Sultaniye üzümü genellikle Manisa'da yetişen ve dünyaya adının duyurmuş önemli bir değer. Sultaniye üzüm yetiştirmek bir hayli meşakatli olsada gerek yaş gerekse kuru tüketimi vücuda oldukça fayda sağlamakta.

Bizde Manisa için neredeyse altın kadar değerli olan Sultaniye üzümün faydalarını sizler için derledik. Manisa'da yetişen Sultaniye üzümün faydaları...

Manisa Altını Sultaniye Üzümün Mucize Faydaları! 11

Manisa Altını Sultaniye Üzümün Mucize Faydaları

Üzüm dünyada hemen herkesin severek tükettiği bir meyve. Çok fazla türü olan üzüm genel olarak siyah (pembe) ve beyaz (sarı) üzüm olarak adlandırılır. Ağızda bıraktığı tat açısından belki dünyadaki en tatlı üzüm Sultaniye üzüm olarak bilinir ve tüketilir.

Bunun yanında severek tükettiğimiz üzümün sağlığa faydaları da çok fazladır. Sultaniye üzüm başta olmak üzere üzüm meyvesinin sağlığa faydaları şu şekildedir;

1) İyi Bir Antioksidan Kaynağı

Üzüm; polifenoller, kateşinler ve antosiyaninler gibi doğal bileşiklerin kaynağıdır. Bu bileşikler üzümün rengini belirleyen pigmenti sağlamanın yanı sıra koruyucu antioksidan özelliklere de sahiptir. Üzüm suyu, meyveler arasında en zengin fenolik bileşik kaynaklarından biridir ve bu bileşiklerden en önemlisi resveratroldür.

2) Kalp Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

Üzüm, kan basıncı da dahil olmak üzere kalp fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur. Hem lif hem de potasyum bakımından zengindir. Üzümde bulunan resveratrol ve kuersetin gibi polifenollerin de kardiyovasküler sisteme fayda sağlayarak sistemi enflamatuar ve oksidatif hasardan koruduğu düşünülmektedir.

3) Göz Sağlığını Destekler

Üzümdeki resveratrol gibi antioksidan bileşiklerin yanı sıra lutein ve zeaksantin adı verilen yağda çözünen iki karotenoid, gözün hassas hücrelerine zarar verebilecek UV ışınlarından gözü korur.

Bu iki bileşik aynı zamanda gözü cep telefonu ve tablet gibi cihazlardan gelen mavi ışığın etkilerinden koruduğu için göz sağlığına yarar sağlamaktadır.

4) Beyin Sağlığına Faydalıdır

Araştırmalarda 230 ml pembe üzüm suyu içmenin reaksiyon süresini ve sakinliği artırdığı görülmüş, bunun da ruh haline ve bilişsel işlem hızına yardımcı olabileceğini düşündürmüştür.

Yöresel ayakkabı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Yöresel ayakkabı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Fareler üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise resveratrol gibi bileşiklerin öğrenme, hafıza ve ruh hali üzerindeki etkilerini desteklemiştir. Bu çalışmaların sayısının artırılması üzümün beyin sağlığına olan faydalarının daha net açıklanmasına yardımcı olacaktır.

5) Kan Şekerini Düzenler

Bilimsel olarak üzüm, 100 g'da 15 g karbonhidrat sağlayan orta şekerli bir besindir. Bunlar 'serbest' şekerlerin aksine doğal olarak oluşan şekerler olduğundan, üzüm tüketiminde kan şekeri yükselmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Yaş diye tabi ettiğimiz şekilde üzüm tüketmenin faydalarının neler olduğuna göz attık. Gelin birde kuru üzümün faydaları neler buna bir bakış atalım.

Manisa Altını Sultaniye Üzümün Mucize Faydaları! 22

Kuru Üzümün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kuru üzümün diğerine göre büyük bir artısı var. O da kuru üzüm kurutulup paketlenebildiği için her dönem tüketilmesi daha kolay ve maliyeti daha düşük. Kuru üzüm ayrıca tek başına tüketilmesinin dışında keklerde, kurabiyelerde ve salata gibi ürünlerin içinde de tüketilebiliyor.

Çok fazla kullanım alanı olan kuru üzümün faydaları ise aşağıdaki gibidir;

1) Kolesterol ve Kalp Sağlığını Olumlu Etkiler

Yapılan çalışmalarda, kuru üzümün kan basıncını ve kan şekerini düşürerek kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kuru üzümdeki lif, LDL (kötü) kolesterolünüzü düşürerek kalbiniz üzerindeki baskıyı azaltır.

2) Kronik Hastalıklara Yakalanma Riskini Azaltır

Kuru üzüm diğer birçok kuru meyveden daha yüksek antioksidan seviyelerine sahiptir. Bunun nedeni kurutma işlemi sırasında  bu antioksidanların kaybolmamasıdır. Antioksidanlar, yaşlanma ve kötü yaşam tarzı gibi faktörlerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.

Kuru üzümdeki güçlü antioksidanlardan bazıları fitobesinler olarak adlandırılır. Bu bitki bazlı bileşiklerin diyabet, osteoporoz ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı saptanmıştır.

3) Sindirim Sistemini Güçlendirir

 Kuru üzüm, sindirime yardımcı olan ve mide sorunlarını azaltan iyi bir çözünür lif kaynağıdır. Kuru üzüm ayrıca tartarik asit içerir.

Araştırmalar, bu bileşiğin iltihaplanmayı azaltabileceğini, bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olabileceğini ve bağırsaklarınızdaki bakterileri dengelemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

4) Ağız Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Araştırmacılar, kuru üzümdeki oleanolik ve linoleik asit gibi bazı besinlerin antibakteriyel güce sahip olabileceğini düşünmektedir. Çalışmalar, bu etkinin ağzınızda plak oluşturan bakterileri sınırlayabileceğini aktarmaktadır. 

Bu antioksidanlar aynı zamanda sağlıklı ağız pH seviyelerinin korunmasına da yardımcı olur. Bu, tükürüğünüzün çok asidik hale gelmesini önleyerek çürüğün önlenmesine yardımcı olabilir.

5) Anemi Hastalığına Yakalanma Riskini Azaltır

Kuru üzüm iyi bir demir kaynağıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar, kuru üzüm tüketmenin vücudunuzun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmediği bir durum olan demir eksikliği anemisi riskini azaltabileceğini göstermektedir. Anemi hastalığı kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir.

Üzümün sağlığa faydalarına değindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Sizde bu konu ile ilgili görüşlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi