Kripto para piyasaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımı konusunda daha esnek bir tutum sergilemesiyle birlikte bir miktar rahatladı. Ancak piyasaların önünde hala bazı belirsizlikler var. Bunlardan biri de ABD enflasyon verisinin nasıl çıkacağı. Eğer enflasyon beklentilerin altında kalırsa, bu Fed’in parasal genişlemeyi sürdüreceği anlamına gelebilir. Bu da kripto paralar için olumlu bir haber olabilir. Ancak enflasyon beklentilerin üzerinde çıkarsa, bu Fed’in faiz artırımını erkene alabileceği endişesini artırabilir. Bu da kripto paralar için olumsuz bir senaryo oluşturabilir.

FTX Davası Kripto Paraların Kaderini Belirleyecek

Kripto para piyasalarını etkileyebilecek diğer bir faktör ise FTX adlı kripto para borsasının durumu. FTX, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yasa dışı faaliyetler yürüttüğü iddiasıyla dava edilmişti. Mahkeme, FTX’in 3,2 milyar dolar değerindeki kripto para varlıklarını satmasına izin verip vermeyeceğine karar verecek. Bu karar, ABD enflasyon verisinin açıklanacağı gün, yani 14 Eylül 2023’te verilecek. Eğer mahkeme FTX’in varlık satışını onaylarsa, bu piyasalarda büyük bir arz baskısı yaratabilir ve kripto paraların fiyatlarında sert düşüşlere neden olabilir. Ancak mahkeme FTX’in varlık satışını reddederse, bu piyasalarda bir rahatlama yaşanabilir ve kripto paraların fiyatlarında yukarı yönlü hareketler görülebilir.

Kısacası, kripto para piyasaları önümüzdeki günlerde ABD ekonomisine ve FTX davasına odaklanacak gibi görünüyor. Piyasayı domine eden iki kripto para birimi Bitcoin ve Ethereum, son bir aydır destek seviyelerinde yatay seyrediyor. Bu durum, piyasada bir kararsızlık olduğunu gösteriyor. Piyasaların yön bulması için olumlu enflasyon verileri ve FTX davasının sonucu önemli olacak. Tarihsel veriler ise Eylül ayının kripto paralar için zorlu geçtiğini gösteriyor. Bu nedenle piyasalarda dikkatli olmakta fayda var.

ABD Ekonomisini Neler Bekliyor?

Kripto para piyasaları, küresel ekonomik gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. Bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de yapacağı konuşma, piyasaların odak noktası olacak. Powell’ın, enflasyon baskısı ve ekonomik toparlanma hakkında ne söyleyeceği, faiz beklentilerini ve dolayısıyla kripto paraların seyrini etkileyecek.

Bazı yorumcular, Powell’ın bu ay faizleri artırmayacağını ve kripto paralar için olumlu bir ortam yaratacağını düşünüyor. Ancak farklı görüşe sahip olanlar da var. Onlara göre, Fed’in faizleri sabit tutma ihtimali zaten yüksek olduğu için kripto piyasası bunu fiyatlamış durumda. Ayrıca, bazı analistler yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha bekliyorlar. Bu da kripto paralar üzerinde baskı oluşturan bir faktör. Çünkü küresel piyasalarda yaşanan belirsizlik, Fed’in sıkı para politikasına devam etmesine ve dolar talebinin güçlü kalmasına yol açıyor. DXY endeksi, haftaya düşüşle başlamasına rağmen geçen hafta 105 seviyelerine kadar yükselerek risk iştahının azaldığını gösterdi. Bu da kripto piyasalarına giren fonların azalmasına neden oluyor.

Avrupa Tarafında Beklentiler Ne Yönde?

Haftanın bir diğer önemli olayı ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı olacak. Piyasa beklentisi, ECB’nin bu ay faizleri değiştirmeyeceği yönünde. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde’ın basın toplantısında söyleyecekleri, Avro Bölgesi’nin ekonomik görünümü ve kripto paralar üzerinde etkili olabilir.

Tüm bu beklentiler ışığında kripto para piyasaları yeni haftaya düşük bir ivmeyle başladı. Bitcoin, son 24 saatte %0,2’lik küçük bir kayıpla 25.800 dolardan işlem görüyor. Ethereum ise %1 civarında değer kaybederek 1.600 dolar seviyesinde seyrediyor.

Uyarı: Yayınlarımız Bilgilendirme Amaçlıdır. DYOR!