İstanbul’un fethedildiği tarih olan 29 Mayıs yaklaşıyor. Bu yıl fethin 571. yıl dönümü kutlanacak. İstanbul’un tekrar gündeme gelmeye başlamasıyla İstanbul ismini kim koydu sorusu daha sık sorulmaya başladı.

Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Istanbul Ismini Koydu

İstanbul İsmini Kim Koydu?

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul günümüzden 571 yıl önce 29 Mayıs 1453 tarihinde fethedildi. Bir zamanlar Konstantinopolis adıyla bilinen şehre İstanbul ismini kim koydu sorusu sık sık soruluyor.

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan eşsiz bir konumda yer alıyor. Roma ve Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük medeniyetlere başkentlik yapmış olan İstanbul tarihi güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakıyor.

Tahliye kararı Emel'in hayatını kararttı: "Benim yaşama hakkım yok mu?" Tahliye kararı Emel'in hayatını kararttı: "Benim yaşama hakkım yok mu?"

Ünü tüm dünyaya yayılmış olan şehrin adının nereden geldiği de merak konusu olmaya devam ediyor. Bu nedenle herkes şehrin adının ne zaman İstanbul olduğunu merak ediyor. Osmanlı döneminde Konstantiniyye olarak anılan şehre Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından İstanbul adı verildi.

Istanbul Ismini Koydu 4

Konstantinopolis Ne Zaman İstanbul Oldu?

İstanbul ismini kim koydu sorusunun cevabını bulan tarih severler Konstantinopolis isminin ne zaman İstanbul olarak değiştirildiğini de merak ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu, 29 Mayıs 1453 tarihinde Konstantinopolis şehrini fethetti. Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki bu zafer, Orta Çağın bitip Yeni Çağın başlamasına yol açmıştı. Osmanlı İmparatorluğu şehrin adını resmi olarak değiştirmedi ve Konstantinopolis ismini kullanmaya devam etti.

Daha sonra ise resmi belgelerde Konstantinopolis ve Konstantiniyye isimlerinin bir arada kullanıldığı görüldü. Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise Latin harflerine geçildikten sonra şehrin adı 1930 yılında resmen değiştirildi ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından İstanbul adı verildi.

Istanbul Ismini Koydu 3

İstanbul’un Eski İsimleri Nedir?

İstanbul ismini kim koydu sorusunun cevabını bulanlar bu güzel şehrin daha önceki isimlerini de merak ediyor.

MÖ 657 yılında kurulan İstanbul’a zaman içinde birçok isim verildi. Bu isimlerden bazıları şu şekildedir:

  • Byzantion: İstanbul, antik Yunan zamanlarında Byzantion adıyla kuruldu. Şehir daha sonra Latince Byzantium olarak da anıldı.
  • Augusta: Antonina Roma İmparatoru Septimius Severus'un oğlu Caracalla şehrin fethinin ardından Augusta Antonina adını verdi. Augusta, imparatoriçe anlamına gelirken Antonina ise Roma İmparatoru Septimus Severus’un soyadı olan Antoninus’tan türetildi.
  • Nova Roma: Roma döneminde şehre Latince Yeni Roma anlamına gelen Nova Roma da denildi.
  • Konstantinopolis: Konstantinopolis ismi şehre Doğu Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından M.S. 330 tarihinde verildi.
  • Konstantiniyye: Osmanlı İmparatorluğu döneminde Konstantiniyye adı, Konstantinopolis ile birlikte kullanıldı.
  • İstanbul: Şehrin günümüzde kullanılan ismi olan İstanbul, 1930 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi.

NOT: Ayrıca Osmanlı döneminde şehirden bahsederken mutluluk kapısı anlamına gelen Dersaadet adı da kullanılmıştır. Halk arasında ise İstanbul veya İstânbulun isimlerinin de kullanıldığı iddia ediliyor.

Istanbul Ismini Koydu 6

İstanbul Adının Kökeni

İstanbul adının kökeniyle ilgili kesin bir bilgi bulunmasa da iki tane teori var.

Bu teoriler şu şekildedir:

  • Kökeni, Yunanca İstanpolin (eis tēn Polin) ifadesinden geliyor. Bu teoriye göre İstanbul adı Yunanca İstanpolin (eis tēn Polin) ifadesinden türetilmiştir. Bu kelime şehre veya şehrin içine anlamlarına geliyor.
  • Kökeni, Yunanca İstin Poli ifadesinden geliyor. Bu teoriye göre İstanbul adı Yunanca İstin Poli ifadesinden geliyor. Bu ifade, şehre doğru anlamına geliyor.

İstanbul ismini kim koydu, Konstantinopolis ne zaman İstanbul oldu, İstanbul'un eski isimleri nedir sorularını sizler için yanıtladık.

Editör: Gulce Editor