Acılı anne, vefat eden oğlunun hayallerine sahip çıkıyor Acılı anne, vefat eden oğlunun hayallerine sahip çıkıyor

Son yıllarda ise çay denilince ilk akla gelen markalardan birisi Lipton. Lipton çayları marketlerde her zaman en üst raflarda yer alarak dikkat çekiyor. Ancak Gazze ve İsrail arasında yaşananlardan sonra birçok markada olduğu gibi sevilen çay markasının kime ait olduğu merak ediliyor.

Lipton kimin sorusunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Lipton Kimin

Lipton Kimin?

Ülkemizde en çok tüketilen içeceklerin başında çay geliyor. Kahvaltıda, yemekten sonra veya misafirlikte her zaman çay içilir. Diğer bir deyişle ince belli cam bardaklar elimizden asla düşmüyor. En popüler çay markalarından birisi de Lipton. Sarı ambalajıyla öne çıkan marka için sık sık Lipton kimin diye merak ediliyor.

Lipton markasını tarihi 19. yüz yıla kadar uzanıyor. Şirketin kurucusu, 10 Mayıs 1848 tarihinde İskoçya’nın Glasgow şehrinde dünyaya gelen Sir Thomas Lipton’dur. Sir Thomas Lipton, o dönemlerde az bilinen ve oldukça pahalı olan çayın herkese ulaşmasını istiyordu.

Sir Lipton, bu amaçla tedarik zincirini kısaltarak maliyetleri düşürdü ve etkili pazarlama teknikleriyle şirketini dünya çapında bilinen bir markaya dönüştürdü. 1938 yılında dünyanın en büyük tüketim ürünleri şirketlerinden Unilever, Lipton şirketini bünyesine kattı.

Yaklaşık 80 yıl boyunca Unilever çatısı altında faaliyet gösteren Lipton 2022 yılında 5 milyar dolar karşılığında CVC Capital Partners’a satıldı. Lüksemburg merkezli olan CVC Capital Partners, şu anda Lipton markasının sahibi durumunda. 

Lipton Kimin 3

İsrail Malı Mı? Lipton Çay Hangi Ülkeye Ait?

Lipton kimin sorusunu soranlar ünlü çay şirketinin İsrail’e ait olup olmadığını merak ediyor. Şirket, 1890 yılında İskoçyalı iş insanı Sir Thomas Lipton tarafından kuruldu. Uzun yıllar Birleşik Krallık merkezli bir şirket olan Lipton 2022 yılında satıldı.

Lipton markası, günümüzde Lüksemburglu bir yatırım şirketi olan CVC Capital Partners bünyesinde faaliyet gösteriyor. Diğer bir deyişle Lipton, kuruluşu itibariyle bir İskoç şirketi olup şu anda Lüksemburg merkezli bir şirkete aittir. İsrail malı değildir.

Lipton Kimin 5

Lipton’un Kurucusu Sir Thomas Lipton Kimdir?

Lipton kimin sorusuna yanıt bulduktan sonra sevilen çay markasının kurucusu olan Sir Thomas Lipton’ın hayatına kısaca göz atalım. Sir Thomas Lipton, 10 Mayıs 1848 tarihinde İskoçya’da doğdu. 1853 ila 1863 yılları arasında St Andrew's Parish Okulunda eğitim aldı. Daha sonra maddi olarak zor durumda olan ailesine yardımcı olmak 13 yaşından sonra okula devam etmedi.

1864 yılında bir gemide kamarot olarak çalışmaya başladı. Bu sırada diğer çalışanlardan Amerika hakkında birçok hikaye dinledi. Bir yıl kadar gemide çalışarak biriktirdiği para ile 1865 yılında Amerika’ya gitti. Sir Lipton, burada geçirdiği beş yılda Virginia, Güney Karolina, New Orleans, New Jersey ve New York gibi şehirlerde farklı işlerde çalıştı.

Bu işler arasında New York’ta bir markette yaptığı çıraklık ona ticaret konusunda çok fazla şey öğretti. Müşteri ilişkileri, envanter yönetimi, satış stratejileri ve tedarik zinciri yönetimi alanlarında kendisini geliştirme imkanı sağladı.

1870 yılında İskoçya’ya ailesinin yanına geri dönerek ilk dükkanını açtı. Amerika yıllarında öğrendiği ticaret teknikleri sayesinde işini kısa sürede büyüttü. Daha sonra birçok ülkede çay bahçeleri satın aldı, tedarik zincirini kısaltarak maliyetleri büyük ölçüde düşürdü. Sir Thomas Lipton, 1890 yılında sahip olduğu yüzlerce çay dükkanını birleştirerek Lipton şirketini kurdu.

Şirketin başarısında satılan her çay paketinde aynı kalitenin sunulması oldukça etkili oldu. Çünkü o dönemlerde aynı marka adı altında satılan çayların kalitesi paketten pakete değişiyordu. Lipton kimin, İsrail malı mı, Lipton Çay hangi ülkeye ait sorularını sizler için cevapladık.

Lipton Kimin 4

Editör: Gulce Editor