerleşim geçmişi Taş Devri’ne kadar dayanmaktadır. Isparta, MÖ 2000’li yıllarda Luvi ve Arzava kavimlerinin yaşadığı Pisidia bölgesinin önemli şehirlerinden biriydi. Sonraki yüzyıllarda Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonlar bölgeye hakim oldular. MÖ 323’te Büyük İskender’in vefatından sonra bölge Seleukos, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun yönetimine girdi.

Isparta Tarihi

Bölgenin paleolitik çağdan itibaren nasıl yerleşim gördüğünü anlatmaktadır. Kapıini Mağarası’nda yapılan araştırmalar, burada üst paleolitik döneme ait eserlerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Gümüşgün yakınlarındaki kazılarda ise Mezolitik çağa özgü çakmaktaşları bulunmuştur. Yeniköy Höyüğü’nde ise neolitik devre ait izlere rastlanmıştır. Toprak Tol Höyüğü ve Köşktepe’de görülen küp mezarlar ve diğer bulgular, Isparta’da Kalkolitik dönemde de insanların yaşadığını kanıtlamaktadır. Kalkolitik dönemden sonra ise Pisidia ovasında Tunç Kültürleri yaygınlaşmıştır.

Isparta Konumu

Isparta merkez ilçesi; Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinin kuzey kesiminde, Antalya Bölümü’nde, Göller Yöresi’nde bulunur. Doğuda Eğirdir Gölü, kuzeyde Atabey ve Gönen ilçeleri, batıda Burdur İli ile çevrilidir. Merkez ilçenin en yakın komşusu, 22 kilometre uzaklıkta olan Atabey’dir. Merkez ilçe Isparta; ilin dokuz ilçesine sınırı yoktur. Merkez ilçeden en uzakta kalan ilçe ise 175 kilometre mesafedeki Yenişarbademli’dir.

Isparta İklimi

Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Kışları soğuk ve yağmurlu, yazları ise sıcak ve kurak geçer. Çevredeki göllerin iklimi etkilemesi büyüktür. Yağışlar genellikle kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülür. En çok yağış Aralık ve Ocak aylarında olur. Aylık yağış miktarı Ağustos’a kadar azalarak devam eder ve Temmuz, Ağustos aylarında en az seviyeye iner. Eylül ayından itibaren yağışlar tekrar artar. Bozkır tipi bitki örtüsü vardır. Isparta’nın Akdeniz ikliminden yararlanamamasının sebebi Toros Dağları’nın önünde olmasıdır.

Isparta Ekonomi

Isparta, dünya gül yağı üretiminin büyük bir bölümünü sağlayan kaliteli güllerin yetiştiği bir şehirdir. Ayrıca Göltaş Çimento fabrikası gibi Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde dört farklı organize sanayi bölgesi ve iki sanayi sitesi bulunmaktadır. Bunlardan Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi, şehir merkezine ve Isparta Havalimanı’na çok yakın bir konumdadır.

Isparta şehri hakkında vatandaşlar pekçok soru soruyorlar, bu sorulardan birisi de Isparta'nın en mutlu ilçesi hangisi? Sorusu. 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre Isparta ülkemizin en mutlu şehri olarak dikkat çekmişti. Bu nedenle Isparta'nın en mutlu ilçesi olarakta Isparta merkez ilçesini gösterebiliriz. 

Kaynak: Haber Merkezi