Japonya Sağlık Bakanlığı, ülkenin doğum oranının üst üste sekizinci kez rekor düşük seviyeye düşmesi nedeniyle "kritik" bir duruma işaret ederek, hükümete ebeveynlere yönelik desteği artırma çağrısında bulundu. Bakanlık, 2023 yılı doğum oranının (bir kadının hayatında doğurması beklenen ortalama çocuk sayısı) 1,20 olduğunu açıkladı. Bu rakam, nüfusu korumak için gereken 2,1 çocuk oranının oldukça altında.

Doğum Oranlarındaki Düşüş

Veriler, 2022 yılındaki 1,26 oranından düşüş yaşandığını ve 124 milyon nüfuslu ülkede art arda sekizinci yıllık düşüşün kaydedildiğini gösteriyor. Sağlık Bakanlığı yetkilisi, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Doğum oranındaki düşüşün devam etmesi kritik bir durum" dedi ve ekonomik istikrarsızlık, iş ile çocuk yetiştirmeyi bir arada yürütmedeki zorluklar gibi çeşitli faktörlerin düşen rakamlardan sorumlu tutulabileceğini belirtti.

Danla Bilic yeni sevgilisi kim 2024? Danla Bilic sevgilisi Doğan Alemdar kimdir? Danla Bilic yeni sevgilisi kim 2024? Danla Bilic sevgilisi Doğan Alemdar kimdir?

Küresel Trend ve Japonya'nın Durumu

Doğum oranlarının düşmesi gelişmiş ülkelerde yaygın bir trend olsa da Japonya'nın doğum oranı, hâlâ 0,72 ile dünyanın en düşük oranına sahip olan komşusu Güney Kore'nin üzerinde. Ancak Monako'dan sonra dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip olan Japonya, yaklaşmakta olan demografik krizi önlemek için bebek patlamasını teşvik etmenin yollarını arıyor.

Hükümetin Yeni Önlemleri

Japonya Parlamentosu, Çarşamba günü ebeveynlere daha fazla mali destek sağlamak, çocuk bakım hizmetlerine erişimi iyileştirmek ve ebeveynlik izni yardımlarını genişletmek amacıyla yasalarda yapılacak revizyonları onayladı. Bu hamle, Başbakan Fumio Kishida'nın Japon toplumu için acil bir risk olarak vurguladığı doğum oranlarını artırmaya yönelik son hükümet girişimiydi.

Teknolojik Çözüm: Flört Uygulaması

Japonya'nın doğum oranını artırmaya yönelik girişimleri arasında Tokyo şehir yönetimi tarafından geliştirilen ve bu yaz en kısa sürede kullanıma sunulacak bir flört uygulaması da bulunuyor. Kullanıcılardan, yasal olarak bekar olduklarını kanıtlayan belgeler sunmaları ve evlenmek istediklerini belirten bir mektup imzalamaları istenecek. Tokyo, başvuru sahibinin yıllık maaşını kanıtlamak için bir vergi belgesi makbuzu talep edecek. Uygulamanın ücretsiz deneme sürümünde olan kayıt sürecinin bir parçası olarak, kullanıcının kimliğini doğrulamak için bir röportaj da gerekecek.

Editör: Safa Erdoğan