Sarıgöl'de üzüm üreticilerinin yeni derdi aşırı sıcak havalar oldu. Haziran ayının girmesi ile birlikte sıcaklık neredeyse 10 derece birden arttı ve 45 dereceler termometrelerde ölçülür hale geldi. Sıcakların ani yükselmesi Sultaniye ve Red Globe gibi üzüm çeşitlerinde verim kaybına neden oldu.

Manisa'da Üzümleri Bu Sefer Sıcak Vurdu! 11

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, yaptığı açıklamada; "Bu yıl görülmemiş bir sıcaklık var. Üzüm bağlarında salkımlar sıcaklardan etkilendi. Koruk halinde olan salkımların tanelerinde yanıklar var. Bunun sebebi bağlardan aşırı derecede yaprak alınmasından. Bu yıl yaprak iyi para etti. Birde sürgün yapamayan bağların salkımlarında yanıklar var. İlerleyen günlerde salkımlar birer birer elden geçirilerek yanık olan taneleri ayıklanır. Önerim bağların yapraklarını fazla almayın. Gündüz bağ sulamayın mümkünse bağların gece serinde sulanması gerekir. Bu sıcaklardan ızgara veya çift sürümü yapmayın." sözlerini ifade etti.

Manisa'da Üzümleri Bu Sefer Sıcak Vurdu! 22

Buldan'da üzüm hasadı başladı Buldan'da üzüm hasadı başladı

Üreticiler ise sıcakların geçmesinin ardından yanan taneleri tek tek elleri ile toplayarak kalite kaybını ortadan kaldırmak istiyor. Bağcılar halk arasında tatlı su yürüme denilen ben düşme sonrasında ise üzümlerin yanmayacağını fakat 15-20 gün daha sıcakların önemli derecede zarar vereceğini söylüyorlar.

Kaynak: Haber Merkezi