Manisa, Osmanlı döneminde olduğu kadar Cumhuriyet döneminde de önemli bir şehirdir. Osmanlı döneminde Şehzadelere ev sahipliği yapması Manisa'yı ön plana çıkarırken, Cumhuriyet döneminde de hem tarıma hem de sanayiye yani ülke ekonomisine yaptığı katkı Manisa'yı özel kılıyor.

Manisa'nın ülkemiz açısından bu kadar özel bir yerde olması hakkında çok fazla soru sorulmasına neden oluyor. Üst üste 2 yıl boyunca seçim maratonu yaşayan ülkemizde siyaset 3 yıldır ana gündem maddesi.

Manisalı vatandaşlarda 3 dönem sonra Cengiz Ergün'ün yenilmesi sonrası eski belediye başkanlarını merak eder oldu. Bizde sizler için Manisa'nın Cumhuriyet tarihinde görev yapmış belediye başkanlarını derledik.

Tokat'ta deprem! Tokat'ta deprem!

Manisa'nın Eski Belediye Başkanları Kimler?

Ülkemiz Cumhuriyete geçişin ardından seçim ile yöneticilerini seçmeye başladı. Yerel seçimlerin tarihi de 1930 yılına kadar dayanmakta. İlk yerel seçimlerin yapıldığı o yıldan itibaren 4-5 yılda bir tekrarlanan seçimler ile iller, ilçeler ve mahalleler yöneticileri seçtiler.

Tabii ki bu dönemde 2. Dünya Savaşı ve askeri darbeler seçimlerin ertelenmesine veya zamanın kaymasına neden oldu. Fakat yerel seçimler bir şekilde yapıldı ve yöneticiler belli oldu.

Manisalı vatandaşlar tarafından sıkça sorulan eski belediye başkanları kimler sorusuna sizler için cevap vereceğiz. Manisa'nın eski belediye başkanları aşağıdaki gibidir;

Yıl Başkan Parti
1930 Ali Rıza Bey (Besen) Cumhuriyet Halk Fırkası
1934 Abbas Karaosmanoğlu Cumhuriyet Halk Fırkası
1946 Naci Aslay Cumhuriyet Halk Partisi
1950 Mehmet Sarımsakçı Demokrat Parti
1955 Cemil Şener Demokrat Parti
1963 Bahtiyar Tosunbaş Adalet Partisi
1968 Mustafa Çapra Adalet Partisi
1973 Muzaffer Ertuğrul Dayıoğlu Adalet Partisi
1977 Ersan Atılgan Adalet Partisi
1984 Muzaffer Ertuğrul Dayıoğlu Anavatan Partisi
1989 Zafer Ünal Doğru Yol Partisi
1994 Adil Aygül Anavatan Partisi
1999 Adil Aygül Anavatan Partisi
2004 Bülent Kar Adalet ve Kalkınma Partisi
2009 Cengiz Ergün  Milliyetçi Hareket Partisi
2014 Cengiz Ergün  Milliyetçi Hareket Partisi
2019 Cengiz Ergün  Milliyetçi Hareket Partisi
2024 Ferdi Zeyrek Cumhuriyet Halk Partisi

Manisa'nın Cumhuriyet dönemi belediye başkanlarının kimler olduğunu öğrendik. Birde Manisa'nın bilinen ilk belediye başkanı kim ona bakalım.

Manisa'nın Eski Belediye Başkanları Kimler 11

Manisa'nın Bilinen İlk Belediye Başkanı Kimdir?

Manisa belediyesi hakkında bilinen en eski kaynak Aydın Vilayeti Salnamesi olarak karşımıza çıkıyor. 1296 yılında yayınlanan bu kaynağa göre Manisa'nın ilk belediye başkanı Hacı İsmail Hakkı Efendi olarak aktarılıyor.

Diğer önemli görevde bulunan kişiler ise şunlardır;

Reis: Hacı İsmail Hakkı Efendi

Aza (Belediye Meclisi Üyeleri): Mehmet Şevki Efendi, Bekir Ağa, Şerif Ağa, Hacı Arif Efendi, Hacı İbrahim Efendi, Hacı Mehmet Efendi, Hacı Mehmet Ağa, İzzet Efendi, Ömer Efendi, Andon Efendi, Hayim Efendi, Kolağası Kamil Efendi, Baş Katip İbrahim Efendi, Ser Komiser Hafız Mustafa Efendi, Abdullah Ağa, Halim Ağa.

Belediye Memurları: Sandık Emini Abdülkadir Efendi, Matbaa Memuru Mustafa Efendi, Tabib Janvilako Efendi.

Manisa'nın eski belediye başkanları kimlerdi yazımızın sonuna geldik. Sizde Manisa ile ilgili merak ettiklerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi