Nisan ayının gelmesi ve Ramazanında bitmesiyle birlikte piknikler ve doğal hayatta bulunma durumu da çoğalıyor. Güzel havaları fırsat bilen vatandaşların en büyük korkulu rüyası ise keneler.
Bahçede, parkta, bağda, dağda her yerde kenelere rastlama ihtimalimiz var. Peki, tam olarak kene ne zaman çıkar, kene ısırığı tehlike mi ve kene nasıl çıkartılır sorularına sizler için cevap vermek istedik. Keyifli okumalar.
Kene Ne Zaman Çıkar?
Keneler genel olarak kan emiciler olarak tanınırlar. Bacakları çengel şeklini almıştır ve vantuzları bulunur. Bu sayede deriye çok rahat şekilde yapışırlar ve kan emmeye başlarlar.
İlgili İçerik: Kene Isırması Belirtileri! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Belirtileri Neler? Kene Isırdığında Ne Olur?
Keneler tehlikeli akarlar olduklarından dolayı vatandaşlar keneler hakkında çok fazla soru soruyorlar. En çok sorulan soruların başında ise kene ne zaman çıkar sorusu geliyor.
Kene ne zaman çıkar sorusuna cevap vermek gerekirse kenelerin genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında daha aktif canlılar olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Nisan ayı sonrasında bşr keneye rastlama ihtimalimiz çok yüksek olacaktır.
Kene ne zaman çıkar sorusuna yanıt verdik. Şimdi de kene nasıl çıkarılır ona cevap verelim.
Kene Nasıl Çıkarılır?
Keneler hakkında en çok sorulan bir diğer soru ise kene nasıl çıkarılır sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu çok hassas bir konu yanlış müdahaleler işi daha ciddi noktalara götürebilir.
Küçük keneler kan emme durumunda büyük kenelere göre biraz daha yeteneksizdir. Bu nedenle bu keneler direk olarak yukarı çekerek çıkartılabilirler.
Büyük keneleri ise vücuttan çıkarmak biraz daha zordur. Büyük keneler vücuda sıkı şekilde yapışırlar ve kan emerek büyümeye başlarlar. Bunları çıkarmak için ise keneyi saat yönünün tersine doğru çevirerek vücuttan çıkarmak gerekir.
Kene ne zaman çıkar ve kene nasıl çıkarılır sorularına yanıt verdik. Gelin keneler hakkında sorulan diğer sorulara da bir göz atalım...
Kene Kaç Saatte Zehirler?
Keneler havalar ısındıkça insan sağlığını tehdit eden unsurlardan birisi oluyor. Özellikle geçen yıllarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı çok büyük kayıplara neden oldu.
Keneler ve zehirleri hakkında en çok merak edilen konu kene kaç saatte zehirler sorusu. Kenelerin bir insanı direk olarak zehirlemesi için geçmesi gereken süre uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre yaklaşık 48 saat.
Bu durumun açıklaması ise şu şekilde yapılıyor:
Kene kan emmeye başaldığında direk olarak virüs vücuda aktarılmıyor. Virüs aktarılması için geçmesi gereken süre 48 saate yaklaşıyor. Fakat bazı durumlarda 12 saatte bile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne yakalanma ihtimali bulunuyor.
Zehirli Kene Belirtileri Nelerdir?
Vatandaşlar kene ısırması halinde endişeye düşüyorlar ve çok fazla sorular soruyorlar. Bu soruların başında ise zehirli kene belirtileri geliyor. Kenenin zehirli olduğunu dış görünüşünden anlayamayız fakat kene tarafından ısırıldıktan sonra aşağıdaki belirtiler olursa kenenin zehirli olduğunu düşünebiliriz:
- Baş ağrısı,
- Vücutta halsizlik oluşması,
- Midede bulantı ve kusma,
- Vucütta ateşin yükselmesi,
- Lenf düğümlerinin şişmeye başlaması,
- Kas ve eklem ağrısı,
- Boyunda ani sertleşme.
Keneler hakkında kene ne zaman çıkar gibi en çok sorulan sorulara cevap verdik. Birde son olarak keneleri tanıyalım...
Kene Nedir? Nasıl Görünür?
Bilimsel ismi Ixodida olan keneler akarlar familyasına dahil canlılardır. Yetişkin bir erkek kene kibrit başı büyüklüğünde olur. Kenelerin en ayırt edici özelliği bacaklarının çengel şeklindeki yapılarıdır.
Keneler genellikle insanları ısırdıktan sonra şişmeye başlarlar. Gerekli doyuma ulaştıklarında kendilerini ısırdıkları kişiden uzaklaştırır ve otların arasına doğru hareket ederler.
Kenelerin tükürük salgıları insanları zehirleyen ana unsurlardır. Ayrıca bu tükürük salgısı birçok farklı hastalığın taşınmasında da rol oynamaktadır. Kenelerin vücudu 3 farklı kısımdan oluşur. Bu kısımlar baş, gövde ve iç organların bulunduğu abdomen kısmı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kenelerde üreme erkek ve dişi bireyin birleşimi ile yani eşeyli şekilde olur. Çiftleşme beslendikleri konak üzerinde gerçekleşir. Çiftleşme tamamlandıktan sonra erkek birey konaktan uzaklaşır. Dişi birey ise gerekli doyuma ulaşana kadar beslenmesini sürdürür. Dişi bireyler koanktan uzaklaştıktan sonra yumurtalarını uygun bir noktaya bırakır.
Dişi bireyler yumurta bıraktıktan sonra ölmesine ya da yaşamasına göre iki farklı şekilde isimlendirilir. Yumurta koyduktan sonra yaşamını yitiren bireylere Ixodidae, yumurta koyduktan sonra hayatta kalan bireylere ise Argasidae denir.