İçişleri Bakanı İsam Ebu Zeribe de, kentteki yağışların çok şiddetli olduğunu ve 1500’den fazla cesedin bulunduğunu söyledi. Libya, doğu bölgelerini felaket bölgesi ilan ederek, uluslararası toplumdan yardım istedi. Türkiye ise Libya’ya 150 arama kurtarma personeli, çadır ve gıda malzemesi gönderme kararı aldı. AFAD, Libya’ya yardım için hazırlandıklarını duyurdu.

Libya, Daniel Fırtınası’nın etkisi altında kaldı

Ülkenin doğusunda yağan şiddetli yağmurlar, sel baskınlarına neden oldu. Derne kentindeki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aştı. Doğu Libya’daki “hükümetin Başbakanı” Usame Hammad, kentin durumunu “korkunç ve kötü” olarak tanımladı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, ülkenin doğusunda yaşanan sel felaketinin ardından düzenlenen acil kabine toplantısının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Hammude, Cebel el-Ahdar bölgesinde ölçülen yağış miktarının yaklaşık 400 milimetre olduğunu ve bu rakamın Libya’da 40 yıldan fazla bir süredir görülen en yüksek yağış miktarı olduğunu ifade etti.

Hammude, afetin sonuçlarıyla hızlı bir şekilde başa çıkmak için yerel otoritelerle birlikte acil durum ekibinin kurulduğunu ve selden zarar gören bölgelere 60 milyon dinar (yaklaşık 12 milyon dolar) ayrıldığını belirtti. Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı’nın yardım amacıyla 6 bin polisi görevlendirdiğini söyleyen Hammude, selden etkilenen bölgelere su tahliye cihazları, jeneratörler ve 45 şişme bot içeren 40 kamyonluk bir yardım sevkiyatı yapıldığını aktardı.

Hammude, hükümetin bazı okulları sığınak olarak kullandığını ve çeşitli kuruluşlar aracılığıyla dağıtılacak acil gıda malzemesi için 1 milyon dinar (yaklaşık 207 bin dolar) tahsis ettiğini de vurguladı.

Doğu bölgesine yapılan yardımlara da değinen Hammude, acil durum komitesinin denetiminde 53 kamyon, buldozerler ve sondaj araçlarının da aralarında bulunduğu 10 adet ağır makinenin Derne şehrine doğru hareket ettiğini bildirdi.

Libya’nın doğusunda bulunan hükümetin İçişleri Bakanı İsam Ebu Zeribe, Derne şehrinde meydana gelen şiddetli yağmurlar sonucu 1500’den fazla insanın öldüğünü, 7 bin kişinin de kaybolduğunu açıklamıştı. Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketinde yaşamını yitirenler anısına 3 günlük ulusal yas ilan ettiğini bildirmişti.

“Daniel” adlı fırtına Orta Akdeniz’de etkisini göstermiş ve Libya’nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini vurmuştu. Libya’nın doğusundaki yetkililer, fırtınanın yol açtığı zararları önlemek için tüm kamu ve özel okullarda eğitime ara verilmesi, iş yerlerinin kapatılması ve sokağa çıkma yasağı gibi bir dizi tedbir almıştı.