Çiftçi komisyoncu sisteminden şikayetçi Çiftçi komisyoncu sisteminden şikayetçi

Selendi, Manisa'nın tarım denince akla ilk gelen ilçelerinden biri. İlçede son yıllarda tütüne alternatif olarak kiraz üretimi yapılıyor. Hatta son 25 yılda kiraz ana ürün olmuş durumda. 

Selendi'de üretilen kiraz dünyanın farklı ülkelerine Avrupa ve Afrika ülkelerine ihraç edilerek çiftçinin geçimini sağlıyordu. Fakat durum bu sezon biraz farklı kiraz ağaçlarında bu sene rekoltenin yüksek olduğunu dile getiren çiftçiler alıcı bulmakta zorlanıyorlar.

Günlük işçilere verilen yevmiyenin de 700 TL olması kiraz üreticilerini bir hayli zorluyor. Masraflar artmasına rağmen kiraz fiyatı ise düşüyor. Geçen yıl bu dönemde 120 TL olan kiraz şuan 50 TL'den alıcı bulmakta zorlanıyor.

Manisa'da Kiraz Üreticisi Fiyatlardan Şikayetçi 11

Selendi, Manisa'da üretilen kirazın %30'unu tek başına üretiyor. Sabah çok erken saatlerde henüz hava aydınlanmadan kiraz bahçelerinin yolunu tutan çiftçiler kirazlarını toplayıp özel firmalara satıyorlar. 

Bu firmalar ise Alaşehir başta olmak üzere işletmelerde kirazları paketleyerek dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek hale getiriyor. Kiraz üreticileri bu şekilde kiraz üretiminin daha fazla devam edemeyeceğini ve bu sorunlara bir an önce çare bulunması gerekteiğini söylüyorlar.

manisa'da kiraz üreticisi fiyatlardan şikayetçi

Kaynak: İHA