Seawind Katamaran üretiminde dünyanın önde gelen markaları arasında yer alıyor. Türkiye'deki ilk yatırımını ise İzmir Serbest Bölgesi'nde yapmaya başladı. Avustralyalı şirket kısa bir süre önce dünyada “Seawind 1170” modelinin lansmanını yaptı. Bu modelin tek üretim merkezi İzmir olacak.

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, Seawind Dünya Başkanı Richard Ward ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yatırım Destekleri Genel Müdürü Zahid Tuncel, fabrikanın açılış törenine katılanlar arasındaydı. İZBAŞ Yönetim Kurulu Eyüp Sevimli ve diğer davetliler de törende hazır bulundu.

“KADERİMİZ BİZİ SEAWIND’DE BİRLEŞTİRDİ”

Seawind Türkiye Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Kıvanç Kardeş, törende yaptığı konuşmada, bu yatırıma nasıl ilgi duyduğunu anlatan ilginç bir hikayesini davetlilerle paylaştı.

Kızının adının Deniz, oğlunun adının Rüzgâr, ailece sahip oldukları teknenin ise çocuklarının adlarından oluşan “Seawind” olduğunu söyleyen Kardeş, “Sayın Richard Ward ile doğum günlerimizin de aynı oluşu ve memleketim İzmir’de Seawind’i üretmek için buluşmamız, kaderlerimizin bizi birleştirdiğini gösteriyor.” dedi.

Türkiye’de istihdam ve katma değer yaratma gibi önemli hedefleri olduğunu vurgulayan Kardeş, uzun bir yolculuğa çıktıklarını söyledi.

“EGE VE AKDENİZ’DE YÜZLERCE SEAWIND GÖRECEKSİNİZ”
Hedeflerinin üretim kapasitesini artırmak, Saewind’in yeni modellerinin üretimini de Türkiye’de gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Kıvanç Kardeş, “Tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte bu tesiste dünyanın en güzel performans gezi katamaranlarından birini üreteceğiz. Önce hayal kurduk, sonra hayallerimizin peşinden koştuk. Umuyorum ilerleyen yıllarda Ege ve Akdeniz sularında yüzlerce Seawind katamaranı yelken yaparken göreceksiniz.” dedi.

“KIVANÇ’IN HİKÂYESİNE SIRTIMI DÖNEMEZDİM”

Seawind Dünya Başkanı Richard Ward, Türkiye’ye ilk defa 2019 yılında kızının düğünü için geldiğini ve tekne üretme hayaliyle geri döndüğünü törendeki konuşmasında anlattı. Pandemi nedeniyle verilen üç yıllık zorunlu aranın ardından Türkiye’de bir yatırıma imza atmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Ward, “Doğum günlerimizin de aynı olduğu Kıvanç’ın bana anlattığı enteresan hikâyeyi duyunca bu yatırıma sırtımı dönemezdim” dedi.

Seawind’in hızlı büyüyen bir şirket olduğunu belirten Ward, şu değerlendirmeyi yaptı: “Pazarımızı dünya çapında genişletmek istiyoruz. Şu anda Amerika ve Avustralya pazarları bizim için çok önemli. İzmir’de kurduğumuz yeni tesisimiz ile birlikte artık Avrupa’yı da en önemli pazarlarımızdan biri olarak görüyoruz. 2024 yılında toplam 18 tekne üreterek suya indirmeyi planlıyoruz.”

DÜŞMANLIKTAN KÖKLÜ DOSTLUK İLİŞKİSİNE…

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, iki ülke arasındaki ilişkinin düşmanlıktan dostluğa dönüşmesinin bu yatırım için bir ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Miles, okyanus kıyısında yaşayan bir Avustralyalı olarak, İzmir’de kendini evinde gibi hissettiğini ve iki günün çok keyifli geçtiğini söyledi.

“ÜLKEMİZE YAPACAKLARI KATKI YATIRIM KADAR ÖNEMLİ”

Pandemi sonrasında deniz taşıtlarına olan ilginin dünya çapında önemli ölçüde arttığını belirten İzmir Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, şunları söyledi:

“Seawind’in yatırım yeri olarak Türkiye’yi belirlemesi elbette tesadüf değil. Ülkemiz bu alanda uzun yıllardır çok başarılı işlere imza atıyor. Katma değeri ve nitelikli çalışan talebi son derece yüksek bir sektörden söz ediyoruz. İşte bu nedenle Seawind’in İZBAŞ’a gelişini sadece bir yatırım olarak görmüyoruz. Ülkemize ve İZBAŞ’a duydukları güven, bu sektörde kentimizin bir üretim üssü olmasına
sağlayacakları katkı, en az yaptıkları yatırım kadar önemli bizler için.”